Dwerggeiten
Dwerggeit
Expert paginaInhoud
De dwerggeit ook wel de West-Afrikaanse dwerggeit zijn binnen het dierenrijk onder te verdelen in de klasse zoogdieren, orde evenhoevigen, familie holhoorningen, Andere voorbeelden holhoornigen zijn de bokken, impala, koeien of antilopen. Dwerggeiten komen oorspronkelijk voor in Midden-, West- en Oost-Afrika, maar de West-Afrikaanse dwerggeit is daarvan de meest bekende. In Afrika wordt deze geit gehouden voor zijn huid en vlees. Daar is hij ook groter en dikker. Het ras werd overgebracht naar Europa en Noord-Amerika waar de soort erg populair is vanwege zijn geringe omvang. Hier wordt de dwerggeit vooral op die eigenschap gefokt. Hij is daardoor al op een klein stukje land of in een ruime tuin te houden. Dwerggeiten zijn echte kuddedieren, die niet graag alleen zijn. Dwerggeiten zijn sociaal, aanhankelijk en speels en daarmee favoriete dieren voor kinderboerderijen, hertenkampen en dierentuinen.
Kenmerken dwerggeit
Dwerggeiten hebben korte poten, een dikke buik en een compacte en stevige bouw. Dit ras heeft een korte, glanzende vacht met stevige, stugge haren. De kleuren kunnen enorm variëren, van bont met vlekken tot de vrij algemene bruine variant met een zwarte streep over de rug. Sommige dwerggeiten hebben een sikje. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben kleine, iets naar achter gebogen hoorns.
Voedsel dwerggeiten
Geiten zijn grazers, wat betekent dat de dwerggeit vooral gras eet (grazen). Maar incidenteel zal een geit ook planten, bladeren, twijgjes, knoppen en wortels eten. Dwerggeiten die door mensen gehouden worden, krijgen hooi en speciaal samengestelde brokken als aanvulling op het gras. Dwerggeiten zijn opportunistische eters: ze eten wat de dwerggeit op dat moment kan vinden. Zelfs als het niet gezond voor de dwerggeit is. Vandaar dat je bij kinderboerderijen de dieren meestal niet mag voeren. Dwerggeiten zijn herkauwers en hebben 4 magen. Ze nemen in één keer veel gras tot zich en gaan daarna rustig liggen herkauwen. Kleine hoeveelheden komen daarbij omhoog. Omdat ze geen boventanden hebben, drukken geiten met hun tong het gras tegen hun ondertanden.
Voortplanting dwerggeit
Een mannelijke dwerggeit noem je de bok, de vrouwelijke dwerggeit is gewoon een geit. Een vruchtbare bok besproeit zichzelf met urine. Een vies luchtje, maar de geiten zijn er dol op. Zeker in de bronsttijd, zo aan het eind van de zomer. De luchtjes van de bok kunnen zelfs helpen om geiten eerder in de bronsttijd te brengen. Dwerggeiten zijn ongeveer 150 dagen drachtig. Daarna worden de jonge geitjes geboren. Geiten krijgen meestal één jong, maar tweelingen komen regelmatig voor. Zodra het jonge dwerggeitje geboren is, gaan het direct op zoek naar de uiers van de moeder. Na enkele uren kan de dwerggeit al staan. Lees meer over geiten.