Amoerpanter
Amoerpanter
Expert paginaInhoud
Amoerpanter
De Amoerpanter (Panthera pardus orientalis) valt onder de zoogdieren en is een ondersoort van het luipaard. Doordat de armoerpanter een ondersoort is van het luipaard wordt hij ook wel amoerluipaard (of Siberische luipaard) genoemd. De armoerpanter valt onder de katachtigen (familie) en zijn panterkatten (geslacht). De armoerpanter is een zeldzaam dier, wat terug te zien is aan de cijfers van voortkomen in de wereld. De armoerpanter wordt momenteel met uitsterven bedreigd.
Leefwijze van de Amoerpanter
De Amoerpanter leeft in de gebergtes in het zuiden van het Russische verre Oosten en in het noorden van Noord-Korea. De naam Amoerpanter heeft zijn oorsprong in het leefgebied van de Amoerpanter , daar is de rivier de Amoer. Amoerluipaarden zijn echte nachtdieren en ze leven solitair. Mannetjes en vrouwtjes zien elkaar alleen wanneer ze willen gaan paren. De amoerpanter kan erg hard rennen en kan ook goed springen. Ze maken sprongen van maar liefst 3 meter hoog, tot wel 6 meter ver. Wanneer de amoerpanter op jacht gaat naar zijn prooi, heeft hij hier veel profijt van.
Kenmerken amoerpanter
De amoerpanter ziet er erg mooi uit hij heeft een erg zachte vacht in de kleur lichtbruin met mooie zwarte vlekken. In de winter krijgt de armoerpanter een dikkere vacht om zich goed te kunnen beschermen tegen de kou. Mensen vinden zijn vacht helaas ook erg mooi, daardoor is er veel gejaagd op de armoerpanter voor zijn mooie bontjas. Een groot voordeel van de kleur van de vacht van de armoerpanter is dat hij goed camoufleert. Bij het jagen heeft de armoerpanter veel profijt van de camouflerende vacht. De amoerpanter lijkt qua uiterlijk veel op het luipaard, ze zijn echter wat kleiner en hebben een klein verschil in vacht.
Roofdier
Amoerpanters vallen onder de roofdieren en eten graag vlees. Deze dieren vallen onder de roofdieren en zijn echte vleeseters. Enkele lekkere hapjes van de amoerpanter zijn onder andere: knaagdieren, zwijnen of hazen, af en toe lust de amoerpanter ook wel een stukje vis. De armoerpanter jaagt door zijn prooi te besluipen van laag bij de grond. Het is een echte sluiper die probeert om zo stil mogelijk, zo dicht mogelijk bij zijn prooi te komen en vervolgens boven op deze prooi springt. Wanneer de amoerpanter de prooi te pakken heeft, kan hij heerlijk gaan genieten van een smakelijk hapje.
De bedreigingen van de armoerpanter
Zoals eerder vermeld is de armoerpanter een bedreigede diersoort. Mede door toedoen van de mens is zijn leefgebied flink afgenomen. Door dat mensen bomen kappen, bosbranden veroorzaken en in hout handelen is het leefgebied van het amoerpanters flink afgenomen. In 2007 waren er nog maar 30 armoerpanters in leven. Gelukkig wordt er de laatste jaren veel aan gedaan het leefgebied van de amoerpanters te herstellen, mede hierdoor zijn er in 2015 weer 57 amoerpanters geteld.
Land of the Leopard National Park
Omdat de aantallen van de amoerpanters in rap tempo afnamen heeft de Russische overheid in 2012 Land of the Leopard National Park opgericht. De Russische overheid probeert hiermee om het leefgebied van de amoerpanters te herstellen zodat zij weer in aantallen toenemen. Het gebied wat onder het nationale park valt beslaat 262.000 hectare, dit is rond de 60 procent van het leefgebied van de armoerpanter. amoerpanter. Door dit initiatief ziet het er momenteel niet naar uit dat de armoerpanter uit zal sterven.