Golden Retriever

De Golden Retriever is een van de populairste hondenrassen in Nederland. Hij heeft een vriendelijke uitstraling en is dat ook. Het is een echte allemansvriend. De Golden Retriever krijgt graag aandacht. Ook houdt hij van spelen. Zijn naam heeft hij mede te danken aan de goud- tot roomkleurige vacht. De ondervacht van de Golden Retriever is waterbestendig. De Golden Retriever houdt dan ook erg van zwemmen. Een hond die lijkt op de Golden Retriever is de Labrador Retriever.

Historie

De naamsaanduiding Retriever is afkomstig van het Engelse werkwoord to retrieve. Dit staat voor apporteren: ophalen en terugbrengen. Retriever wordt daarom al heel lang gebruikt voor Engelse jachthondenrassen die apporteren als belangrijkste taak hadden. De verzamelnaam Retriever wordt dan ook al veel langer gebruikt dan het ras Golden Retriever officieel erkend is. Kenmerken van een Retriever zijn dat ze houden van apporteren alsook zwemmen. Ook hebben Retriever soorten een goed isolerende ondervacht. Met deze eigenschappen kon een Retriever goed gebruikt worden bij de jacht op waterdieren.

De Golden Retriever is nog een jong hondenras. De Golden Retriever wordt namelijk pas sinds 1960 erkend. Geschiedenis van de Golden Retriever gaat wel verder terug in de tijd. Het is niet helemaal duidelijk wat de voorouders van de Golden Retriever waren. Waarschijnlijk waren dit de gele Retriever en de Tweedwater Spaniel. Deze twee rassen zijn inmiddels uitgestorven. De kruising die uit deze twee uitgestorven rassen is ontstaan is later waarschijnlijk ingekruist met de rode Setter en een bloedhond.

Uiterlijke Kenmerken Golden Retriever

De Golden Retriever is een hond van middelgrote. De schofthoogte varieert tussen de 50 en 60 centimeter. Een Golden Retriever wordt 25 tot 35 kilo zwaar. De Golden Retriever wordt gemiddeld zo’n 10 tot 12 jaar oud.

De Golden Retriever is direct te herkennen aan zijn bouw in combinatie met zijn kleur. De kleur van de vacht varieert van goud- tot roomkleur. De zachte vacht is langharig en golft over het lichaam. Onder de bovenvacht zit de ondervacht. Deze is waterbestendig.

De ogen van de Golden Retriever zijn donkerbruin met donkere randen. De oren zijn afhangend en niet erg groot.

Karakter

De Golden Retriever is vriendelijk, betrouwbaar en aanhankelijk. Dat maakt hem een echte gezinshond. Hij is graag bij de mens. Het is een slim dier vol zelfvertrouwen. De Golden Retriever kan prima alleen zijn. Dan is het een rustige hond. Gaat men met hem de natuur in lekker wandelen of spelen dan zit hij barstensvol energie.

De Golden Retriever kan goed met kinderen overweg. Ook andere dieren als huisgenoot heeft hij in het algemeen geen problemen mee.

Naast sociaal is de Golden Retriever ook leergierig. Men kan de Golden Retriever dan ook veel leren. Golden Retrievers worden daarom ook ingezet als hulphond en geleidehond. Zoekt men een echte waakhond, dan is men bij de Golden Retriever aan het foute adres. Hij is juist een echte allemansvriend. Als vreemden op het erf komen, zal hij dit zijn baasje zeker laten weten, maar de gasten ook begroeten.

Verzorging Golden Retriever

De Golden Retriever is een gemakkelijke hond. Na een zwembeurt of lekker spel in de modder is een wasbeurt soms nodig. Dagelijks borstelen is echter niet nodig. Dit wordt zelfs afgeraden. De vacht van de Golden Retriever bestaat uit een boven- en onderlaag. De onderlaag bestaat uit een soort wol. Deze wol is nodig om de Golden Retriever lekker warm te houden. Bij dagelijks borstelen worden juist deze wolhaartjes verwijderd.

De verzorging van de Golden Retriever bestaat voornamelijk uit het uitlaten, voeden en het huis schoonhouden. De Golden Retriever verhaart namelijk elke dag wel een beetje. Twee keer per jaar verhaart de Golden Retriever heel erg. Ook in deze verhaarperiode wordt het afgeraden om de Golden Retriever te borstelen. Beter is het om de Golden Retriever bij de trimsalon te laten wassen en blazen. Tegelijkertijd kan dan het haar geknipt worden wat wellicht op een aantal plekken te lang zal zijn geworden.

De Golden Retriever kan prima alleen thuisblijven. Hij is echter niet geschikt voor al te kleine behuizing. De Golden Retriever houdt van spelen, bijvoorbeeld met de bal. Een Golden Retriever verlangt dan ook van zijn baasje dat hij regelmatig met hem naar buiten gaat om te wandelen of te spelen.

Een Golden Retriever is gevoelig voor ontsteking van de huid als gevolg van een allergie. Men noemt dit atopische dermatitis.

De Golden Retriever is gevoelig voor Grauwe staar. Ook heup- en elleboogdysplasie komen regelmatig voor bij de Golden Retriever.

Conclusie Golden Retriever

De Golden Retriever is een gemakkelijke hond. Hij is graag bij mensen, is leergierig en houdt van actie. De Golden Retriever is een prima gezinshond. Hij kan goed overweg met kinderen. Het enige dat een Golden Retriever vraagt, is aandacht. Krijgt hij in zijn ogen niet voldoende aandacht, dan zal hij deze aandacht wel opeisen. Dagelijks flink wandelen en lekker spelen is wat een Golden Retriever nodig heeft. Af en toe zwemmen vindt hij fantastisch.

De Golden Retriever is niet geschikt voor mensen die niet tegen vuil of haar kunnen. Bij een Golden Retriever moet men niet raar opkijken wanneer deze nat of met modderpoten het huis binnenkomt stuiven. Daarnaast verliest een Golden Retriever dagelijks een beetje haar.