Bengaal
Noorse Boskat
Expert paginaInhoud
De naam van deze kat is recht toe, recht aan. De Noorse Boskat komt duidelijk uit Scandinavië. Deze kat maakt eens per jaar een ware transformatie door, wanneer hij in het voorjaar al zijn lange haren verliest. Gelukkig groeien die haren snel daarna weer terug, zodat de Noorse Boskat zijn wollige, stoere uitstraling behoudt.
Andere kattenrassen zijn de: Britse Korthaar, Ragdoll of Main Coon. De noorseboskatten zijn katachtigen (familie), vallen onder de roofdieren (orde) en zijn zoogdieren (klasse).
Lees ook over alle andere dieren via de WIKI's!
Historie van de Noorse Boskat
De Noorse Boskat komt tot op de dag van vandaag in zowel Zweden als Noorwegen nog in het wild voor. Hierdoor heeft het ras zich helemaal aangepast aan het koude klimaat van de Scandinavische landen. De kortharige voorvaderen van de Noorse Boskat zijn waarschijnlijk rond het jaar 1000 na Christus vanuit Groot-Brittannië naar Noorwegen gebracht door de Vikingen. De langharige wederhelften werden door andere oorlogsvoerders – namelijk de kruisvaarders – naar het gebied gebracht. De Noorse Boskat is uiteindelijk een mengeling van de ‘Vikingkatten’, de ‘Kruisvaarderkatten’, de Siberische katten en de Turkse Angorasoort uit Rusland en Turkije geworden. Een behoorlijk multiculturele kat dus.
De voorouders van de Noorse Boskat voeren mee op de Vikingschepen. Hun baan was voornamelijk om het schip muisvrij te houden. Dit jagersinstinct hield de soort ook op het vasteland vast. Voordat de Noorse Boskat ontdekt werd door de liefhebbers van raskatten leefde deze kat voornamelijk op het platteland alwaar ze ook op muizen en ander ongedierte jaagden.
Uiterlijke kenmerken van de Noorse Boskat
De Noorse Boskat is een kopje groter dan de gemiddelde huiskat. De vacht van het beest bestaat uit een wolachtige ondervacht met een grovere bovenvacht die het water afstoot. In de winter heeft de Noorse Boskat een natuurlijke winterjas. Hij heeft dan een dikke kraag en extreem wollige poten. In de zomer herken je de kat alleen nog aan de fluffy staart. De oren zijn groot en hebben lynx-achtige puntjes. De ogen zijn amandelvormig.
Deze dieren komen in alle soorten kleuren voor. Enkele kleuren, waaronder de kleuren chocolate, lilac, cinnamon en fawn zijn volgens de rasverenigingen niet toegestaan. Qua oogkleuren mag wel weer alles voorkomen. De levensduur van Noorse Boskatten ligt tussen de acht en veertien jaar. Het gewicht kan variëren van vier tot negen kilo.
Karakter van de Noorse Boskat
De Noorse Boskat is een aanhankelijk soort die veel aandacht opeist. De kat blijft, ook wanneer hij op leeftijd is, erg actief en speels. Hij is nieuwsgierig en tolerant. Als je eenmaal een band hebt met de Noorse Boskat blijft ze bij je in de buurt. Het jagen is deze kat echter nooit helemaal verleerd: Hij bewaakt nog steeds streng zijn eigen territorium en is er gek op om speeltjes te vangen.
Verzorging van de Noorse Boskat
De Noorse Boskat moet zeker in het rui-seizoen dagelijks gekamd worden. Gelukkig vinden de meeste katten van dit ras het erg fijn om verzorgd en vertroeteld te worden. Als het rui-seizoen voorbij is, voldoet eenmaal per week borstelen. De Noorse Boskat vindt het fijn om naar buiten te gaan. Baasjes doen er goed aan om genoeg speelruimte te bieden. Los naar buiten kan natuurlijk ook. Al is de Noorse Boskat een vrij kostbare kat in aanschaf en verdwijnen er om die redenen nog wel eens vrijlopende Noorse Boskatten die later ergens te koop worden aangeboden.
Ziektes die zowel bij de Noorse Boskat als bij andere raskatten kunnen voorkomen zijn heupdysplasie, nierziektes en hartfalen. Diverse overerfbare ziektes zijn met DNA-testen te achterhalen.
Samenvatting van de Noorse Boskat
Wanneer men op zoek is naar een aanhankelijk maatje met een prachtige uitstraling, dan is de Noorse Boskat een goede kat. Men moet het echter niet erg vinden om regelmatig een stofzuiger door het huis te halen, aangezien de Noorse Boskat aardig wat haren op de grond, bank of stoel achterlaat. Verder vraagt de Noorse Boskat niet zo veel verzorging. Behalve dan in het rui-seizoen wanneer dagelijks borstelen echt noodzakelijk is.
Rasvereniging van de Noorse Boskat
De Nederlandse Langhaarkatten Vereniging (NLKV) is speciaal opgericht voor alle langharige, halflangharige en kortharige raskatten. Je vindt er onder meer een overzicht van alle Cattery’s die Noorse Boskatten fokken. Ook is er informatie over shows en stamboeken te vinden.
Informatie over andere dieren > totaal overzicht > WIKI .