Holstein Friesian

De Holstein-Friesian is een zwart- of roodbont rundsoort, dat gehouden wordt voor de melkproductie. Het rund kenmerkt zich door een slank en mager gebouwd lichaam en heeft (vrijwel) geen spieren. De van oorsprong Nederlandse koe is ook te vinden in Duitsland, België en Noord-Frankrijk. Vanuit deze oorsprongslanden is dit ras onder andere naar Amerika en het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd. Het dier werd wereldberoemd doordat het de verandering inzette naar koeien die uitsluitend voor melk werden gefokt.

Historie

De Holstein-Friesian kent zijn ontstaan ergens in het begin van de negentiende eeuw, toen men een kruising tussen Friese en Bataafse runderen tot stand bracht. Dit gebeurde voornamelijk in de provincies Noord-Holland en Friesland. Vooral de Amerikanen waren erg geïnteresseerd in het nieuw ontstaande ras, dat Holstein-Friesian werd gedoopt (vaak afgekort naar Holsteins door de Amerikanen, terwijl de Ieren en mensen uit het Verenigd Koninkrijk de naam Friesians gebruiken). De Amerikanen importeerden vervolgens een zeer groot aantal van deze runderen en begonnen deze verder te fokken. Dit gebeurde onder begeleiding van de Nederlanders. Hoofdreden van deze ontwikkeling was het verhogen van de toch al erg hoge melkproductie. Er ontstond een koe die dermate veel melk kon produceren dat men de koe ook alleen voor dit doel ging houden. Dat terwijl in die tijd koeien vaak voor zowel melk als voor vlees werden gefokt (dat wordt tegenwoordig dubbeldoel genoemd). In de tweede helft van de twintigste eeuw werden veel van deze koeien vervolgens weer teruggehaald naar ons land en sindsdien is het ras het belangrijkste ras qua melkproductie. Het ras kan ook gevonden worden in Duitsland, Frankrijk en België.

Uiterlijke kenmerken van de Holstein-Friesian

Holstein-Friesians zijn vrij dunne koeien, met vrijwel geen spieren. Ze komt in zowel zwart- als roodbonte vorm voor. De runderen hebben zwarte grote vlekken. Het is vandaag de dag de meest voorkomende koe in Nederland. Een Holstein-Friesian kalf weegt bij geboorte 40 tot 50 kilo, en volwassen rund tussen de 700 en 800 kilo. Verder heeft de koe een behoorlijke grootte op schofthoogte, namelijk 155 – 185 centimeter. Ondanks deze vrij gemiddelde gegevens, kenmerkt de koe zich door een mager lichaam, met vrijwel geen spieren en een enorme romp. Zoals boeren ook wel zeggen, is de Holstein-Friesian er op gefokt om “kruiwagens voer” in te kunnen stoppen. Hoe meer voer, hoe meer melk!

Karakter van de Holstein-Friesian

Het ras is een uitgesproken melkkoe, met een hoger dan gemiddelde melk uitgave. Gemiddeld geeft een koe zo’n 10.000 liter melk per jaar. Het aantal grammen eiwitten en vetten in haar melk is echter lager dan andere rundsoorten. De Maas-Rijn-IJssel, bijvoorbeeld, geeft een hoger gehalte van de genoemde bouwstoffen af en ook het Fries-Hollands ras, het kleinere, maar meer gespierde broertje van de Holstein-Friesian, geeft meer eiwitten en vetten af bij zijn melkproductie. Maar omdat de totale melkproductie zo veel hoger is dan van andere rassen, is het totaal aantal kilo geproduceerde eiwitten en vet wel hoger.

Verzorging

We zien de Holstein-Friesian steeds minder in de wei. Grote veehouderijbedrijven houden deze melkkoeien steeds vaker uit management- en/of milieuoverwegingen op stal. De dieren kunnen in principe leven van voornamelijk hooi en gras, maar om de hoge melkproductie te stimuleren krijgen ze op stal voornamelijk (kuil)gras en (kuil)mais aangevuld met verschillende krachtvoeders als bierbostel, soja, brokken, etc.

Samenvatting van de Holstein-Friesian

De Holstein-Friesian is een roodbont of zwart gekleurd rund, met grote zwarte vlekken over het gehele lichaam. Het rund staat bekend om zijn hoge melkproductie van bijna 10.000 liter per jaar. De Amerikanen hebben het dier zo’n tweehonderd jaar geleden uit ons land geïmporteerd en hebben de melkproductie verder geoptimaliseerd. Het runderras staat bekend als de koe die de meeste melk kan produceren. Nederland is enkele decennia daarna de koe weer gaan importeren vanuit de Verenigde Staten. Op dit moment is de Holstein-Friesian de meest geziene koe in Nederland. Het gewicht en de maten van dit runderras zijn groot te noemen, alhoewel de koe zich kenmerkt door een mager en niet gespierd voorkomen.

Rasvereniging van de Holstein-Friesian

FH vereniging