Hereford

Het rood-wit gekleurde Britse Hereford ras is een goedgespierd vleesras, dat vaak extensief wordt gehouden. Hun gemakkelijke bevallingen alsmede de goede kwaliteit van hun klauwen en benen maken de Hereford tot een uitstekend ras om te gebruiken voor zowel commerciële doeleinden of als hobby.

Historie

De oorsprong van het Hereford ras is in Groot-Brittannië te vinden, in Herefordshire. De Hereford is wereldwijd geëxporteerd en is tegenwoordig in meer dan vijftig landen te vinden. Dit exporteren gebeurde in Groot-Brittannië vanaf 1817. Dit begon met grote aantallen runderen die naar Amerika en Canada gingen. Vervolgens begonnen ook Mexico en verschillende Zuid Amerikaanse landen het dier af te nemen. Ondanks het feit dat ze in een koele, vochtige omgeving zijn opgegroeid, vinden de Hereford het prima om te overleven in warmere tot hete klimaten. Een eigenschap die zijn populariteit erg ten goede kwam.

Voor de achttiende eeuw was de Hereford gelijkwaardig aan andere rassen binnen Zuid Engeland, waar meerdere gelijk kleurige runderen rondliepen. Toen later die eeuw en ook het begin van de negentiende eeuw werd begonnen met het experimenteren met andere kleuren, werd de lichte kleur van het rund zo onderscheidend dat men er een aparte naam voor bedacht: de Hereford.

Vandaag de dag wordt de Hereford nog steeds gezien in het gebied van Herefordshire. Ook wordt het dier met trots getoond op verschillende agrarische shows.

Uiterlijke kenmerken van de Hereford

De Hereford is een rood-wit gekleurd rund, met extreem goede spieropbouw. Deze spieropbouw wordt gezien als noodzakelijk, want het dier wordt vaak extensief gehouden.

Karakter

Het ras staat bekend om zijn hardheid en taaiheid. In Canada grazen de beesten gemakkelijk bij 20 onder nul, terwijl ze in de zomer geen last hebben van extreme zon. Verder zijn de dieren erg moederlijk en houden zij hun kalveren langer bij zich dan gemiddeld. Zij geven tijdens de lactatieperiode een hoger dan gemiddelde hoeveelheid melk af, wat weer een voordeel is voor het commercieel gebruik van de koe. De geboren kalfjes wegen rond de 25 kilo.

Verzorging van de Hereford

Natuurgras gras is het beste onderdeel van een perfecte maaltijd voor de Hereford. Het bijvoeren middels krachtvoer is niet nodig. Het dier wordt daarom vaak ingezet bij natuurbegrazingsprojecten.

Er zijn enkele ziektes geconstateerd onder de Hereford. Deze komen echter uit de Verenigde Staten – in Europe onderkent men deze ziektes binnen de Hereford niet.

  • Oogkanker (oculair plaveiselcelcarcinoom) komt met name voor in landen met aanhoudend fel zonlicht
  • Vaginale verzakking wordt beschouwd als een erfelijk probleem, maar het kan ook worden beïnvloed door voeding
  • Verbranding van de uiers door de zon: vanwege de lichte pigmentatie op de uier is deze extra kwetsbaar voor zonnebrand
  • Dwerggroei, veroorzaakt door een autosomaal recessief gen. Vanwege het gelijk voorkomen in zowel de koeien als de stieren, wordt dwerggroei niet als een geslachtsgebonden kenmerk beschouwd

Samenvatting van de Hereford

De Hereford is een van oorsprong Brits ras, dat in de negentiende eeuw op grote schaal werd geëxporteerd naar verschillende continenten. Het staat bekend om zijn gespierd lichaam en rood-witte kleur. De spieren zorgen ervoor dat het dier extensief kan worden ingezet en helpt tevens mee aan een vrij gemakkelijke bevalling. Het dier is verder redelijk hard en taai, waardoor hij gemakkelijk in strenge winters en hete zomers kan overleven. Hij eet graag hard gras en mineralen en wordt vaak ingezet bij natuurbegrazingsprojecten. Er zijn een aantal ziektes bekend, maar deze worden niet wereldwijd erkent.

Rasvereniging van de Hereford

Dutch Hereford Society