Maine Coon

De Maine Coon bestaat als soort al eeuwen. Deze kat is oorspronkelijk afkomstig – de naam zegt het al – uit Maine in de Verenigde Staten. De ‘Coon’ zou afgeleid zijn van ‘racoon’, het Engelse woord voor wasbeer. Een oud volksverhaal stelt dat de Maine Coon een kruising is tussen een wasbeer en een huiskat. De biologie leert ons echter dat dit een broodje aap verhaal is. Deze kruising is namelijk feitelijk onmogelijk. Het blijft wel een feit dat de fluffy staart van de Maine Coon verdacht veel weg heeft van een wasberenstaart.

De Maine Coon valt onder de katachtigen (familie) en het zijn roofdieren (orde) en vallen dus onder de klasse zoogdieren. Andere kattenrassen zijn de: Ragdoll, Noorse Boskat of Britse Korthaar.

Lees ook over alle andere dieren via de WIKI's!

Historie

Het is niet helemaal duidelijk wie de voorouders waren van de huidige Maine Coon katten. Naast het hierboven genoemde verhaal, doen nog twee verhalen de ronde. Het eerste verhaal gaat over Marie Antoinette, de Franse koningin die aan het einde van de 19e eeuw tijdens de Franse Revolutie geëxecuteerd werd. Men zegt dat zij vlak voor haar dood getracht heeft Frankrijk te ontvluchten met hulp van kapitein Samuel Clough. Ze had haar belangrijkste bezittingen, waaronder zes Turkse Angolakatten, al aan dek gebracht voordat ze zelf het schip betrad. Zelf haalde ze de bootreis niet, maar het verhaal gaat dat de katten veilig de havens van Maine bereikten. Daar hebben zij zich voortgeplant met andere kortharige rassen waaruit uiteindelijk de Maine Coon ontstaan zou zijn.

Het tweede verhaal gaat over een andere kapitein: kapitein Charles Coon. Hij zou langharige katten aan boord hebben gehad. Op het moment dat hij het schip voor anker was gelegd in New England (bij Maine) verlieten de katten het schip om te paren met de lokale kattenpopulatie. Daar zou dan ook de naam ‘Coon’ vandaan komen.

Hoewel ook deze verhalen wat sterk klinken, zit er wellicht een kern van waarheid in. Wetenschappers en fokkers denken namelijk dat de Maine Coon afstamt van lokale kortharige katten uit Noord-Amerika en langharige kattensoorten die door de Europeanen naar de Verenigde Staten zijn gebracht.

De Maine Coon was bijna ‘uitgestorven’! Doordat diverse exotische kattenrassen meer en meer op de voorgrond begonnen te treden tijdens kattenshows, raakte de Maine Coon een beetje in de vergetelheid. Gelukkig verenigde zich een groep mensen in de ‘Maine Coon Breeders and Fanciers Association (MCBFA) en zorgden zij er voor dat het ras opnieuw erkend werd. In 1976 werd de kat geherintroduceerd in Europa door Connie Condit. Sindsdien is de populariteit van dit mooie ras niet meer te stoppen.

Uiterlijke kenmerken Maine Coon

De Maine Coon is niet voor niets één van de populairste kattenrassen van Nederland. De kat heeft halflang stug haar en komt voor in allerlei soorten kleuren. De vacht kan verschillende patronen hebben. Kenmerkend aan de Maine Coon is zijn volle kraagvacht, schattige wasberenstaart en het lange haar op zijn buik. Op de oren zitten pluimpjes zoals bij de oren van Lynxen. Zijn klauwen zijn erg scherp – speciaal ‘designed by nature’ om mee te jagen. Gemiddeld wordt deze kat zo’n twaalf tot vijftien jaar oud en is hij pas rond de vierde leeftijd volledig volgroeid.

Karakter

Uiterlijke schijn bedriegt. Wie naar het uiterlijk van de Maine Coon kijkt, denkt met een echte wildebras te maken te hebben. De kat is echter verrassend tolerant ten aanzien van mensen en andere dieren. De Maine Coon houdt ervan om te spelen en naar buiten te gaan. Het is geen schootkat, maar aangezien dit ras ruim tien kilo zwaar kan worden, hebben veel mensen hem ook liever niet op schoot liggen. De Maine Coon wordt zelden agressief.

Verzorging van de Maine Coon

Tot de basisverzorging van deze kat behoort sowieso het klitvrij houden van de vacht. Af en toe kan het goed zijn om de vacht te wassen en conditioneren. De Maine Coon houdt van water. Qua voeding zijn de fokkers het niet altijd met elkaar eens. De één zegt de Maine Coon prima droge brokken kan eten, terwijl de ander zweert bij vers vlees. Feit is dat katten ware carnivoren zijn. Ze hebben dus veel dierlijke eiwitten nodig om in hun voedselbehoefte te kunnen voorzien.

De Maine Coon heeft een grote bouw. Hierdoor is het ras wat gevoeliger voor gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie en knieschrijven die losraken. Daarnaast komt er erfelijke staar en blindheid voor. Ook is dit ras gevoelig voor hart- en vaatziektes.

Samenvatting Maine Coon

De Maine Coon is een groot en lief kattenras die geen buitensporige aandacht nodig heeft. Hij kan zichzelf prima vermaken, gaat graag naar buiten en kan goed met andere dieren opschieten. Het is een prachtig dier om te zien met zijn volle kraagvacht, schattige wasberenstaart en de pluimpjes op de oren.

Rasvereniging Maine Coon

Wil je meer informatie over dit ras of ben je op zoek naar stambomen? De Maine Coon heeft een Nederlandse Rasvereniging genaamd ‘Rasclub Maine Coon’. Meer informatie over katten en poezen.