Zeldzame vondst: levende zeepaardjes op de wadden
Vissen | januari 28, 2021Sinds enkele weken spoelen op de Nederlandse Waddeneilanden regelmatig zeepaardjes aan. Meestal gaat het om overleden exemplaren, maar in januari vonden strandgangers ook levende dieren. Op Texel, Vlieland en Ameland brachten oplettende wandelaars levende zeepaardjes naar de opvang. Dit deden ze in plastic zakjes of een plastic werkhandschoen gevuld met zeewater.
Normaal gesproken leven zeepaardjes alleen in de warmere zeeën die de aarde rijk is. Enkele soorten kunnen meer kou verdragen, maar over het algemeen zijn de Nederlandse wateren in de winter toch echt te koud voor het diertje. De zeepaardjes die gevonden werden waren ook nog van een zeldzaam soort: kortsnuitzeepaardjes (Hippocampus hippocampus). Een soort die normaal gesproken rondzwemt in het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan, bij de Caribische eilanden of langs de Afrikaanse kust. Ze komen normaal gesproken slechts in beperkte mate in onze wateren voor.
De diertjes werden opgevangen in zeeaquaria op de eilanden. De zeepaardjes op Vlieland en Ameland maken het redelijk goed. Zodra ze zijn aangesterkt worden ze weer uitgezet op zee. Het zeepaardje op Texel heeft iets meer begeleiding nodig. Toch zijn deze zeepaardjes beter af dan veel soortgenoten. Helaas spoelen er nog steeds dode zeepaardjes aan op het moment.
Waar komen de zeepaardjes vandaan?
Iedereen vraagt zich nu natuurlijk af waar deze plotselinge invasie vandaan komt. Hoe komt het dat er zoveel zeepaardjes tegelijk aanspoelen? De verklaring ligt waarschijnlijk in de klimaatverandering denken verzorgers. Door de warmere zomers blijven de vissen (zeepaardjes zijn officieel vissen) langer in de Nederlandse wateren rondzwemmen, terwijl het hier in de winter toch echt te koud voor ze is. Ook lijkt de zuidwestenwind die heerste in de weken voor kerst een rol te hebben gespeeld. Vanaf 25 december 2020 begon namelijk het massale aanspoelen van de zeepaardjes.
Zeepaardjes houden zich vast aan wieren en mosdierkolonies en tijdens de stevige zuidwestenwind zijn ze waarschijnlijk losgeraakt en daarna – niet opgewassen tegen de sterke stroming – aangespoeld op de eilanden. Dat zoveel diertjes dit lot kregen toebedeeld komt voort uit het feit dat het een goed zeepaardjes jaar is geweest op de Wadden- en Noordzee.
Wat te doen als je een zeepaardje vindt?
Als je een levend zeepaardje vindt op het strand, kun je deze beter niet met je blote handen oppakken. Zeepaardjes zijn familie van zeenaalden en hebben een stekelige, kwetsbare huid. Met een plastic zakje, of een gevonden voorwerp zoals de plastic werkhandschoen kun je een zeepaardje wel overbrengen naar het dichtstbijzijnde opvang aquarium. Op Texel is dat Ecomare, op Ameland het natuurmuseum Ameland . Het zeepaardje van Vlieland is opgevangen in de Noordwester, waddencentrum en zeeaquarium. Uiteraard moet je het zakje of voorwerp wel vullen met zeewater. Maar laten we vooral hopen dat er niet meer zoveel zeepaardjes aanspoelen aangezien ze het beste af zijn in de zee.