Ragdoll

Of men nu een kattenliefhebber is of niet, het kattenras Ragdoll spreekt tot de verbeelding. Sterker nog, het kattenras Ragdoll heeft een hoog knuffelgehalte omdat de kat eruitziet als een echte knuffel. De kenmerken zijn hun mooie en zachte vacht, hun vele kleuren en helderblauwe ogen. Daarnaast kunnen deze dieren ook nog eens ontzettend groot worden met grote, ronde voeten met pluimpjes tussen de tenen.

Andere kattenrassen zijn de: Britse Korthaar, Noorse Boskat of Main Coon. De noorseboskatten zijn katachtigen (familie), vallen onder de roofdieren (orde) en zijn zoogdieren (klasse).

Lees ook over alle andere dieren via de WIKI's!

Historie

Het sociale karakter van kattenras Ragdoll zat er al vroeg in. Het is een ras dat in 1965 in Amerika is ontstaan met dank aan Ann Baker, een gepassioneerd kattenfokster. Nadat de kat van haar buren, een witte Angora Pers met de naam Josephine, was aangereden, wonderbaarlijk opknapte en werd gedekt, kreeg de kat kittens die allemaal een heel sociaal karakter hadden. Ann, die dat een waardevolle eigenschap vond, besloot daarop om met de kittens te gaan fokken. Op basis van een goede selectie van katten en poezen, waaronder Burmese en Siamese rassen, lukte het haar om een ras te creëren dat aan haar ideaal beantwoorden. Ze noemde het kattenras Ragdoll, wat lappenpop betekent. De katten van Ann hielden zich helemaal slap wanneer ze werden opgetild. Vandaar de naam.

Uiterlijke kenmerken Ragdoll

Kattenras Ragdoll is dus een grote aaibare kat. Het gewicht varieert van 4,5 tot 9 kilo. Ragdolls komen voor in zes kleuren: zilver, Blauw, Chocolade, Lila, Rood en Crèmekleur. Ze hebben Siamese patronen met duidelijk afgetekende punten. Vaak met een scherp contrast. De mannetjes Ragdolls zijn vaak iets donkerder van kleur. Ze hebben een lange, dichtbehaarde staart die iets hoger dan de ruglijn ligt en even lang is als het lijf. Verder valt op dat ze goed gespierde en stevige middellange poten hebben. Daarnaast hebben ze grote, ronde voeten met pluimpjes tussen de tenen.

Het kattenras Ragdoll wordt dan ook gezien als de knuffel onder de kattenrassen. Dit komt vooral door de vacht. Deze voelt zijdezacht aan en de vacht ligt dicht tegen het lichaam aan. Samen met een geplooide kraag zorgt dat ervoor dat het kattenras Ragdoll als een echte knuffel wordt beschouwd. Toch heeft het kattenras Ragdoll ook een krachtige uitstraling vanwege een breed bovenlijf en een gespierd lichaam.

Karakter

Het is niet alleen het uiterlijk dat het kattenras Ragdoll zo speciaal maakt. Het is ook een sociale en zachtaardige kat. Hij past zich aan zijn omgeving aan en hij is niet graag alleen. Ook kan hij niet tegen lawaai. Als het hem even te veel wordt, dan trekt hij zich graag terug. Een kat van het kattenras Ragdoll is dus makkelijk in de omgang. Daarbij leeft hij niet alleen graag samen met andere katten, maar hij kan ook makkelijk samenleven met honden. Het kattenras Ragdoll is dus een kattensoort die zich graag onder de mensen begeeft en door zijn knuffelimago zijn vooral kinderen dol op het kattenras Ragdoll. Het zijn dan ook vooral katten die geschikt zijn om binnenshuis te houden.

Verzorging

De Ragdoll vraagt niet veel verzorging. Al zou men dat door zijn lange zijdezachte vacht misschien wel denken. De vacht van een Ragdoll klit namelijk niet, terwijl dat bij veel Perzische katten bijvoorbeeld wel het geval is. Ragdolls verzorgen hun vacht ook zelf. Ze hebben geen ondervacht waardoor ze weinig verharen. Een keer per week borstelen is voldoende om eventuele losse haren te verwijderen.

Over het algemeen is de Ragdoll een zeer gezond ras. Toch komen er af en toe een aantal vervelende aandoeningen voor. Belangrijk bij de keuze van een kitten blijft altijd de foklijn en een betrouwbare fokker. Op een aantal ziekten die hierna worden behandeld kan ook worden getest.

De Ragdoll is een ras dat extra gevoelig is op de nieren. Ook wil de erfelijke aandoening HCM (hartfalen) wel eens voorkomen, een verdikking van de hartspier. Het is daarom belangrijk om een Ragdoll ieder jaar te laten testen middels een echo bij een erkende radioloog. Ook PKD kan voorkomen. Dat zijn cystes op de nieren. Ook hierop kun men de kat door een erkend fokker laten testen via een echo of via DNA. Bestaande testrapporten kan men als koper ook opvragen. Belangrijke informatie voor de keuze van een gezonde kat. Slechte nieren kunnen immers leiden tot vergiftiging, waardoor de kat vermagert en er uiteindelijk aan kan doodgaan. Hartfalen zorgt ervoor dat de kat minder fit en speels is. In ergere gevallen kan het leiden tot ledematen die verlamd raken, of tot plotselinge uitval.

Samenvatting Ragdoll

Het kattenras Ragdoll is bij uitstek een kat voor binnenshuis. Het een lieve en sociale kat die nogal groot kan worden en die een hoog knuffelgehalte heeft. Dit wordt versterkt door de helderblauwe ogen, de zachte vacht en de buitengewone kleuren. De Ragdoll is een ideale gezinskat met een zeer sociaal karakter en een niet veel eisende verzorging.

Meer over katten en poezen.