Insecteneters (Eulipotyphla)

De orde ‘insecteneters’ valt onder de klasse ‘zoogdieren’. De orde insecteneters omvat de families spitsmuizen, mollen, egels, solenodons. De solenodons lijken erg op de spitsmuizen en komen voor op de Canarische eilanden, Cuba en Hispaniola. In Nederland zijn deze dieren bij niet veel mensen bekend.

De insecteneters eten meestal ongewervelden en soms kleine zoogdieren. De insecteneters hebben gepunt aaneengesloten tanden waarmee de insecten gekraakt worden. De prooi wordt opgespoord door de snuit van de insecteneter. Deze dieren hebben kleine ogen en bij enkele mollen zijn deze zelfs met huid bedekt. Deze zoogdieren hebben vijf tenen aan de voor en achterpootjes en zijn territoriaal aangelegd vanwege de beperkte beschikbaarheid van voedsel.

Vijanden van de insecteneters zijn voornamelijk de uilen en roofvogels.

Egel

De egel is herkenbaar aan stekels van 2 tot 3 centimeter lang. Door de kringspier kunnen egels zich tot een bal vormen om zichzelf te beschermen tegen de vijanden zoals de wolf of vos. Egels houden een winterslaap om de voedselschaarste van de winter te kunnen overleven.

Mollen

De mol heeft kleine oogjes, een zachte vacht en een lange snuit. In Europa zijn er twee geslachten mollen: de mollen en de desmans. De mollen zijn uitstekende gravers en leven onder de grond.

Spitsmuizen

De spitsmuizen zijn snel en hebben een zeer snelle stofwisseling. Door deze snelle stofwisseling moeten ze 1 tot 1,5 keer het eigen lichaamsgewicht per dag eten. De spitsmuizen slaan geen vet op