Aberdeen Angus
Brown Swiss
Expert paginaInhoud
Brown Swiss
De Brown Swiss staat bekend als het oudste runderras dat er bestaat. Al rond 4000 Voor Christus moet het beest al hebben bestaan, want er zijn meerdere botten van het dier gevonden. De Brown Swiss vindt zijn oorsprong in Zwitserland, zoals de naam al doet vermoeden. Zo’n 1000 jaar geleden is naar alle waarschijnlijkheid het fokken van het ras begonnen, destijds gedaan door de monniken van Zwitserland.
Historie
In Zwitserland noemde men het Brown Swiss ras ‘Schwyer’ of ‘Brown Schwyer’. De runderen werden later verplaatst naar Duitsland, om het ras verder door te fokken en te optimaliseren. Dit optimaliseren was met name on de grootte van het beest te verbeteren, aangezien het ras aan de kleine kant was. Dit duurde tot aan 1860. Het beest kreeg door de export en import een nieuwe naam: de Braunvieh.
Heden ten dage wordt er vaak gevraagd wat nu het verschil is tussen de Braunvieh en de Brown Swiss. Het verschil daarin is dat de Brown Swiss een doorgefokte versie van de Braunvieh is. Brown Swiss is een ras dat werd ontwikkeld om hun melkproductie.
Door het zeer afwisselend land in Zwitserland (water, rots, bergen, enzovoorts) heeft het ras onder verschillende omstandigheden weten te overleven. De melkproductie is daarom uniek te noemen. De Zwitsers hadden dit al snel door en zijn derhalve beroemd geworden om hun kazen, die ze van de melk van deze beesten konden maken.
In 1869 is dit rund voor het eerste naar de Verenigde Staten geëxporteerd. Dit gebeurde destijds enigszins in het illegale circuit. Officieel mochten er geen dieren worden geïmporteerd, omdat de Amerikanen bang waren voor de ziektes die runderen mee konden brengen.
Uiterlijke kenmerken van de Brown Swiss
De Brown Swiss is licht bruin met heeft donkerblauwe ogen. Er zijn ook Brown Swiss die helemaal grijs zijn. De ogen kunnen extreem goed tegen zonnestraling, wat uitermate belangrijk was in Zwitserland. Hun horens zijn licht aan de onderkant, en donker van boven. Ze zijn ook puntig. Brown Swiss runderen zijn grof gebouwd en leven relatief lang. Hun hoeven en ledematen zijn goed gebouwd en het dier is erg wendbaar.
Karakter
Het karakter van de Brown Swiss is doorsnee rustig. Ze zijn erg sterk en geven een fantastische smaak melk. De melk bevat veel eiwit (3,5%) en vet (4%). In 2013 is er een gemiddelde van 10.000 liter melk per koe per jaar gemeten. De melk van de koeien wordt dan ook met name gebruikt om kazen te maken, maar ook om gewoon als melk te verkopen. Ook wordt dit ras als vlees verkocht.
Verzorging
De Brown Swiss eet gras en hooi en heeft verder geen ongewone eetgewoontes. Door hun verleden kunnen ze wel overleven met minder voedsel dan hun soortgenoten. Dit zorgt ervoor dat het ras zich in bijna alle landen en omstandigheden thuis voelt.
Samenvatting van de Brown Swiss
Het alleroudste runderras is de Brown Swiss. Al duizenden jaren Voor Christus moet het beest hebben bestaan. Bewijs daarvan zijn de meerdere opgravingen die in de loop der tijd zijn uitgevoerd. De Brown Swiss komt oorspronkelijk uit Zwitserland en heeft een zeer hoge melkproductie met goede gehaltes vet en eiwit. Dit ras wordt dan ook voornamelijk ingezet voor de melkproductie. Van deze melk wordt vervolgens met name de heerlijke kaas gemaakt. Het ras kan als stevig gebouwd worden bestempeld. De vacht is meestal licht bruin, maar er zijn ook grijze versies te vinden. De ogen zijn donkerblauw en kunnen erg goed tegen de zon.
Rasvereniging van de Brown Swiss
The Brown Swiss Cattle Breeders’ Association of the USA