De zeldzame Saola

Misschien zegt de naam Saola (ook wel antiloperund) (Pseudoryx nghetinhensis) je niet zo heel snel iets als je bedenkt dat dit een dier is. Het is dan ook een van de meest zeldzame zoogdieren die je op dit moment op aarde kunt vinden. De Saola staat in het Latijn ook wel bekend met de naam Pseudoryx Nghetinhensis. Je zult de Saola ook niet overal tegenkomen. Hun leefgebied is gelegen bij Laos en Vietnam. En als je denkt dat je ze daar in groten getale tegenkomt, dan kom je ook bedrogen uit, want er zijn er maar elf in totaal gespot door de mens. De Saola is een dier dat in het jaar 1992 is ontdekt. Mooie foto´s zijn er ook nog niet van te vinden. Als je even op het internet rondzoekt, kom je wel wat foto´s tegen van het dier.

De eigenschappen van de Saola

De Saola behoort tot de evenhoevigen en de holhoornigen. Als je op het eerste gezicht zou kijken naar de Saola, dan zou je denken dat het dier afstamt van het hert, maar dat is niet zo. Het behoort bij de familie van de runderen en niet van de antilopen. Het dier wordt ook wel eens vergeleken met een eenhoorn, omdat het hoorns heeft en vlekken op het gezicht. Daarnaast is de Saola een zeldzaam dier. Hij wordt dan ook wel eens de Aziatische eenhoorn genoemd. De hoorns van zowel het mannetje als het vrouwtje kunnen 50 centimeter worden. De klieren die zich bevinden bij de snuit, worden ingezet om een territorium af te bakenen of om mogelijke partners aan te trekken.

De Saola: prachtig dier

Doordat je de Saola zo weinig tegenkomt in het dagelijks leven, zijn er niet veel kenmerken of hoofdeigenschappen bekend over de Saola. Het is dus een vrij mysterieus dier. Toch is het een prachtig dier en ook wel erg speciaal wanneer je een Saola tegenkomt. Er zijn mensen geweest die hebben geprobeerd om de Saola in gevangenschap te nemen, maar deze pogingen waren niet succesvol. De poging om deze dieren in gevangenschap op te laten groeien had als doel om ze op te nemen in het fokprogramma van de dierentuin. Hier wisten de dieren het alleen niet te overleven waardoor ze stierven en het fokprogramma ten einde kwam. Het dier is daardoor op zichzelf aangewezen in de natuur en een menselijke poging om het dier van uitsterven te behoeden, is niet mogelijk.

De leefwijze van de Saola

Alhoewel er heel veel eigenschappen van het dier niet bekend zijn, kan er wel worden gesteld dat de Saola leeft in het Annamitisch gebergte dat zich bevindt op de grens tussen Vietnam en Laos. Doordat het dier hoorns heeft, kan je zeggen dat het geen bosdieren zijn. Ze leven nu wel in de bossen. Dit komt omdat er door de mens vele rijstvelden worden gebouwd die de Saola drijven naar de bossen. Het is te hopen dat er niet nog meer rijstvelden bijkomen, want het dier is sinds het jaar 1998 opgenomen op de lijst zeldzame en bedreigde diersoorten. Dat komt natuurlijk niet als een verrassing als je weet dat er maar heel weinig Saola zijn en het voor de mens niet mogelijk is om de Saola van uitsterven te behoeden. De Saola is een uniek dier. Het is te hopen dat we nog lang van de Saola mogen genieten.