Poedels

De poedel valt onder de orde roofdieren en klasse zoogdieren. De familie hondachtigen bestaat onder andere uit de hond, wolven, vos en de coyote. Andere soorten honden zijn de labrador retriever, golden retriever, goldador, duitse herder, berner sennen en franse bulldog.

Poedels

De poedel kent eigenlijk vier variaties in grootte en twee vachtvariaties. Qua karakter en andere kenmerken komen alle poedels wel overeen. Zo wil de poedel over het algemeen het zijn baasje zo veel mogelijk naar de zin maken. Hij kan goed overweg met mens en dier en is een geschikte gezinshond. Dit geldt zeker voor de grote poedel, ook wel koningspoedel genoemd. Een poedel vraagt qua verzorging niet veel aandacht. Uiteraard is regelmatig wandelen een vereiste, maar in tegenstelling tot wat men vaak verwacht vraagt de vachtverzorging weinig aandacht. Doordat de vacht niet verhaart maar altijd groeit moet de poedel wel regelmatig naar de trimsalon om geknipt te worden. Borstelen is echter niet nodig. Een groot voordeel van deze niet verharende vacht in combinatie met het feit dat de huid van de poedel niet veel schilfert, is dat de poedel daardoor ook geschikt is als huisdier voor veel mensen met een allergie voor honden.

Historie

Wanneer men over een Franse poedel spreekt of over een dwergpoedel, bedoelt men de poedel. Omdat een belangrijk deel van de rasontwikkeling in Frankrijk heeft plaats gehad en de poedel al sinds de 16e eeuw in Frankrijk bekend is, hebben de Fransen zich de poedel een beetje toegeëigend met de naam Franse poedel. Het is echter geheel niet duidelijk of de poedel wel van oorsprong uit Frankrijk komt, want begin 16de eeuw kwam de poedel voor in Midden- en Zuid-Europa.

Een andere theorie is dat de poedel een van oorsprong Duits hondenras is. Poedel zou verwijzen naar "Pudel" wat staat voor waterplas. De poedel werd ingezet als jachthond om geschoten watervogels op te halen en zwom dus veel in de waterplas.

Wie aan een poedel denkt, ziet meestal en gedeeltelijk geknipte hond voor zich. Tegenwoordig knipt men Poedels omdat men dit mooi vindt, maar het knippen van Poedels is ontstaan om hem beter te kunnen laten werken. De poedel is van oorsprong een jachthond. De lange gekrulde vacht was niet altijd handig bij de jacht. Daarom werd de poedel geschoren. Omdat het scheren rond de gewrichten en de borstkas nogal pijnlijk was liet men deze stukken zitten. De plukken op de kop en aan de staart liet men zitten zodat men de poedel ook in het water goed kon zien.

Uiterlijke kenmerken poedel

Poedels zijn er in verschillende soorten en maten. In hoofdlijn zijn er vier soorten Poedels. De koningspoedel is de grootste van de vier en heet ook eigenlijk de grote poedel. Vaak wordt de koningspoedel ook wel als standaard poedel aangeduid. De schofthoogte van de koningspoedel varieert tussen de 45 en 60 cm.

De middenslag poedel is met een schofthoogte tussen de 35 en 45 centimeter iets kleiner dan de koningspoedel. Met een schofthoogte variërend van 28 tot 35 centimeter staat de dwergpoedel. De kleinste poedel is de toypoedel. Deze is kleiner dan 28 centimeter schofthoogte en meestal niet groter dan 25 centimeter.

Naast dat Poedels in grootte variëren, is er ook variatie in de wacht. Er zijn Poedels met een kroesvacht en Poedels met een koordvacht. De koordvacht kenmerkt zich door koordjes van gelijke lengte. De beharing is dicht en wollig. De kroesvacht is ook wollig, maar even kroest. De vacht van de poedel verhaard niet, maar groeit zijn hele leven lang door. Dat is ook een belangrijke reden om de poedel regelmatig te knippen.

Doordat de vacht van de poedel alleen uit een bovenvacht bestaat en de poedel niet verhaart, is de poedel voor veel mensen met een allergie voor honden toch een geschikt huisdier. Heeft men een allergie voor honden, dan is het wel verstandig eerst de proef op de som te nemen, aangezien helaas een aantal mensen ook allergisch zijn voor Poedels.

Karakter poedel

De poedel is van oorsprong een jachthond. Tegenwoordig is de poedel een gezinshond en een show hond. De poedel heeft een sociaal karakter en kan ook goed opschieten met andere dieren. Voor zijn baasje wil de poedel zijn best doen. De poedel is intelligent en wil graag uitgedaagd worden. Wanneer de poedel te weinig aandacht van zijn baasje krijgt, zal de poedel zelf uitdagingen gaan zoeken. Zijn intelligentie in combinatie met zijn werklust maken de poedel een geschikte hond om mee te gaan sporten, te gaan jagen of zelfs in te zetten als hulphond.

Verzorging

In tegenstelling tot wat men wellicht verwacht wanneer men de gestelde poedel ziet, vraagt de poedel eigenlijk niet zoveel verzorging. De vacht verhaart niet, maar groeit door. Borstelen is niet nodig af, maar toe een bezoek aan de trimsalon wel. De poedel wordt niet getrimd, maar geknipt. De poedel heeft dagelijks uiteraard beweging nodig, maar een normale wandeling is voldoende. Aangezien de poedel intelligent en leergierig is, is de poedel eenvoudig dingen te leren.

De gemiddelde leeftijd van een poedel bedraagt ongeveer 13 jaar. Meestal varieert de leeftijd tussen de 12 en 15 jaar. Helaas komen bij Poedels ook ernstige ziektes voor. Grote Poedels komt regelmatig heupdysplasie voor. Dwergpoedels zijn gevoelig voor een losse knieschijf. Poedels zijn helaas ook gevoelig voor Progressieve Retina Atrofie. Een poedel met deze genetische aanleg zal vroeg of laat blind worden.

Conclusie poedels

De poedel is een fijne gezinshond die niet te veel verzorging vraagt. Wel moet de poedel af en toe naar de trimsalon voor een knipbeurt. Een poedel doet zijn best om zijn baasje te pleasen, maar wordt ook graag uitgedaagd. De poedel heeft dan ook regelmatig een wandeling of lekker spel nodig. De vacht verzorging is beperkt tot het regelmatig naar de trimsalon gaan om de haren te laten knippen. De poedel kan goed overweg met mens en dier en is als gezinshond dan ook zeer geschikt. Meer informatie over andere honden is beschreven onder de hondenrassen.

Lees meer over de hond.