Jonge otter gespot met plastic om zijn nek
Marterachtigen | maart 31, 2020Jonge otter gespot met plastic om zijn nek
Een jonge otter uit de Nieuwkoopse Plassen houdt al een paar dagen de gemoederen flink bezig in Nederland. Op een wildcamera van Natuurmonumenten is namelijk te zien dat deze otter een plastic ring om zijn nek heeft. Waarschijnlijk gaat het om een stuk zwerfafval die tijdens het zwemmen of spelen om zijn nek is geraakt. Door de dikke vacht kunnen de dieren zichzelf nu niet meer bevrijden.
Deze otter is ongeveer tien maanden oud en nog volop in de groei. Als de ring niet verwijderd wordt, kan hij ernstige problemen krijgen met zijn ademhaling en misschien zelfs overlijden. Maar om hem te kunnen helpen moet hij eerst gevangen worden. Dat is nog een hele klus aldus boswachter Pietersen die verantwoordelijk is voor het natuurgebied waar de otter leeft.
In het ruime gebied wonen zo’n zes tot zeven otters die zich overdag niet laten zien. Het zijn extreem schuwe dieren, die zichzelf goed verborgen kunnen houden voor mensen. Zelfs boswachter Pietersen heeft ze tot nu toe alleen maar op de wildcamera’s gezien, maar nooit in het echt. Daarom is er een otterexpert ingehuurd die gaat helpen om de otter te vangen, voor de ring problemen op gaat leveren. De expert denkt dat dit gaat lukken zonder de andere otters te verstoren in het gebied. In de tussentijd houd boswachter Pietersen de wildcamera’s goed in de gaten in de hoop het jonge roofdier nog een keer levend in beeld te krijgen.
De otter in Nederland
Otters hebben het lange tijd moeilijk gehad in ons land. Eeuwenlang jaagden mensen op het speelse diertje. Voor de sport, maar ook omdat vissers ze als concurrent zagen. Hierdoor werden grote populaties al ernstig bedreigd. Later kreeg de otter het nog moeilijker door het toegenomen verkeer en vervuilde en gekrompen natuurgebieden.
Dankzij diverse herintroductieprogramma’s en verbeterde leefgebieden is de otter inmiddels weer terug in Nederland. De leefgebieden zijn verbeterd, maar het drukke verkeer blijft een grote vijand. Vooral voor de reislustige mannetjes die op zoek gaan naar een nieuw territorium. De dieren die zich in de Nieuwkoopse Plassen gevestigd hebben, zijn waarschijnlijk zelf vanuit Duitsland hiernaartoe gemigreerd.
Natuurmonumenten hoopt dat mensen deze gebeurtenis als een ‘wake-upcall’ zien. Want hoewel er in de Nieuwkoopse Plassen flinke boetes op zwerfvuil staan en de boswachters het gebied regelmatig schoonmaken, waait er toch vanaf de omliggende wegen genoeg troep het natuurgebied in. Natuurmonumenten hoopt dan ook dat de discussie over zwerfafval weer nieuw leven ingeblazen wordt: “Plastic hoort echt niet in onze natuur thuis.”