Prairiehonden (Cynomys)

Prairiehonden zijn eigenlijk nog steeds een van de weinig bekende huisdieren. Maar de populariteit neemt de laatste tijd toe en deze robuuste knaagdieren trekken Nederlandse gezinnen aan. Er zijn vijf soorten prairiehonden, waarvan de zwartstaart- prairiehonden het meest voorkomen in het wild en als huisdier. Daarom is alle onderstaande informatie alleen voor hem van toepassing.

Oorsprong en levensstijl

De zwartstaartprairiehonden leven op de uitgestrekte graslanden van Noord-Amerika. Hier leven ze in een zelfgebouwd, uitgebreid vertakt tunnelsysteem met grote kolonies onder miljoenen dieren. Deze kolonies worden ook wel steden genoemd en zijn onderverdeeld in vele kleine families. Elk gezin heeft zijn eigen nest, meestal samengesteld uit mannetjes, vrouwtjes van een tot vier jaar en jonge dieren van de laatste twee jaar.

Uiterlijk

De huid van de prairiehond is goudbruin of wit crème, bezaaid met lichte vlekken. Hun grootte kan dertig tot vijfenveertig cm bedragen (inclusief de staart) en het gewicht kan 700 gram-1,5 kg bedragen. Het puntje van de staart heeft een zwarte kleur, daarom de naam.

Het houden van prairiehonden

Het is niet moeilijk deze knaagdieren als huisdier op te voeden, maar elke kandidaat moet zich informeren voordat hij koopt en nauwkeurig overwegen om ze bij hen thuis te brengen. Prairiehonden zijn groepsdieren dat betekent dat je minstens twee dieren bij elkaar moet zetten. Alleenstaande dieren zullen snel gedragsstoornissen ontwikkelen en zelfs sterven aan eenzaamheid. Als toevluchtsoord moet je een kooi voor kleine dieren voorbereiden en mag je nooit vergeten om ze elke dag urenlang vrij te laten lopen. Als dit niet het geval is, zullen zwartstaart-prairiehonden snel gedragsveranderingen vertonen of saai worden, wat leidt tot gewichtstoename. Daarom is de regelmaat van de vrije uitloop belangrijk!

De knaagdieren hebben ook diepgaand contact met hun zorgverleners nodig. Daarom hebben ze meer zorg nodig dan cavia's en hamsters. Vergeet niet ze in gevangenschap tussen de acht en twaalf jaar oud kunnen worden! Nu worden ze bijna allemaal geïmporteerd uit de Verenigde Staten, waarvan de meeste in het wild gevangen dieren betreffen. Vanwege de "wilde" oorsprong van prairiehonden is het moeilijk om ze op te voeden en tam te maken, vooral in de beginperiode. Hierdoor kun je nieuwe huisdier ook gewelddadig bijten, wat pijnlijk is en mogelijk zelfs een ziekenhuisbezoek vereist.

Bovendien kunnen bij seksueel volwassen mannetjes tijdens de paartijd ernstige gedragsveranderingen optreden, en dit kan een enorme agressie met zich meebrengen voor al wat te dicht bij de kooi komt, ook de verzorgers. Dit is de reden waarom ze niet geschikt zijn voor kinderen.

De basisuitrusting voor het houden de knaagdieren

De volgende informatie is maar een richtlijn voor basisuitrusting! Als er twee dieren kunnen worden ondergebracht, moet een kleine dierenkooi met een minimale afmeting van 1,80 × 0,80 × 0,60 meter worden klaargemaakt. Hooi en stro moeten als bodembedekker worden gebruikt. Houten kooien die worden gebruikt als schuilplaatsen en takken zijn onmisbaar. Daarnaast moeten natuurlijk ook een voerbak en een waterfles voorzien worden.

Voeding Prairiehonde

Het dieet van dit knaagdier bestaat voornamelijk uit verschillende grassen, paardenbloemen, kruiden en hooi. Daarnaast kun je ook voor vers voedsel zorgen in de vorm van groenten en fruit. Idealiter zou droogvoer een laag eiwit- en vetgehalte en een hoog vezelgehalte moeten hebben, wat belangrijk is voor de spijsvertering!