Geiten (Capra) zijn te herkenen aan de twee hoorntje op de kop. Geiten zijn zoogdieren (klasse), evenhoevigen (orde) en vallen onder de holhoornigen (familie). Andere dieren die onder de holhoornigen vallen zijn de antilopen, gnoe, impala, runderen en waterbok. De geiten brengen veel tijd door met eten (40% van de dag) en het andere deel door te rusten (50% slapen).

Kernmerken geit

Een Geit weegt tussen de 20 en 90 kilo. De Dwerggeitjes zijn nog geen 20 kilo en de grotere soorten geiten zoals de Saanen (Melkgeit) wegen tegen de 90 kilogram. Deze Saanen kunnen ook wel 80 tot 90 centimeter hoog worden.

Leefgebied geiten

De Geit komt oorspronkelijk uit de regio van Turkije, Iran en Irak en kwam voor in het gebergte van deze regio. Geiten zijn kuddedieren en de vrouwtjes leven met de jongen samen. In een kudde leven 20 tot 100 geiten. De mannetjes geiten (de bok) leven leven in aparte groepen. In beide groepen wordt de hierarchie bepaald op basis van kracht door met elkaar te vechten door de koppen tegen elkaar te stoten. 

Geiten in gevangenschap

In gevangenschap hebben de geiten behoefte aan een ruime leefomgeving, zodat de dieren ruimte genoeg hebben om gelijktijdig te slapen. Een ruimere huistvesting voor de geit betekent minder stress in verband met de dominatie en vechtdrang die geiten onderling hebben. Daarnaast is het ook belangrijk dat er materialen aanwezig zijn om te klimmen en klauteren zoals houtblokken of rotsblokken. De geiten zijn bergdieren.

Voedsel

Een Geit eet ongeveer 40% van de dag en grazen dan gras, eten takken van bomen of struiken. Het eten neemt tijd in beslag, omdat de geit het voedsel aan het herkauwen(6 tot 8 uur per dag) is. 

Voortplanting en draagtijd

Een geit heeft een bronstseizoen die meestal plaatsvindt in het najaar. In het najaar zijn de dagen korter en kruipen de geiten dichter tegen elkaar. In deze periode is het mannetje de bok agressief naar soortgenoten maar in gevangschap ook naar mensen. Deze bronstperiode duurt ongeveer 3 weken. De bronst van een geit duurt 1 tot 3 dagen en is afhankelijk van de leeftijd van de geit. De draagtijd duurt bij geiten 150 dagen en er kunnen 1 tot 3 lammetjes ter wereld komen. 

Hoe heet een vrouwtjes geit?

Een vrouwtjes geit het geit of mieke.

Hoe heet een mannetjes geit?

Een mannetjes geit eet bok

Hoe heet een klein geitje?

Een klein geitje wordt lam genoemd.