Blonde d'Aquitaine

De Blonde d'Aquitaine zijn mooie elegante dieren, met een fijne huid en horens. Ze staan bekend om hun uitstekend vlees, dat doorgaans bij de betere slagers van ons land te koop is.

Het is een van oorsprong Frans ras met een wit-bruinige kleur vacht. Het is een vrij rustig dier dat een prettige omgang met mensen heeft. Ze wordt dan ook niet alleen ingezet voor commerciële doeleinden, maar ook vaak als hobby-koe.

Historie van de Blonde d'Aquitaine

In 1962 werden in het zuidwesten van Frankrijk drie witte koeien met elkaar gekruist: de Blonde de Quercy, de Garonnaise en de Blonde des Pyrénées, alle drie lid van het Limousin ras. Dit was het begin van het ontstaan van het Blonde d'Aquitaine ras. Vooral van het Garonnaise ras waren er zeer veel aanwezig op de Franse plattelanden. Er werd getracht om een koe te creëren dat een uitstekende hoeveelheid en kwaliteit vlees kon opbrengen.

De Blonde d'Aquitaine wordt vooral gehouden vanwege zijn vlees. Het vlees wordt bestempeld als mals en sappig en wordt bij de betere slagers van ons land verkocht. Het vrij magere vlees met lage cholesterolgehaltes en heeft een hoge officiële kwaliteitswaardering.

Uiterlijke kenmerken

De Blonde d'Aquitaine heeft een zeer licht bruine, tarwe- tot crèmekleurige vacht. Soms zijn ze ook in iets donkerdere vormen te vinden. Rondom de ogen zijn de beesten iets lichter van kleur.

Gemiddeld wordt een Blonde d'Aquitaine zo’n 12 tot 15 jaar oud en wegen ze zo’n 1500 kilo per stier en 1100 kilo per koe. Het beest toont zich mooi groot en elegant en kenmerkt zich door een fijne huid.

Karakter van de Blonde d'Aquitaine

Het ras staat bekend om hun uitstekende moedereigenschappen. Het beschermen van de kalfjes staat bovenaan de takenlijst van de moeder en dit blijft zo gedurende haar leven. Verder is de Blonde d'Aquitaine een rustig ras, dat gemakkelijk is in de omgang onder elkaar en met mensen. De kalveren die de Blonde d'Aquitaine ter wereld brengt zijn vaak iets kleiner dan gemiddeld. Hierdoor komen zij vrij gemakkelijk ter wereld.

Verzorging

Het dier kan leven van een redelijk sober menu, wat weer een voordeel heeft als houder. De Blonde d'Aquitaine wordt om deze reden ook vaak ingezet als natuurgrazer.

Het ras staat bekend als een soort dat vrij resistent is tegen ziektes. Verder is de groeisnelheid ook hoger dan gemiddeld. Tezamen met het feit dat ze minder voedsel nodig hebben is dit een prima beest om te houden.

Samenvatting van de Blonde d'Aquitaine

Het vlees van de Blonde d'Aquitaine is een van de betere in zijn soort. Het vlees is sappig en mals, bevat weinig vet en weinig cholesterol. Het wordt meestal verkocht bij de betere slagers van ons land.

De Blonde d'Aquitaine vindt zijn oorsprong in het zuidwesten van Frankrijk. Hier werden rond 1960 een aantal rassen met elkaar bekruist om zo tot een ras te komen dat een uitstekende vleesproductie kon opbrengen, qua hoeveelheid en kwaliteit. Het dier heeft uitstekende moedereigenschappen en laat haar kalf nooit in de steek. Verder hebben de koeien een relatief gemakkelijke bevalling doordat de kalfjes iets kleiner dan gemiddeld worden geboren. Het ras staat bekend om het feit dat ze vrij resistent zijn tegen ziekte en dat ze een prettige omgang met mensen hebben. Tezamen met het feit dat ze kunnen leven op een klein rantsoen is de Blonde d'Aquitaine een uitstekend ras om in te investeren als houder.

Rasvereniging van de Blonde d'Aquitaine

Stamboek Blonde d'Aquitaine Nederland