Na de olifanten behoren de witte neushoorns tot het zwaarste landdier. Van de 5 soorten neushoorns komt deze soort het vaakste voor. De witte neushoorn leeft in Afrika net als de zwarte neushoorn, maar onderscheidt zich door zijn brede mond. Daarom wordt de witte neushoorn ook wel de Breedlipneushoorn genoemd.

Dierenrijk witte neushoorn

De witte neushoorn behoort tot de klasse zoogdieren, de orde onevenhoevigen en de familie neushoorns.

BREEDLIPNEUSHOORN

De Breedlip- of Witte neushoorn is, zoals eerder gezegd, de minst zeldzame en ook de grootste neushoornsoort. Hij wordt ongeveer zo groot als een nijlpaard, en alleen olifanten worden groter. Mannetjes kunnen nog een halve ton zwaarder worden dan vrouwtjes; ze hebben ook langere hoorns en een grotere schofthoogte. De voorste hoorn kan maar liefst 1,3 m lang worden, de achterste 40 cm. De dieren zijn meer sociaal ingesteld dan hun verwanten. Doorgaans gedragen ze zich vreedzaam, en moeders dulden hun kalf langdurig bij zich. Jonge dieren vormen vaak kleine kuddes (tot 7 dieren bijeen), maar volwassen mannetjes leven vaker solitair. Deze neushoorns eten haast uitsluitend gras.

Ze hebben een brede, rechte bovenlip en harde lipkussens, waarmee ze het gras heel kort kunnen afmaaien. De populaties van de zuidelijke ondersoort telden aan het begin van de eeuw ruim 8500 dieren en zijn redelijk veiliggesteld, al hebben ze nog wel bescherming nodig. Dit heeft ervoor gezorgd dat de populatie is gegroeid naar meer dan 20.000 exemplaren. Van de ernstige bedreigde noordelijke ondersoort waren er aan het begin van de eeuw 30 exemplaren over, nu naar schatting nog maar 2.

HUIDIGE PROBLEMEN VAN DE WITTE NEUSHOORN

Stroperij is de hoofdoorzaak van de dramatische achteruitgang van neushoorns, in de laatste 200 jaar. Door neushoorns te verdoven en dan snel hun hoorns af te zagen berooft men stropers in elk geval van hun voornaamste doel. De procedure is pijnloos, want hoorn bestaat uit haarachtig materiaal. Het gemis van de hoorn heeft ook weinig effect op het sociale leven van de dieren.

De witte neushoorn was in zuidelijk Afrika bijna verdwenen. Door de inspanning van onder andere het Wereld Natuur Fonds heeft deze soort zich daar weer goed hersteld. Door dat succes - maar helaas vooral door de dramatische afname van de andere neushoorns - is de witte neushoorn tegenwoordig met ongeveer 20.000 exemplaren de meest voorkomende neushoornsoort.

DE NOORDELIJKE EN ZUIDELIJKE WITTE NEUSHOORN

De witte neushoorn is onder te verdelen in de Noordelijke- en Zuidelijke witte neushoorn. De Noordelijke witte neushoorn staat jammer genoeg op het punt van uitsterven, in tegenstelling tot de Zuidelijke. In 2018 is in het Keniaanse natuurreservaat Ol Pejeta het laatste mannetje, Sudan, gestorven. Hij stond onder permanente gewapende bescherming, daarom is het mannetje gestorven aan gezondheidsproblemen. Er zijn nog maar 2 vrouwelijke Noordelijke witte neushoorns over, waardoor de voortplanting van deze soort afhangt van de wetenschap.