Wanneer men de Britse korthaar ziet, krijgt men meteen de neiging om hem te knuffelen. De vacht van deze kat is zo zacht als hij er uit ziet. Het verfijnde gezicht en de grote ogen zorgen ervoor dat deze kat al decennialang een populaire huiskat is. Als men naar de Britse Korthaar kijkt, zou je niet denken dat zijn voorvaderen ruige straatkatten waren. Het zijn bijzondere dieren.

Andere kattenrassen zijn de: Ragdoll, Noorse Boskat of Maine Coon. De Britse Kortharen zijn katachtigen (familie), vallen onder de roofdieren (orde) en zijn zoogdieren (klasse).

Lees ook over alle andere dieren via de WIKI's!

Historie van de Britse Korthaar

Lang geleden waren de voorouders van de Britse Korthaar de Britse straatkatten. Waarschijnlijk zijn ze in Groot-Brittannië terecht gekomen met de Romeinen, die de katten op hun beurt zelfs uit Egypte haalden. In de eeuwen die volgden ontwikkelde het ras zich – vanwege de geïsoleerde ligging van Groot-Brittannië – tot een unieke en sterke kattensoort. Een soort die bestand was tegen het gure klimaat waarin het moest leven.

In de negentiende eeuw begonnen fokkers zich bezig te houden met de selectie van de mooiste Britse Kortharen. Daar kwam een verfijndere soort raskat uit, die in 1871 voor het eerst tentoongesteld werd op een kattenshow in Crystal Palace. Sindsdien werd de kat regelmatig gekruist met Perzische katten om de kleine bouw van dit ras te behouden.

Uiterlijke kenmerken van de Britse Korthaar

De Britse Korthaar is een compacte kat. Hij heeft korte, sterke poten. Zijn vacht is zacht – bijna suèdeachtig – en dik. De oren van dit ras zijn klein en de ogen juist groot. De wangen zijn rond en de snuit is kort. De Britse Korthaar komt in allerlei kleuren voor. Sommige katten zijn effen blauw, crème, wit, gemêleerd en ga zo maar door. Andere hebben patronen of vlekjes. Ook de ogen kunnen variëren van kleur. Van feloranje tot blauw of groen. Een volgroeide Britse Korthaar weegt tussen de vier tot acht kilo. Deze kat hoort wat mollig te ogen. De Britse Korthaar wordt gemiddeld tussen de 9 en 15 jaar oud.

Vele beroemde katten zoijn Britse Kortharen! Zoals de mascotte van het bekende kattenvoermerk Whiskas. Of Arlene, de ‘vriendin’ van Garfield in de film Garfield: The Movie – of Puss in Boots, van de Shrek film. Ook hij heeft de kenmerken van een Britse Korthaar (hoewel hij met een sterk Spaans accent spreekt).

Karakter van de Britse Korthaar

De Britse Korthaar ziet er niet alleen lief uit, maar is het ook. Het is een echte huiskat die over het algemeen niet moeilijk doet over andere huisdieren of kinderen. Tegelijkertijd is het beestje wel wat introvert. Hij houdt van mensen maar volgt alles het liefste van een afstandje. Het is geen echte schootkat.

Verzorging van de Britse Korthaar

Wekelijks borstelen is bij de fijne vacht van een Britse Korthaar wel nodig. Gebruik hiervoor een fijne borstel. Zeker in het voorjaar en in het najaar, wanneer de kat zijn haren verliest, is het belangrijk om vaak te borstelen. Als men dat niet doet kan de kat last krijgen van haarballen.

De Britse Korthaar houdt van ruimte en van een schone kattenbak. Beter een dunne laag grit die dagelijks verschoond wordt, dan een dikke laag die dagen blijft liggen. Zorg ook voor een goede krabpaal en knip indien nodig de scherpe nagelpuntjes.

Door de platte, ronde snuit van de Britse Korthaar kan hij last krijgen bij het ademhalen. Zo komt benauwdheid regelmatig voor. Ook nierfalen en acuut hartfalen komen relatief vaak voor. Natuurlijk is het, zoals bij elke kat, belangrijk dat de kat op tijd ontwormd en van vlooien ontdaan wordt.

Samenvatting van de Britse Korthaar

Al met al is de Britse Korthaar een geliefde huiskat. Zachtaardig, rustig en op de achtergrond. Aaibaar met een pop-achtige uitstraling. Waarschijnlijk zal deze lieve kat nog jarenlang bovenin de lijst van meest populaire raskatten blijven staan.

Rasvereniging van de Britse Korthaar

De Britse Korthaar heeft een grote en actieve ‘fanbase’ in Nederland. De rasvereniging heet Rasclub Brits Korthaar en is te bereiken via http://rasclubbritskorthaar.nl/. Vier keer per jaar verschijnt er een clubblad uit met leuke weetjes over dit ras.

Meer over katten en poezen.