Varkens (Sus scrofa domesticus)

Varkens zijn zoogdieren en nakomelingen van wilde zwijnen. Ze worden reeds decennia lang door de mens gehouden. Nochtans leven varkens voornamelijk in groepen. In deze groepen onderscheiden de dominante baasjes zich van de onderdanige, volgende varkens. Zowel de beer (het mannetje) als de zeug (vrouwtje) worden ongeveer 12 jaar oud, maar worden in de vleesindustrie vaak veel zaken geslacht. In theorie kan een zeug tot 12 pups gelijk grootbrengen, al is dit niet gemakkelijk wanneer ze wachten om geslacht te worden.

Gedrag

Varkens zijn luie dieren en rusten tot 19 uur per dag. De rest van de dag zoeken ze naar voedsel door hun neus in de grond te steken opzoek naar kleine insecten en wormen, typisch varkensgedrag. Wat ook typisch is, is dat ze graag een modderbad nemen. Dit doen ze om af te koelen en rondvliegende insecten af te stoten. Wanneer de modder opdroogt en van de huid valt, zullen de insecten volgen. Varkens zijn zeer intelligent. Doormiddel van verschillende geluiden kunnen ze met elkaar communiceren en ze kunnen zichzelf zelfs trucjes aanleren zoals het hek openen.

Soorten varkens

"Wilde zwijnen" was de algemene term voor deze dieren. Sindsdien zijn er bijna 300 verschillende type varkens onderscheden waarvan de meeste gefokt worden voor het vlees. Deze moeten zo groot en zwaar mogelijk worden en kunnen tot 350 kilo wegen. Daarnaast zijn er ook kleinere types die worden gehouden als huisdier door de mensen.

Zintuigen

Varkens communiceren voornamelijk met geluiden. Bijvoorbeeld grommen, knorren of gillen. Varkens gillen bijvoorbeeld wanneer ze zich opgejaagd voelen Hiervoor hebben ze grote oren waarmee ze deze geluiden goed kunnen opvangen. sommige hebben rechtopstaande oren, zoals wilde zwijnen, maar andere rassen hebben ook hangoren.

Naast de grote oren hebben varkens ook een grote neus. Deze hebben ze nodig om elkaars geur te herkennen en te zoeken naar voedsel. Hun ogen zijn namelijk minder ontwikkeld en dus herkennen ze alles door te horen, ruiken en voelen.

Varkens verzorgen

Varkens worden niet vaak meer bij mensen thuis gehouden. Nu worden ze voornamelijk gehouden bij boeren voor het vlees. Varkens hebben liefst veel ruimte, maar dit is niet steeds het geval in de stallen waar ze worden vastgehouden. Hier kunnen ze ook een geen modderbad nemen om zich af te koelen. Als oplossing worden dan ventilatoren geïnstalleerd. Maar desondanks kunnen varkens zich niet als echte varkens gedragen en worden ze jammer genoeg vaak in slechte omstandigheden vastgehouden. Ook moet er voldoende aandacht gegeven worden aan hun poten en hoeven aangezien ze hoefdieren zijn.

Eten en drinken

Varkens drinken enkel water en zijn alleseters. In de vrije natuur eten ze zowel planten als vlees. Dit gaat van fruit en gras tot kikkers en insecten. Varkens die voor vlees worden gehouden krijgen dan weer niet het juiste te eten en worden pap en brokken gevoed om zo groot mogelijk te worden.