Hondachtigen (Canidae)

De familie hondachtigen is vrij groot en bevat 35 verschillende soorten. Deze familie word “Canidae’’ genoemd. Voorbeelden van deze soorten zijn: jakhalzen, vossen en wolven. In Europa komen zes verschillende soorten voor in het wild:

  • De gewone jakhals
  • Wolf
  • Vos
  • Poolvos
  • Steppevos
  • Wasbeerhond

Onder het dierenrijk  zijn de hondachtigen een "familie" die valt onder de "orde" roofdieren.

Dierenrijk

Soorten hondachtigen

In Europa leven zes verschillende soorten hondachtigen.

De gewone jakhals

De gewone jakhals wordt ook wel goudjakhals, goudwolf of rietwolf genoemd. Deze soort is middelgroot en komt voor in Oost Europa. De lengte van de jakhals is 65 tot 105 centimeter, en de staartlengte ongeveer 18 tot 25 cm. Ze wegen zes tot 15 kilo. De vacht is zandkleurig tot grijsgeel met een gouden glans en zwarte staartpunt. De gewone jakhals is een alleseter en jaagt graag op kleine zoogdieren, vissen, amfibieën insecten. Maar ook afval, aas en plantaardig voedsel staat op het menu van deze dieren.

Wolf

De wolf leeft in groepen en komt voor op het noordelijk halfrond. De wolf is de voorouder van de hond. De kop-romplengte van deze dieren is 1 tot 1,5 meter, de staart heeft een lengte van 30 tot 50 cm. Mannetjes wegen ongeveer 20 tot 80 kilo, vrouwtjes wegen wat lichter, namelijk; 18 tot 50 kilo. Het gebit van de wolf is gemaakt om prooien in stukken te scheuren. De hoektanden zijn 2,5 cm lang, scherp en lichtelijk gekromd. Doordat de hoektanden gekromd zijn, kunnen wolven hun prooien stevig beetpakken. Een wolf kauwt niet op een prooi, maar scheurt er stukken vlees vanaf en slikt het door.

Vos

De vacht van een vos is over het algemeen roodbruin, maar de vacht kan ook anders gekleurd zijn zoals: beige, helderrood of zilverkleurig tot zelfs zwart. De vos heeft een puntige snuit en de oren staan rechtop. De staart van deze slimme dieren is lang, ruig en dik. Soms heeft een vos een witte staartpunt. Deze dieren staan hoog op de poten en heeft een kop-romplengte van 50 tot 80 cm, de staart is ongeveer 32 tot 48 cm lang. Gemiddeld weegt een vos zes tot 15 kilo. De prooidieren van de vos zijn klein tot middelgroot, ook lusten ze vruchten, aas en zelfs afval van mensen.

Poolvos

De poolvos leeft vooral van kleine lemmingen en andere soorten woelmuizen. Ook eet de poolvos graag; sneeuwhazen, vogels, eieren, insecten, bessen en vruchten. Deze dieren worden ongeveer 30 centimeter hoog en wegen zo’n 2 tot 6 kilo. Mannetjes worden 55 tot 75 cm en vrouwtjes rond de 50 tot 65 cm. De staart heeft ongeveer een lengte van 25 tot 40 cm.

Steppevos

De steppevos is een middelgrote vos en heeft een lengte van 45 tot 65 centimeter lang. De staart van deze dieren worden gemiddeld 19 tot 35 cm lang. Het gewicht is tussen de 1,6 en de 3,2 kilo. De vachtkleur van de steppevos en geel en grijs van kleur, die in de winter verkleurd naar een andere grijze teint met een zwarte streep die over de rug loopt.

Wasbeerhond

De wasbeerhond heeft zijn naam te danken aan de wasbeer, omdat deze dieren qua uiterlijk gelijkenissen vertonen. Een volwassen wasbeerhond wordt ongeveer 50 tot 55 cm lang, de staart is gemiddeld 15 cm lang. De vacht heeft een geelbruine kleur, de kop is zwart met wit, poten en staart zijn donker van kleur en deze dieren hebben een zwart masker rond hun ogen. De wasbeerhond is een nachtdier en eet voornamelijk plantaardig voedsel. Maar ook knaagdieren, amfibieën, hagedissen, insecten en vogels staan ook op zijn menu.

Kenmerken hondachtigen

De meeste soorten van de hondachtigen hebben lange poten. Vijf tenen zitten er aan de voorpoten en aan de achterpoten zitten er vier. De klauwen van hondachtigen zijn niet intrekbaar zoals bij katachtigen het geval is. De vacht van de hondachtigen varieert per soort. De kop is krachtig met een sterk gebit.

Leefgebied van de hondachtigen

Het leefgebied van de hondachtigen is groot en ze komen vrijwel over ter wereld voor, behalve op Madagaskar en in Nieuw Zeeland.