Evenhoevigen (Artiodactyla)

De evenhoevigen vormen een groep onder de zoogdieren. Tot de evenhoevigen behoren onder andere de varkens, nijlpaarden, koeien (runderen) en herten. Per poot hebben deze dieren logischerwijs twee of vier hoeven (een even aantal). Bij veel evenhoevigen wordt het voedsel voor verteerd en herkauwd. Het spijsverteringskanaal kan taai voedsel zoals gras verwerken.

Uit onderzoek is gebleken dat de evenhoevigen nijlpaarden nauw verwant zijn met walvissen. Om deze reden worden de walvissen net zoals de evenhoevigen onder de “hoefdieren” beschreven.

Soorten evenhoevigen

De groep evenhoevigen kent ongeveer 200 soorten en kennen een zeer gevarieerd leefgebied van water, woestijnen tot aan de bergen. Op bijna alle continenten met uitzondering van Australië en Antartica komen deze diersoorten voor.

Niet alleen het leefgebied van de evenhoevigen varieert enorm, ook de omvang van de soorten varieert van een dwerghert van 3 kilo tot aan 3.200 (3,2 ton) kilo wegende nijlpaard. Daarnaast is ook de lengte van de dwerghert met een kleine 50 centimeter wezenlijk kleiner dan de giraf die 470 centimeter (4,7 meter) lang kan worden.

Voorbeelden evenhoevigen