Blauwe Rus

De Blauwe Rus is een heerlijke knuffelkat die niet van ophef en rumoer houdt. Zijn vacht voelt aan als suède. Je kunt urenlang discussiëren over de kleur van zijn vacht. Is de kleur grijs? Is het blauw? Of is het blauwgrijs? Als we naar de naam kijken is er geen twijfel over mogelijk. Het is een BLAUWE Rus.

De Blauwe Rus is een zoogdier en valt onder de orde roofdieren. Een verdere onderverdeling is te maken naar de familie de katachtigen waar ook de kattensoorten Bengaal, Ragdoll, Maine coon, Britse Korthaar of één van de vele andere katten en poezen.

Historie

De Blauwe Rus is een natuurlijk ras. Men denkt dat de oorsprong van het ras in de havens van Rusland ligt, vanwaar ze halverwege de negentiende eeuw door zeevaarders mee naar Noord- en West-Europa genomen werden. Op de schepen dienden deze katten als perfecte muizen- en rattenvangers. U kunt zich dus voorstellen dat de Blauwe Rus destijds al erg populair was bij zeelieden. In 1875 werd de Blauwe Rus voor het eerst gezien op een kattenshow, namelijk in Crystal Palace in Engeland.

Uiterlijke kenmerken van de Blauwe Rus

De Blauwe Rus is niet groot en niet klein. Hij heeft een dubbele vacht met een donsachtige ondervacht en zachte dekharen. Deze dubbele vacht is een unicum aangezien dit alleen bij de Blauwe Rus en de Franse Chartreux voorkomt. De Blauwe Rus heeft qua uiterlijkheden wel wat weg van de Britse Korthaar maar moet hiermee niet verward worden. Het zijn echt twee verschillende rassen. De groene ogen van de Blauwe Rus zijn erg opvallend.

Karakter van de Blauwe Rus

Het karakter van de kat is even elegant en rustig als hoe hij er van de buitenkant uit ziet. Vanwege zijn behoefte aan rust en ingetogenheid, is een appartement voor de Blauwe Rus een prima woonvoorziening. Als men de kat naar buiten wil laten gaan, doet men dit dan bij voorkeur in een afgesloten tuin of balkon. Daar zal de kat zich het meest veilig voelen.

Qua lawaaierigheid is de Blauwe Rus echt een tegenhanger van de Siamees. Waar de Siamees het heerlijk vindt om te ‘kletsen’ en om met stemverheffing aandacht op te eisen, zal men dit bij een Blauwe Rus zelden zien. Blauwe Russen kunnen, net als jonge kinderen, zelfs eenkennig worden. Ze hechten zich erg aan hun baasje, waardoor men de Blauwe Rus kan omschrijven als een kat met karakter en intelligentie.

Verzorging van de Blauwe Rus

Bij de Blauwe Rus moet men zeker geen harde borstel gebruiken voor de verzorging van de vacht. Hiermee kan men namelijk de ondervacht beschadigen.

De Blauwe Rus is geen kat om alleen te houden. Zorg ervoor dat deze kat kan samenleven met een andere kat. Het maakt niet uit of dit ook een Blauwe Rus is of niet. Over het algemeen gedraagt de Blauwe Rus zich ook zeer tolerant tegenover andere kattenrassen.

Hoewel er bij veel raskatten bovenmatig veel sprake is van erfelijke aandoeningen, heeft de Blauwe Rus daar weinig last van. Het feit dat de Blauwe Rus een heel natuurlijke soort is speelt daarin zeker mee. Enkele zaken die men bij dit ras wel in de gaten moet houden zijn de mogelijkheid tot het ontwikkelen van heupdysplasie, mastceltumoren (een soort van kanker) en blaasgruis. Blaasgruis herkent men aan verminderde zindelijkheid bij de kat.

Samenvatting van de Blauwe Rus

Zoekt men een rustige en lieve kat die niet te veel herrie maakt, weinig aandacht vraagt en weinig verzorging nodig heeft, dan is de Blauwe Rus hiervoor een geschikt. Rasvereniging van de Blauwe Rus. Bij Rasclub Russen en Nebelungen (onderdeel van raskattenvereniging NEOCAT) krijg je meer informatie over de Blauwe Rus, shows, stambomen en nog veel meer.