Blauwe gnoe gestreepte gnoe of gewone gnoe (Connochaetes taurinus)

Eén van de snelste landdieren ter wereld is de blauwe gnoe. De Gnoe kan een snelheid behalen van 80 km per uur en staat daarmee in de top 10 van snelste landdieren. De blauwe gnoe (Connochaetes taurinus) is een antilopesoort uit de familie van holhoornigen. Naast de blauwe gnoe is de witstaartgnoe een van de laatst levende soorten gnoes. Ze leven vooral op de savannes, open steppen en licht beboste gebieden van Oost- en Zuid-Afrika.

Kenmerken Blauwe gnoe

De blauwe gnoe heeft een brede kop, met zwarte manen en grote hoorns. Op de kin hebben ze een witte of zwarte sik. De voorpoten zijn langer dan de achterpoten, waardoor de schouders van de gnoe extra uitsteken. De vacht is bruingrijs tot leiblauw. Over de nek en schouders lopen donkere verticale strepen. Ze hebben een lange, donkere staart. Het zijn grote dieren die van kop tot staart makkelijk 2 meter lang kunnen worden. Een volwassen mannetje weegt tussen de 200 tot 270 kilo, de vrouwtjes zijn iets lichter: hun gewicht ligt tussen de 150 en 200 kilo. Afgezien van de grootte en het gewicht lijken de mannetjes en vrouwtjes erg op elkaar.

Voedsel

Gnoes leven uitsluitend op gras en water. Soms, in droge periodes, trekken ze kilometers ver op zoek naar water en voedsel. Ze leggen daarbij jaarlijks ongeveer 800 kilometer af. Tijdens zo’n trektocht sluiten meerdere kuddes zich bij elkaar aan, de groep kan zo uiteindelijk een lint vormen van 40 kilometer lang!

Voortplanting

Als het niet nodig is om te migreren van het ene gebied naar het andere, dan blijven de gnoes in kleine groepjes van vrouwtjes met hun jongen. Tijdens de paarperiode zoeken de mannetjes de vrouwtjes op en proberen met veel gehuppel, gesnuif, geknor en territoriale geurtjes de andere mannetjes weg te houden van de vruchtbare vrouwtjes. De vrouwtjes hebben een draagtijd van 8,5 maand. Dit bijna net zo lang als bij mensen. Maar een mensenkind is het eerste jaar nog volkomen hulpeloos, terwijl een  pasgeboren gnoe al na een paar minuten kan staan en binnen een paar uur meetrekt met de kudde.

Vijanden

Gnoes zijn een geliefd prooi voor leeuwen, jachtluipaarden en hyena’s. Hun snelheid en de grote kuddes die ze vormen zijn daarbij hun grootste verdedigingswapens. De jonge dieren worden afgeschermd door de grotere, sterkere dieren. Als ze toch in het nauw gedreven worden, zullen ze zichzelf tot het uiterste verdedigen door een tegenaanval met hun puntige hoorns. Toch bereiken gnoes in het wild door deze roofdieren zelden de leeftijd van 20 jaar, de gemiddelde leeftijd van deze antilopesoort.