Vogelbekdier

Als je naar het vogelbekdier kijkt, dan zie je direct dat het een bijzonder dier is. Wat meteen opvalt is het uiterlijk. Maar dit is niet het enige bijzondere aan dit prachtige dier. Hieronder gaan we kort in op een aantal leuke weetjes betreffende bovengenoemd vogelbekdier.

Is een vogelbekdier een zoogdier?

De vraag die we het meeste gesteld horen worden over dit vogelbekdier is de volgende. Is het vogelbekdier een zoogdier. Hierop kunnen we kort antwoorden met ja. Het vogelbekdier is een zoogdier. Het unieke aan het vogelbekdier is dat het het enige zoogdier is met een snavel. De familie waartoe dit vogelbekdier behoort heet de mierenegels. Hierdoor wordt het vogelbekdier vaak verwart met een reptiel. De reden daarvoor is dat ze hoofdzakelijk in het water leven.

Kenmerken van het vogelbekdier

De hoofdkenmerken van het vogelbekdier zijn de feiten die hierboven genoemd zijn, ze zijn zoogdieren en leven het grootste deel van de tijd in het water. Hieronder staan nog wat meer kenmerken van dit Australische dier:

  • Hij heeft een snavel
  • Zijn vacht is fluweelachtig en is vergelijkbaar met die van een mol
  • Het vogelbekdier heeft geen oorschelpen
  • De ogen van dit dier zijn klein in verhouding tot de rest van het lichaam
  • De snavel van het vogelbekdier is te vergelijken met de snavel van een eend
  • Aan de voorkant van de snavel heeft dit dier neusgaten waarmee hij in staat is onder water te ademen
  • Hun bestaan is solitair
  • Hij kan dus onder water ademen, maar kan niet langer dan vijf minuten onder water blijven
  • Het is een avond en nachtdier. Dit vanwege de hitte die er is in de zomer
  • Ze maken zelf holen waarin ze zich graag terug trekken
  • Mannetjes worden ongeveer zes jaar oud. Vrouwtjes kunnen dertien jaar oud worden

Vogelbekdier en giftigheid

Een vogelbekdier is een giftig zoogdier. Dat wil zeggen, het mannetje heeft een gifklier bij zijn achterpoten. Het gif zet het vogelbekdier in tijdens de paringstijd om het gevecht aan te gaan met andere mannelijke vogelbekdieren. Het gif is gelukkig niet gevaarlijk voor ons als mensen. Het is echter wel gevaarlijk voor andere dieren met een grootte vergelijkbaar met een hond. Mochten wij als mens toch in aanraking komen met dit gif, dan kan het wel zorgen voor veel pijn die tot enkele maanden kan duren.

Legt een vogelbekdier eieren?

De paring vind onder water plaats. Als dit is gebeurt, dan legt het vrouwtje ongeveer twee a vier weken daarna plus minus twee eieren. De structuur van deze eieren is vergelijkbaar met die van reptielen. Deze is namelijk lederachtig. Vogelbekdieren zijn dus eierleggende zoogdieren.

De tijd om de eieren te broeden tot ze open gaan bedraagt ongeveer tien tot twaalf dagen. De kleintjes van deze eierleggende zoogdieren die er uit komen zijn extreem klein, hebben eerst nog geen vacht en kunnen niet gelijk zien.

De melk komt bij een vogelbekdier uit talgklieren en niet uit tepels zoals je wellicht zou verwachten. Deze talgklieren zitten in de haren op de buik. De melk lekt dan zeg maar uit haar lichaam en haar jongen kunnen dit vervolgens tot zich nemen. Op het moment dat deze jongen vier maanden zijn, kunnen ze het nest verlaten en op eigen kracht speuren naar voedsel.

Wat eet een vogelbekdier?

De volgende vraag is, wat eet een vogelbekdier. Deze dieren eten waterdieren die geen wervels hebben. Voorbeelden hiervan zijn larven, wormen en weekdieren. Het dier zorgt eerst dat hij zijn prooi vangt. Daarna slaat hij het op in zijn wangzakken. Daarna neemt hij het mee naar boven. Het verteren van de prooi doet hij terwijl hij lekker ligt te drijven aan het wateroppervlak. De tijdsduur is zeer kort. In ongeveer tien seconden kan het geheel verteert zijn.

Australië: hét vogelbekdier leefgebied

Het vogelbekdier kun je niet overal ter wereld vinden. Sterker nog, hij leeft allen in het oostelijke gedeelte van Australië. Hier is het diertje zeer populair. Dit is terug te zien in de mate waarin hij gebruikt wordt als teammascotte in de sportwereld.

Een snavel vol met elektroreceptoren

Zoals hierboven al genoemd heeft het vogelbekdier een snavel. Het bijzondere aan deze snavel is dat hij deze gebruikt als tastorgaan. Dit kan hij doen omdat er zenuwuiteinden en elektroreceptoren in zitten. Deze elektroreceptoren zijn gevoelig voor elektrische velden. Deze velden ontstaan wanneer er een prooi in de buurt komt. Dit is voor het dier de enige optie om te merken wat er in zijn nabijheid gebeurt omdat de rest van de zintuigen dicht gaan onder water. Dit zijn dan de oren, ogen en neusgaten.

Perry het vogelbekdier

Het meest bekende vogelbekdier is Perry. Dit is het tekenfilmfiguur in de serie Phineas and Ferb. In deze serie is het dier een geheim agent en huisdier van de twee broers waar de serie naar vernoemd is. Zo is Perry het meest bekende dier onder de zoogdieren geworden.

Vogelbekdier als huisdier

Wil je dit dier als huisdier? Dit is niet mogelijk omdat hij erg zeldzaam is. Zijn land van herkomst heeft een verbod ingesteld op het exporteren van het dier te voorkomen. Hierdoor zijn er dan ook nergens anders ter wereld vogelbekdieren te vinden.