Ringstaartmaki (Lemur catta)

Ringstaartmaki’s zijn sociale dieren die –buiten hun veelvuldige aanwezigheid in dierentuinen - alleen voorkomen op Madagaskar, een groot eiland voor de oostkust van Afrika. Daar werden ze miljoenen jaren geïsoleerd van het vaste land, waardoor de maki’s en een paar andere diersoorten uitsluitend op het eiland voorkomen en daarmee uniek zijn.

Ringstaartmaki’s (Lemur catta) behoren tot de onderorde halfapen in de orde primaten. Ze zijn verwant aan de apen, maar hebben zich anders ontwikkeld. Ringstaartmaki’s leven zowel in de bomen als op de grond en hoewel ze voornamelijk in de regenwouden van Madagaskar voorkomen, leven ze ook in de drogere gebieden van het Afrikaanse eiland.

Kenmerken

Het opvallendste kenmerk van de ringstaartmaki is zijn lange, pluizige, zwartwit gestreepte staart. Iedere staart heeft 13 ringen. Ongeacht hoe oud of hoe groot de ringstaartmaki is Dankzij hun lange staart lijkt de ringstaartmaki groter dan hij is. Ze worden tussen de 40 en 46 centimeter groot en wegen gemiddeld zo’n twee tot drie kilo.

In combinatie met het zwarte ‘masker’ rond zijn ogen doet de ringstaartmaki een beetje denken aan een ondeugende boef. Een ander dier met zo’n uiterlijk is de wasbeer. Ringstaartmaki’s zijn niet speciaal ondeugend. Maar het zijn wel sociale, nieuwsgierige dieren die daardoor geliefde dierentuinbewoners zijn. Ze komen makkelijk even kijken bij de bezoekers en met hun vrolijke gedrag stelen ze geheid de show!

Vrouwtjes zijn de baas in de groepen waarin ringstaartmaki’s leven. Zo’n groep kan uit wel dertig dieren bestaan en meestal leven de mannetjes aan de randen van de groep. Het zijn echte zonaanbidders die graag met hun armen gespreid opwarmen in de zon. Zeker na de koude nachten die je op Madagaskar vaak hebt.

In het wild worden deze maki’s maximaal 27 jaar oud.

Voedsel Ringstaartmaki

De spitse snuit van ringstaartmaki’s is typerend voor insecteneters. Toch eet hij voornamelijk vruchten, bladeren, boomschors, bloemen en kruiden. Alleen af en toe staan er insecten op het menu.

Voortplanting

Ringstaartmaki’s communiceren met elkaar door middel van vele geluiden, maar óók door geuren. Dit doen ze onder andere om hun territorium af te bakenen en om concurrenten af te schrikken. De klieren in hun oksels, polsen en bij de billen scheiden dan een bittere geur af. Maar onlangs is ontdekt dat mannetjes de geuren in hun polsen kunnen aanpassen waardoor ze ruiken naar bloemen en vruchten! Dit zou bedoeld zijn om de vrouwelijke ringstaarmaki’s te verleiden. Dat is op zich geen overbodige luxe, want de vrouwtjes zijn maar een paar dagen per jaar vruchtbaar. Ze zijn dan ook erg kieskeurig.

Na een draagtijd van ongeveer 135 dagen wordt de jonge ringstaartmaki geboren. Ook tweelingen en drielingen komen soms voor. De eerste twee weken houdt het jong zich vast aan de buik, daarna verhuist hij of zij naar een plekje op de rug. Hier blijft hij ongeveer drie jaar zitten.