Algemeen katten en poezen

Ik zeg eigenlijk altijd kat, maar je mag ook poes zeggen. De term kat of poes wordt door elkaar gebruikt, maar meestal wordt hetzelfde bedoeld. Kat is eigenlijk een afkorting van kater. Dat is de mannetjes poes. Wij hebben ook een kater, daarom zeg ik bijna altijd kat als ik een poes zie lopen. De poes is de naam voor het vrouwtje. Jonge katjes noem je kittens.

De kat is een van de oudste huisdieren van de mens. Ook bij Nederlanders is de kat geliefd. In Nederland zijn zo'n kleine 4.000.000 huiskatten. Een klein deel daarvan zijn echte raskatten.

Gemiddeld wordt een kat 14 tot 16 jaar oud. De gemiddelde leeftijd van raskatten ligt iets lager en varieert tussen de 10 en 13 jaar. Dit komt doordat raskatten gevoeliger zijn voor bepaalde ziektes, zoals voornamelijk genetische en aangeboren ziekten.

De Geschiedenis van de kat

Katten leven al zeker meer dan 10.000 jaar samen met de mens. Katten kwamen 10.000 jaar geleden al voor in het Midden-Oosten. In dat gebied was veel akkerbouw en werd graan verbouwd. De opslag van graan trok muizen en ongedierte aan. De kat ontdekte dat de vele muizen bij de graanopslag een gemakkelijke prooi voor hem waren. De boeren waren natuurlijk blij met de kat die zo hun graan beschermde. De boeren namen de kat mee in huis waardoor de kat ook een huiskat werd. Ook gingen de katten mee met de graanschepen. Daardoor kwamen ze op verschillende plekken in de wereld terecht.

Dat de katten al zo'n 10.000 jaar bij de mens leven, blijkt ook uit een gevonden kleitablet van 9.500 jaar geleden uit Cyprus. Daarop stond een lijst met alles wat mee moest voor een verhuizing naar het vasteland. Op deze lijst stond ook de kat.

Uiterlijke kenmerken

In vergelijking met andere dieren heeft de kat een hele korte snuit en relatief grote ogen. De kop van de kat is behoorlijk rond met daarop twee omhoogstaande oren. De kat heeft ook een relatief brede kaak. Hierdoor kan de kat hele grote stukken voedsel opeten. In het wild eet een kat een muis of een rat in een keer op. Grotere dieren zoals een konijn scheurt hij in stukken en vreet dat ook met huid en haar op.

Mensen zeggen dat een kat goed kan zien en ook in het donker. Dat is niet helemaal waar. Een kat kan namelijk wel goed verder af kijken maar niet dichtbij. Voor dichtbij gebruikt hij de snorharen, zodat hij kan voelen waar hij is. Zo voelt hij ook of hij de prooi te pakken heeft.

Waarschijnlijk ken je de uitdrukking "een kat komt altijd op zijn pootjes terecht" wel. Dat is namelijk ook zo. Als een kat valt kan hij zich vliegensvlug draaien zodat de pootjes naar de grond reizen en dus op zijn pootjes terecht komen. Dit komt doordat hij een heel flexibele rug heeft.

Ook bijzonder zijn de tenen aan zijn poten. De nagels aan de tenen kan de kat namelijk intrekken of uitslaan. Bij de meeste dieren zitten de nagels vast aan de tenen. De nagels slijten dan niet tijdens het lopen en daarom zijn de nagels ook altijd zo scherp.

Ook de oren van de kat zijn best bijzonder. Ze kunnen namelijk 180 graden draaien. Hierdoor kan de kat heel nauwkeurig bepalen waar geluid vandaan komt en zo dus ook heel goed bepalen waar zijn prooi zit. Daar komt nog bij dat de kat ook nog eens veel beter hoort dan de mens. Ook de neus van de kat is veel beter dan die van de mens. De kat ruikt wel 4 keer beter dan bij mensen. Alleen de smaak van de kat is minder goed dan die van ons. Wij proeven bijna 20 keer beter dan een kat. Katten eten dan ook meer op geur dan op smaak.

Verzorging katten en poezen

De meeste katten vragen niet zoveel verzorging. Zeker niet wanneer je kat ook naar buiten mag. Als de kat niet naar buiten mag, moet je regelmatig de kattenbak verschonen. Je hoeft echter niet elke dag met de kat te gaan wandelen zoals met een hond. De kat laat liever zichzelf uit. Katten zijn luie dieren. Als ze niet op jacht zijn, liggen ze het liefste de hele dag te luieren. En als ze niet luieren, wassen ze zich. Een kat kan zich wel 2 uur per dag wassen en 16 uur per dag slapen. Katten houden zichzelf heel goed schoon. Je hoeft ze niet te borstelen.

Een poes kan al zwanger worden als ze nog maar 6 maanden oud is. De zwangerschap duurt ongeveer 65 dagen. Dan werpt de poes een nestje zoals dat heet. Een nestje kittens is meestal drie tot vijf kittens groot. Grotere nestjes komen ook regelmatig voor. Bijzonder is dat de kittens bij geboorte doof en blind zijn. De oogjes gaan na 10 dagen open en pas na 17 dagen kan de kitten horen.

Katten zijn heel zindelijk. De moederpoes leert de kittens vanaf een week of vier a vijf al om hun behoeftes op een vaste plek te doen. Als er een kattenbak is, leren de kittens gelijk om op de kattenbak te gaan.

Voeding en Voedsel de kat

De kat is een carnivoor ofwel vleeseter. Hij is gebouwd om op prooien te jagen. Een kat kan met gemak een prooi ter grootte van zichzelf vangen. Een grote rat of konijn is voor de kat geen lastige prooi. Als hij de prooi niet ter plekke kan opeten, sleept hij de prooi naar een veilige bewaarplek. De kat eet zijn prooi op met huid en haar. Daarbij begint hij meestal met de kop.

Veel huiskatten hebben nog steeds de neiging om te jagen. Voor de voeding is dit niet meer nodig. Er is volop keuze uit verschillende kattenvoeders. Belangrijk bij de keuze van kattenvoer zijn de gebruikte producten. De kat is meer nog dan de hond een echte vleeseter. Plantaardige producten zijn door de kat moeilijk te verteren, tenzij het plantaardig materiaal is voorbehandeld en daardoor ook verteerbaar voor de kat is geworden. Voor goede kattenvoeding blijft echter van belang dat er voldoende dierlijk materiaal in verwerkt is. Geur-, kleur- en smaakstoffen horen niet thuis in kattenvoeding. Dit geldt ook voor chemische toevoegingen om de brokken langer houdbaar te houden.

Soorten
  • Bengaal
  • Siamees

Dit was mijn spreekbeurt katten en poezen. Succes met je spreekbeurt over de kat

Wij van DierenWiki wensen je succes met je spreekbeurt. Je kunt de informatie hiervoor natuurlijk nog uitbreiden met je eigen informatie door ook een hoofdstukje over je eigen kat te vertellen. Heel veel succes met je spreekbeurt. We hopen dat je een mooi cijfer krijgt en natuurlijk dat je er zelf ook nog weer van geleerd hebt. Succes met je spreekbeurt over de kat.