Knaagdieren (Rodentia)

De orde knaagdieren vallen onder de zoogdieren. Ongeveer 870.000 knaagdieren worden als huisdier gehouden in Nederland. Dit is niet altijd even gunstig voor een knaagdier, omdat veel mensen niet rekening houden met de aard van het beestje. Sommige knaagdieren leven liever in groepen, terwijl anderen beter alleen gehouden kunnen worden. Veel knaagdieren worden in een impuls gekocht door jonge kinderen, die het dier na een paar weken al weer zat zijn. Het is belangrijk om goed na te denken over de aanschaf van een dier, omdat het goede en regelmatige verzorging nodig heeft. Veel knaagdieren belanden door impulsaankopen in een opvang, worden verwaarloost of worden zelfs gedood. Sinds een aantal jaren is er een wet gekomen waarin verschillende soorten dieren als huisdier werden verboden. Nog steeds zijn veel verenigingen actief om huisdieren te beschermen.

Cavia

De cavia's komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar ze door Inca's werden gehouden. De cavia vooral 's ochtends en 's avonds aanwezig. Cavia's zijn echte groepsdieren, dus als huisdier kunnen ze het beste per twee worden genomen. Het is dan aan te raden om een mannetje en of meerdere vrouwtjes te nemen. Twee mannetjes zullen ruzie maken met elkaar. Een cavia kan binnen leven, maar ook buiten. Dit knaagdier heeft echter wel ruimte nodig om te kunnen bewegen. Daarnaast is het belangrijk dat hij of zij iets heeft om op te knagen. Een cavia heeft heel veel vitamine C nodig, dit is belangrijk voor zijn gezondheid.

Hamster

De meest bekende hamster als huisdier is de dwerghamster. Hamsters zijn nachtdieren, overdag slaapt een hamster meestal. Dit knaagdier heeft heel veel rust nodig, tijdens zijn slaap, maar ook als hij actief is. De hamster leeft erg op zichzelf, dus is als huisdier liever alleen. De hamster staat bekend om het 'hamsteren', het verzamelen van voedsel. Hij eet als huisdier meestal hamstervoer, aangevuld met groente, fruit en vers water. Hamsters zijn actieve dieren, ze spelen graag in een laag zaagsel, ze wurmen zich door de tralies van de kooi en zijn dol op speeltjes. De tanden en nagels van een hamster moeten goed worden bijgehouden. Ook moet er regelmatig op parasieten worden gecontroleerd.

Konijn

Een konijn is een Spaans gezelschapsdier. Ze leven vaak in grote groepen en kunnen niet goed alleen zijn. Een mannetje en een vrouwtje gaan het beste samen. Een konijn als huisdier eet meestal speciaal konijnenvoer. Hier zit alle voeding in die hij nodig heeft. In het konijnenhok moet veel vers stro aanwezig zijn en het konijn moet iets hebben om op te knabbelen. Het is belangrijk dat de nagels, tanden en vacht van een konijn goed worden verzorgd. De vacht moet regelmatig worden geborsteld. Aan het gedrag van een konijn is meestal af te leiden of hij goed in zijn vel zit.

Gerbil

De Gerbil komt uit Mongolië, waar het veelal in een groep leeft. Als huisdier kunnen ze het best per twee worden genomen. De gerbil is overdag vaak actief, maar neemt tussendoor pauzes. Als huisdier eet hij special voer voor een gerbil. Hierin zitten alle stoffen die hij nodig heeft. Gerbils worden als huisdier meestal in glazen of plastic bakken geplaatst met een gesloten bovenkant. Gerbils vinden het leuk om te graven en kunnen heel hoog springen, daarom is het belangrijk dat het verblijf gesloten is. Het knaagdier heeft materiaal nodig waar hij gangen in kan graven. Dit is te koop bij een dierenspeciaalzaak. Het knaagdier heeft ook speeltjes van hout nodig om op te knagen. Het verblijf moet een keer per week worden schoongemaakt. Gerbils kunnen last hebben van epileptische aanvallen, parasieten en tandproblemen. Hiervoor moet een dierenarts worden geraadpleegd.

Muis

De muis is een dier die in elk leefgebied wel te vinden is. Muizen staan bekend als intelligente en actieve dieren. Deze knaagdieren zijn vooral in de avond actief, overdag slapen ze. Muizen leven meestal in groepen en daarom zijn ze beter niet alleen te houden. Muizen planten heel snel voort, dus het is beter geen mannetje en vrouwtje samen te nemen. Een muis heeft speciaal muizenvoer nodig en elke dag vers water. Een muis past het beste in een hoog gesloten verblijf, omdat ze heel erg veel klimmen en klauteren. Het is belangrijk dat het hok van een muis vaak verschoond wordt. Een muis moet als huisdier binnen gehouden worden, het knaagdier leeft het beste op kamertemperatuur.

Rat

De rat leeft net als de muis, ook in heel verschillende gebieden. Ratten zijn intelligente, maar ook hele sociale dieren. Ze kunnen niet alleen leven. Omdat ratten zo slim zijn, kunnen ze trucjes heel goed onthouden. Ratten leven overdag en 's nachts. Ratten eten niet alleen planten, maar ook kleine diertjes. Deze knaagdieren kunnen als huisdier het beste speciaal rattenvoer eten. Schoon drinkwater is van groot belang. Een rat als huisdier heeft een grote kooi of gesloten bak nodig, waarvan de bodem bedekt is met zacht materiaal. Het verblijf moet minimaal een keer per week worden schoongemaakt. De rat leeft het liefste rond kamertemperatuur, maar niet in de buurt van de verwarming.

Chinchilla

De chinchilla leeft oorspronkelijk in het Andesgebergte in een groepen. Het knaagdier leeft als huisdier ook graag met een partner. De chinchilla is vooral 's nachts actief en overdag slaapt het. Chinchilla's hebben erg veel rust nodig, waar ook rekening mee moet worden gehouden bij een aankoop. De chinchilla is als huisdier het beste op zijn plek in een hoge kooi met veel verdiepingen. Ook heeft het knaagdier veel hooi nodig, waar het in kan rusten, maar ook in kan spelen. Een chinchilla eet speciaal voer voor chinchilla's en heeft vers drinkwater nodig.

Knaagdieren

Alle knaagdieren hebben een verschillende manier van leven, maar ook een verschillende manier van behandelen nodig. Waar de hamster alleen leeft, leven konijnen, ratten en cavia's graag in groepen. Het is belangrijk om informatie over een huisdier te lezen, zodat het een gelukkig leven leidt.