Het jaar van de otter
Zoogdieren | maart 1, 2021De otter- en beverwerkgroep van de zoogdiervereniging heeft 2021 uitgeroepen tot het jaar van de otter. Dit om te vieren dat sinds de herintroductie van het dier in 2002 de populatie is gegroeid naar ongeveer 450 volwassen dieren en daarmee levensvatbaar is. Het aantal otters stijgt in Nederland, maar de dieren kampen nog steeds met veel onnatuurlijke sterfte. Met het jaar van de otter vraagt de zoogdiervereniging extra aandacht voor de knelpunten én successen van de otterpopulatie in ons land.
Verkeer doodsoorzaak nummer 1
Nog geen 500 otters in Nederland. Dat klinkt als heel weinig. Toch valt het mee als je bedenkt dat otters sinds de jaren tachtig helemaal verdwenen waren in Nederland. Vervuiling, jacht, visfuiken en het verdwijnen van leefgebied en geschikte oevers droegen bij aan het snel slinken van de populaties. Toch was dat nog niet de belangrijkste reden. Het almaar toenemende verkeer bleek de grootste veroorzaker van het verdwijnen van de otter.
Jonge otters, op zoek naar een eigen leefgebied, werden en worden veelvuldig aangereden omdat er niet genoeg plaatsen zijn om veilig over te steken. Jonge, gezonde dieren krijgen daardoor veel minder kansen om zich voort te planten, laat staan dat ze de mogelijkheid hebben om op zoek te gaan naar paringspartners met een andere genenachtergrond. Otters kunnen in het wild 11 tot 15 jaar oud worden, maar in de praktijk worden ze gemiddeld maar 3 tot 4 jaar oud.
Aandacht voor de otter
Toch is de herintroductie van de otter een succesverhaal. Met 400 dieren is de populatie levensvatbaar en het kan dus gesteld worden dat de otter terug is in Nederland. Vooral in het noorden en oosten van het land is de populatie de laatste tien jaar sterk toegenomen en maken de otters weer vast onderdeel van de natuur uit. Ook in Flevoland voelt het zoogdier zich helemaal thuis.
Door in 2021 de spotlight op de otter te zetten neemt de zoogdiervereniging het initiatief om de populatie van de otter verder te vergroten. Ze willen, in samenwerking met andere partners in Nederland en België, nóg meer knelpunten zoals onveilige wegen oplossen, het aantal otters blijven monitoren en brede voorlichting geven. Onder andere over visfuiken die veilig zijn voor otters. Leefgebieden moeten schoner en veiliger worden en de onderlinge leefgebieden beter verbonden.
De werkgroep hoopt dat alle aandacht leidt tot een hogere levensverwachting van otters in het wild en daarmee ook op een nog grotere populatie van dit grappige dier!