Aantal neushoorns in Nepal neemt toe
Neushoorns | april 21, 2021Goed nieuws uit Nepal: het aantal Indische neushoorns neemt toe in het Aziatische land! Sinds 2015 is de populatie met maar liefst 16% toegenomen. Tijdens een vijfjaarlijkse telling zijn er 752 neushoorns geteld ten opzichte van 650 exemplaren in 2015. Ter vergelijking: rond de eeuwwisseling waren er nog maar 200 Indische neushoorns en stond het iconische dier op uitsterven, net zoals nu het geval is met de noordelijke witte neushoorn.
Groei neushoorns dankzij inspanningen Nepal
Gelukkig lijken de kansen gekeerd voor de kwetsbare Indische neushoorn en dat is vooral te danken aan Nepal zelf. Het land besteed veel aandacht aan natuurbescherming en werkt intensief samen met belanghebbenden, inclusief de lokale gemeenschappen. Parkmanagers en rangers zijn continu aan het werk om de leefgebieden en de neushoorns zelf te beschermen. Onder andere tegen stropers die het voorzien hebben op de hoorns. Zo bereikten ze in 2018 ook al een mijlpaal: er werden voor de vijfde keer sinds 2011 een volle 365 dagen achter elkaar geen neushoorns gestroopt!
De Indische neushoorn leeft niet alleen in Nepal, maar ook in het aangrenzende land India. In totaal zijn er 3500 exemplaren in het wild. Naast de Indische neushoorn leven in Azië ook nog de Javaanse en Sumatraanse neushoorn. De zwarte en de witte neushoorn leven in Afrika. De Indische neushoorn ook wel pantserneushoorn genoemd vanwege de pantserachtige huidplooien op zijn lijf. Drie neushoornsoorten hebben nog een stomp achter de hoorn, bij de Indische en Javaanse neushoorn ontbreekt deze.
Voorbeeld voor de rest van de wereld
Niet alleen de neushoorns profiteren van de inspanningen in Nepal op het gebied van natuurbescherming. Ook de tijgeraantallen in het land verdubbelden bijna tot 235 exemplaren. In 2009 zijn er (nog maar) 121 tijgers geteld in het land. Nepal heeft dat als enige land voor elkaar weten te krijgen en heeft daarmee een goede reputatie opgebouwd als het gaat om natuurbescherming.
Wat het Wereld Natuur Fonds (WWF) betreft is Nepal een voorbeeld voor de rest van de wereld als het gaat om natuur en dieren. Het land toont aan dat er zichtbare verschillen gemaakt kunnen worden als de overheid zich inzet voor natuurbehoud en intensief samenwerkt met partners en lokale gemeenschappen. Mede daarom worden iedere vijf jaar de arbeidsintensieve tellingen doorgezet. Want met dit soort resultaten kan men bewijzen dat natuurbehoud werkt!