Bengaal

De Bengaal wordt binnen het dierenrijk onderverdeeld naar de klasse zoogdieren, de orde roofdieren en de familie katachtigen. Meer informatie en foto's over de katten en poezen.

Dit relatief nieuwe kattenras heeft een uniek uiterlijk. Meteen op het eerste oog zie je dat er iets bijzonder is aan de Bengaal. Het atletische, grotere lichaam van de Bengaal onderscheidt hem van de andere soorten huiskatten. Uit de verte lijkt de Bengaal zelfs op een tijger vanwege zijn wilde print. De reden voor dit bijzondere uiterlijk is het feit dat de Bengaal een kruising is tussen een huiskat en een wilde kattensoort. De wetenschappelijke, Latijnse naam van de Bengaal is dan ook Felis Catus x Prionailurus. Hierbij staat het eerste gedeelte van de naam voor de tamme kat en het tweede gedeelte voor de wilde kat.

De Bengaal houdt van brabbelen en van water. Als je ze onderling hoort, lijkt het alsof Bengalen hele gesprekken met elkaar voeren. Het is soms jammer dat de mens het niet kan verstaan. Daarnaast vindt de Bengaal het leuk om met water te spelen. In tegenstelling tot enkele andere kattensoorten zijn Bengalen niet bang voor water. Sterker nog: als je ze leert om de wc door te spoelen, blijven ze dit de hele dag doen. Stromend water is hét ideale speelgoed. Wil je jouw Bengaal echt blij maken? Plaats dan een drinkfontein in de woonkamer of tuin.

Historie van de Bengaal

De Bengaal is nog een jonkie in de raskattenwereld. In je jaren vijftig van de vorige eeuw werd een wilde Bengaalse tijgerkat gekruist met huis- en raskatten. De tijgervacht van de Bengaal is logischerwijs afkomstig van de tijgerkatten. De eerste fokster die op dit idee kwam, begon vanuit idealisme. Destijds werden veel wilde katachtigen gedood vanwege hun prachtige vacht. De baby’s van de gedode wilde katten werden als ‘bijproduct’ via dierenwinkels verkocht aan kattenliefhebbers. Logischerwijs leverde dit veel leed op, voor zowel de baby’s als de baasjes van de wilde katten. Het is namelijk ontzettend moeilijk en gevaarlijk om een wilde kat als huisdier te houden. Om die reden belandden veel wilde katten na korte tijd op straat. De fokster, genaamd Jean Mill, wilde een huiskat met het vel van een tijger ‘creëren’ zodat de handel in wilde kittens zou stoppen.

Uiterlijke kenmerken van de Bengaal

De Bengaal is sterk, lenig en gespierd. Vooral de poten zijn erg krachtig. De kop is klein en rond, met kleine oren. De mooie heldere ogen van de Bengaal zijn ovaal en staan wat wijder uit elkaar. De staart is gemiddeld lang en loopt uit in een afgeronde punt. De meeste Bengalen zijn geel of oranjeachtig met een bruin of zwart strepenpatroon. De vacht voelt zacht en glad aan. De haren zijn kort. Het gewicht van de Bengaal ligt tussen de 5,5 en 9 kilo. De Bengaal wordt gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar oud.

Karakter van de Bengaal

Met een Bengaal heeft men altijd iets te beleven. Deze dieren zitten geen moment stil, is gevoelig en behoeft veel aandacht. De Bengaal is nieuwsgierig en actief. Om een Bengaal gelukkig te houden kan men hem het beste samen met een rasgenoot houden. Deze kat is erg slim.

Deze intelligentie is waarschijnlijk een karaktereigenschap dat ze van hun wilde voorvaderen geërfd hebben. De wilde Bengaalse tijgerkatten moesten namelijk zien te overleven in het oerwoud.

Verzorging van de Bengaal

Bengalen zijn van zichzelf erg schone katten. Het is dus bij de meeste Bengalen niet nodig om de vacht op een speciale manier te verzorgen, aangezien de katten dit bij zichzelf al doen. Verzorging van een Bengaal bestaat voornamelijk uit het geven van genoeg liefde, ruimte en aandacht. Een Bengaal die te weinig aandacht krijgt, zal zichzelf terugtrekken en schuw worden.

De ziektes die gemiddeld gezien vaker voorkomen bij de Bengaalse kat is HCM (Hypertrofische Cardiomyopathie) waarbij sprake is van hartafwijkingen, PKD (Polycystic Kidney Disease) waarbij door cystes in de nieren uiteindelijk chronisch nierfalen optreedt en Corneal sequestrum waarbij oogproblemen ontstaan.

Samenvatting van de Bengaal

De Bengaal is een goede kat voor mensen die op zoek zijn naar een kattenras dat liefde, trouw en avontuur biedt. Alle liefde en tijd die men in een Bengaal investeert krijgt men drie keer zo veel terug. Daarbij heeft de kat een bijzonder uiterlijk waar men nooit op uitgekeken raakt.