De Berner Sennen is een heel herkenbare en opvallende hond. Dit in combinatie met zijn lieve karakter maakt hem een van de meest populaire honden. De Berner Sennen staat niet voor niets al jaren in de top 3 van meest populaire hondenrassen. Het is een echte gezinshond die goed met kinderen overweg kan en ook zorgzaam is voor andere huisdieren.

De Berner Sennen is direct herkenbaar aan zijn kleurstelling in combinatie met zijn lange en golvende vacht. De naam van de Berner Sennen verwijst naar zijn afkomst. De Berner Sennen is afkomstig uit de Zwitserse Alpen. Sennen betekent dan ook weide in de Alpen. Berner is een verwijzing naar het Kanton Bern waar de Sennen hond als eerste Is beschreven.

Honden zijn zoogdieren en worden verder onderverdeeld onder de roofdieren. Andere honderassen zijn: Labrador retriever, Golden retriever, Duitse Herder, Berner Sennen en Poedel.

Historie Berner Sennen

De Berner Sennen komt voort uit honden die speciaal gefokt werden als hoeder van het vee, als waakhond op het erf en als trekdier onder de hondenwagen. Belangrijk was dat de Berner Sennenhond het vee kon hoeden zonder dat zijn baasje aanwezig was. De voorouders van de Berner Sennenhond zijn waarschijnlijk dogachtige honden die door de Romeinen zijn meegenomen naar Zwitserland. Eind 19e eeuw was een hond gefokt die de naam 'Dürrbächler' kreeg. In 1908 is een vereniging voor deze hond opgericht. Een jaar later in 1909 werd de naam gewijzigd in de Berner Sennenhond.

Uiterlijke kenmerken

De Berner Sennen is grote en krachtig gebouwde hond. Een reu heeft een schofthoogte van 64 tot 70 centimeter. Teefjes zijn gemiddeld zo'n 8 centimeter kleiner.

De Berner Sennen heeft een langharige vacht met een wolachtige ondervacht. Lage temperaturen zijn voor hem dan ook geen probleem. De driekleurige vacht met een vast patroon maakt de Berner Sennen zo herkenbaar. Deze vacht is overwegend zwart met lichtbruine markeringen op de wangen, boven de ogen, op de poten en aan de borst. Daarnaast heeft de vacht witte markeringen op de borst, op de kop met een witte bles, aan de poten en aan het puntje staart. Deze markeringen zijn symmetrisch ter linker- en ter rechterzijde van de hond.

De Berner Sennen is niet de enige Sennenhond, maar wel de meest bekende van het kwartet aan Sennenhonden. Andere Zwitserse Sennen rassen zijn de Grote Zwitserse Sennenhond, de Appenzeller en de Entlebucher Sennenhond. Al deze rassen hebben dezelfde kleurscharkering. De Berner Sennen heeft echter als enig lang haar.

Karakter Berner Sennen

Typerende karaktereigenschappen van de Berner Sennenhond zijn vriendelijk, waakzaam en onbevreesd, aanhankelijk en goedmoedig, alsook opmerkzaam en zelfverzekerd. Ook tegenover vreemden zijn ze vriendelijk. Ze houden van aandacht van de baas en kunnen zich daar ook als volwassen hond nog steeds als pup bij gedragen. Zo kan een volwassen Berner Sennen nog graag bij de baas op schoot zitten.

In Nederland is Berner Sennen een echte gezinshond. Oorspronkelijk is hij echter gefokt voor het hoeden van het vee. De Berner Sennen is dan ook waakzame hond. Hierbij richt hij zich voornamelijk op het bewaken van mens en dier op het erf.

De Berner Sennen heeft ook een grote zelfstandigheid. In de praktijk leidt dit nog wel eens tot eigenwijs gedrag. Dit eigenwijze gedrag ontwikkelt zich met het ouder worden. Wil men een Berner Sennen iets leren, dan dient men dit in de puppy-fase, tot circa anderhalf jaar, te doen. In die periode is de Berner Sennen het meest leergierig. Zijn enigszins eigenwijze karakter maakt ook dat hij een consequente baas nodig heeft.

Verzorging

De Berner Sennen is een gemakkelijke hond. De vacht vraagt weinig aandacht. Af en toe een keer borstelen is meestal voldoende. Vervilting van de vacht komt niet veel voor. Toch is het goed om daar af en toe op te controleren en de vervilte vacht weg te knippen. Hiermee kan voorkomen worden dat de huid onder deze vervilte vacht gaat irriteren of zelfs gaat ontsteken.

In het voorjaar verliezen de honden hun ondervacht. Tijdens het borstelen kan er dan een heleboel wol uit de vacht geborsteld worden. De Berner Sennen hoeft in principe niet naar de trimsalon. Enige uitzondering zijn de gecastreerde reuen. Als gevolg van ontbrekende hormonen gaat de puppy ondervacht weer groeien. Deze kan zo lang worden dat een knipbeurt nodig is.

Ouder wordende honden zijn gevoelig voor tandsteen. Zo nodig is af en toe een tandsteen behandeling nodig.

De Berner Sennenhond is helaas gevoelig voor een aantal erfelijke ziektes. Waarschijnlijk komt dit omdat veel gefokt is met dit ras, waarbij er weinig variatie was in de genetische aanleg. Veel voorkomende ziektes bij de Berner Sennen zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie, artritis, auto-immuunziekten, nierproblemen en kanker. De gemiddelde levensverwachting is helaas niet zo hoog. Een Berner Sennenhond wordt gemiddeld slechts 8,5 jaar. Kanker is doodsoorzaak nummer 1. Ongeveer de helft van de Berner Sennenhonden komt te overlijden als gevolg van kanker.

Naast genoemde ziektes is de Berner Sennen ook gevoelig voor een maagtorsie (maagverdraaiing). De kans op een maagtorsie kan men verkleinen door de eerste paar uur na de voeding de hond rust te geven en zeker geen actieve spelletjes te doen, of te gaan hardlopen.

Ondanks dat de Berner Sennenhond van afkomst een erfhond was, stelt hij geen hoge eisen aan zijn omgeving. Wonen in een kleine woning of appartement is voor hem geen probleem zolang hij voldoende aandacht van zijn baas krijgt als ook voldoende beweging. Daarentegen is een grote tuin voor hem eigenlijk ook niet voldoende. Hier vindt hij over het algemeen te weinig afleiding in en zal uit verveling gaan graven of planten uit de tuin trekken. Een Berner Sennen heeft dagelijks een flinke wandeling nodig met afleidingen. Anders gaat hem dit ook vervelen. Regelmatig een andere route lopen zal de Berner Sennen zeker waarderen.

De meeste Benners houden hebben geen last van wagenziekte en gaan graag mee op stap voor een ritje in de auto.

Conclusie Berner Sennen

De Berner Sennen is een fantastische hond voor zijn baas en het gezin. Met zijn vriendelijke karakter Kan hij goed overweg met mens en dier. Deze allemansvriend zal zijn gezin en daar bijbehorende dieren beschermen als het nodig is. Qua verzorging is de Berner Sennen een gemakkelijke hond. Belangrijkste voorwaarde voor de Benners zijn voldoende aandacht en voldoende afleiding. Helaas is de levensverwachting met 8,5 jaar niet zo hoog. Dit als gevolg van de gevoeligheid voor verschillende erfelijke ziektes alsook kanker. Dit weerhoudt veel mensen echter niet om een Berner Sennen aan te schaffen. Hij staat niet voor niets al decennialang in de top vijf van meest populaire hondenrassen in Nederland.