Franse Bulldog

De Franse Bulldog is een olijke, kleine, gedrongen, maar zeer gespierde hond die er stoer uit ziet. Het is een echte mensenvriend. De Franse Bulldog stelt geen hoge eisen en is daarom ook een zeer gemakkelijke hond. Zolang men maar consequent is in de regels en voldoende aandacht schenkt aan de Franse Bulldog, zal deze een echte vriend voor zijn baasje zijn. Niet voor niets is de Franse Bulldog dan ook zo populair.

De Franse Bulldog staat al jaren in de top 5 van meest populaire hondenrassen in Nederland. Alleen de Labrador Retriever, Duitse Herder, Golden Retriever en Berner Sennen zijn nog iets populairder.

Historie

De Franse Bulldog is in 1898 al beschreven als ras. De geschiedenis over het ontstaan van het ras is niet helemaal duidelijk en er zijn dan ook een aantal gedachtegangen in deze. De gedachtegang met de meeste aanhang gaat er vanuit dat Engelse arbeiders die vanwege de crisis in de negentiende eeuw in Engeland, werk zochten in Frankrijk, de Engelse Bulldog hebben meegenomen en dat deze is gekruist met een Franse Terriër.

De Bulldog werd vroeger ingezet als vechthond. Zo ook de Franse Bulldog. Deze schijnt zelfs tegen stieren gevochten te hebben. Aangezien de Franse Bulldog relatief klein is, werd deze toen ook al vaak een Toy Bulldog genoemd.

Uiterlijke kenmerken Franse Bulldog

Door de herkenbare kop in combinatie met het gedrongen en gespierde lijf is de Franse Bulldog snel te herkennen. Door zijn zeer stompe neus in combinatie met de olijk omhoog staande oren lijkt het of hij altijd vrolijk is. De vleermuisoren zoals deze staande oren ook wel genoemd worden, zijn een ingeërfde eigenschap. De staande oren zijn dus natuurlijk en niet, zoals sommige mensen denken, gecoupeerd. Dit geldt ook voor de ingeërfde korte staart.

De vacht is kortharig glad en glanzend. De rug van de Franse Bulldog is relatief breed en de poten zijn relatief kort. Hierdoor krijgt hij een gedrongen voorkomen, wat er gespierd uitziet. Een Franse Bulldog wordt niet groter dan circa 30 cm en weegt tussen de 8 en 14 kg. Een Franse Bulldog wordt gemiddeld circa 11 jaar.

Karakter

Het karakter van de Franse Bulldog laat zich kenmerken als aanhankelijk, levendig, vrolijk en speels. Het is een trouwe en rustige hond die goed kan omgaan met kinderen en andere mensen, alsook met de meeste andere dieren. Alleen ten aanzien van andere honden kan de Franse Bulldog, en dan met name de reu, wel eens dominant zijn.

De Franse Bulldog houdt van aandacht. Vooral van zijn baasje. Krijgt hij die aandacht niet, dan kan hij jaloers worden en om aandacht gaan vragen. Verder is hij nieuwsgierig van aard en onstuimig in spel en begroeting. En als het moet ook nog waaks ook. Al zal hij niet gauw blaffen.

Verzorging

De Franse Bulldog is eigenlijk een gemakkelijke hond. Het is een echte gezinshond die ook in een relatief klein huis prima zijn plek vindt. Zolang hij maar voldoende aandacht krijgt. Wandelen is leuk, maar grote wandelingen zijn niet nodig. Hij houdt van spelen, maar is geen sporter. Spelen met de bal is leuk, al is niet elke bal goed vast te pakken door de Franse Bulldog. Dit komt door zijn korte snuit.

Door de korte vacht is de verzorging van de vacht eenvoudig. Af en toe borstelen is voldoende. Meer aandacht vragen de ogen. Deze moeten regelmatig gecontroleerd worden op vuil om zonodig schoon gemaakt worden.

Belangrijk bij de verzorging van de Franse Bulldog is ervoor te zorgen dat hij het niet te warm krijgt en dat er op warme dagen voldoende verkoeling is. Temperaturen boven de 25 graden vindt de Franse Bulldog niet zo plezierig. Dat komt omdat hij de warmte niet zo goed kwijt kan raken. Honden koelen voornamelijk door de ademhaling. Maar door de korte stompe snuit en de relatief nauwe luchtpijp is het voor de Franse Bulldog moeilijker om warmte kwijt te raken.

De Franse Bulldog is een gemakkelijke hond. Toch is een consequente aanpak aan te bevelen, anders loopt men de kans dat hij iets te vrijmoedig wordt. Waar hij niet echt van houdt, is alleen zijn. De Franse Bulldog is dan ook niet geschikt om overdag alleen thuis te laten, terwijl de baas naar het werk is.

Conclusie Franse Bulldog

De Franse Bulldog is een gemakkelijke hond als het gaat om verzorging, voeding en ruimte. Zelfs een flat is voor de Franse Bulldog prima. Zolang hij maar niet de hele dag alleen hoeft te zijn. Hij houdt van aandacht. Lange wandelingen of intensief sporten hoeven voor hem niet. Hij is een allemansvriend en kan ook goed met andere honden en andere dieren omgaan. Hij speelt graag met kinderen en kan als het moet waaks zijn.

Meer informatie over de hond of dieren.