Labrador Retriever

De Labrador Retriever is een echte allemansvriend. Als men het over een Labrador Retriever heeft, spreekt men meestal alleen van Labrador. De Labrador is een echte gezinshond geworden. Vroeger is hij echter gefokt voor de jacht op eenden in moerassig gebied. Dat vinden we dan ook nog steeds terug in de Labrador in bijvoorbeeld de vacht. De ondervacht van de Labrador is namelijk waterafstotend. De bovenvacht is kort behaard en heeft een egale kleur. De kleuren kunnen verschillen. Zo is er de zwarte Labrador, de bruine Labrador en de blonde Labrador. Bij deze laatste kan de kleur variëren van roomwit tot vossenrood. De vacht van een Labrador Retriever heeft weinig verzorging nodig. Een hond die lijkt op de Labrador Retriever is de Golden Retriever.

Historie

De Labrador Retriever, in de volksmond Labrador genoemd, is een ras dat in het midden van de 19e eeuw in Engeland is gefokt voor de eendenjacht. Een Labrador heeft dan ook zwemvliezen tussen zijn tenen en kan goed zwemmen. Zijn voorouders zijn de St Johnshond de Spaniel, de Gordon setter, de Flatcoated Retriever en de Chesapeake Bay Retriever.

Een belangrijke voorvader van de Labrador Retriever is de Sint Johnshond. Deze hond is afkomstig uit New Foundland. De Sint Johnsond was een zogenoemde vissershond. Hij moest in het ijskoude water de lijnen en netten binnenhalen. Deze hond kon dan ook zeer goed tegen het koude water en uiteraard kon deze hond zeer goed zwemmen. Begin 19e eeuw werd de Sint Johnshond ook ingezet in Engelse havens. Zij zijn met de Sint Johnshond verder gaan fokken tot wat de Labrador Retriever werd. Een overgeërfde eigenschap is dat de Labrador goed kan zwemmen, ook in zeer koud water.

De rasvereniging werd in 1916 opgericht in Engeland. Bijna 10 jaar later in 1925 werd de club voor de gele Labrador opgericht.

De eerste Labradors waren eigenlijk zwart. Bruin werd gezien als een foutje. Vele jaren later is deze toch aan de rasstandaard van de Labrador Retriever toegevoegd. Ook blond kwam veel later. Deze kleur is in de zeventiger jaren van de vorige eeuw enorm populair geworden.

Kenmerken Labrador Retriever

De Labrador is een middelgrote hond. De schofthoogte van een reu is circa 56 centimeter. Teefjes zijn gemiddeld enkele centimeters minder groot. Hij heeft een relatief brede rug en brede kop. Het gewicht van een volwassen Labrador varieert tussen de 25 en 35 kilo. De Labrador Retriever wordt gemiddeld zo'n 12 jaar oud.

De Labrador Retriever is een actieve hond. Hij heeft een sterke bouw met een relatief brede rug. De Labrador heeft een zeer goede neus. De Labrador doet er alles aan om zijn baasje te plezieren. Dit samen met zijn intelligentie en actieve houding maken hem tot een prettige gezinshond die je veel kunt leren. Hij is echt een onderdeel van de familie. Hij kan goed overweg met kinderen en ook met andere huisdieren. De Labrador Retriever heeft een uiterst vriendelijk karakter. De Labrador wordt pas relatief laat volwassen. Ze zijn dan een jaar of twee. Tot die tijd ziet men dan ook vaak nog een onstuimig puppyachtig gedrag.

Karakter

De Labrador Retriever is een gemakkelijke hond. Het dier is leergierig en intelligent en is daardoor gemakkelijk op te voeden. Uiteraard moet je bij een Labrador ook consequent zijn. Omdat de Labrador zo goed te trainen is wordt hij nog steeds ingezet voor de jacht, maar ook als hulphond en als speurhond. De Labrador is een prima blindengeleidehond of hulphond. Daarnaast wordt hij ook getraind als reddingshond en speurhond. Hij houdt van apporteerspelletjes.

De Labrador heeft een hoge pijngrens en zal dus niet gauw laten merken als hij een klein beetje pijn heeft. Zeker niet als hij aan het werk is voor zijn baas. Hij doet er alles aan om zijn baas te plezieren.

Verzorging Labrador Retriever

Labrador Retrievers zijn gemakkelijke honden als het gaat om de verzorging. De vacht behoeft weinig aandacht. Waar men vooral op moet letten, is dat een Labrador voldoende beweging krijgt. Daarnaast moet men goed opletten dat een Labrador niet te dik wordt. Een Labrador heeft namelijk de aanleg om snel te dik te worden en zelfs obesitas te krijgen.

Labradors zijn helaas gevoelig voor heupdysplasie en elleboogdysplasie, alsook voor atopie en oorontstekingen. Atopie is een omgevingsallergie. De oorontstekingen zijn vaak mede het gevolg van de afhangende oren van een Labrador, waardoor warme broeinesten voor bacteriën kunnen ontstaan. Regelmatig de oren controleren en zo nodig schoon maken is dan ook een aanrader.

De Labrador Retriever vraagt om een actieve baas die actief met hem wandelt en liever nog actief met hem speelt. De Labrador Retriever is uitermate geschikt om mee te gaan sporten. Hij is namelijk behendig. De Labrador Retriever kan zeer goed apporteren. Bij het fokken van de Labrador heeft men getracht een hond te fokken die op grote afstand een verstopt ei kan ruiken en deze zonder te breken bij de baas kan brengen. Een leuk spelletje om samen met de Labrador te gaan testen.

Conclusie Labrador Retriever

De Labrador Retriever is herkenbaar aan zijn kortharige beharing met een egale kleur zwart, bruin of blond. Dit in combinatie met een redelijk gedrongen postuur met brede rug en brede kop. Het is een echte gezinshond die goed overweg kan met mens en dier en alles doet om zijn baasje te plezieren. Hij is niet geschikt voor mensen met weinig tijd, maar een fantastische vriend voor mensen die tijd hebben om met hem te wandelen, fietsen, sporten, zwemmen, etc., zo lang het maar actief is.