Cavia's (Cavia) of Guinese biggetjes

De cavia’s vallen onder de familie cavia-achtigen waar ook de mara en capibara onder vallen. Cavia’s zijn zoogdieren en worden vervolgens onderverdeeld in de knaagdieren zoals de hamster, ratten en gerbils.

Geschiedenis Cavia

Wat is het nut van cavia’s?

De oorsprong van de cavia’s is in Zuid-Amerika en werden door de Inca-bevolking al als huisdier gehouden. In de 16e eew ontdekten de Spanjaarden het continent Zuid-Amerika en daarmee de cavia’s. Er werden veel cavia’s in en om de huishoudens gevonden en waarschijnlijk werden de cavia’s als voedsel gebruikt in de 16e eeuw. Het is onduidelijk wanneer de eerste cavia in Europa is gesignaleerd.

Rond de 18e eeuw zijn de cavia’s aangetroffen in verschillende landen in Europa. Er was in deze tijd weinig behoefte aan het vlees van de cavia, aangezien er al veel vlees beschikbaar was afkomstig van runderen en varkens. In de eeuwen die erop volgden was de cavia zowel als huisdier als proefdier in de laboratoria populair. In de 19e eeuw was het allen voor de rijkere mensen mogelijk een cavia te onderhouden.

Leefgebied

Waar wonen cavia’s in het wild?

Een wilde cavia komt voor in Zuid-Amerika waaronder Brazilië, Venezuela of Argentinië. Als huisdier worden cavia’s wereldwijd gehouden.

Kenmerken Cavia’s

Waar stammen cavia’s vanaf?

Hoe noem je een vrouwelijke cavia?

Een vrouwtjes cavia wordt zeug genoemd en een mannetjes cavia een beer.

Voedsel

Wat eten kleine cavia’s

Wat is het normale gewicht van een cavia?

De cavia’s hebben twee belangrijke voedingsstoffen nodig. Dit zijn de ruwe vezels en vitamine C. De ruwe vezels kan een cavia uit hooi halen en de vitamine C kan uit goede voeding van de dierenwinkel gehaald worden. Ook kan er vitamine c aan het water toegevoegd worden of bepaalde groente en fruit geven draagt bij aan de vitamine c behoefte van een cavia.

Een cavia eet ongeveer 60 gram voedsel per dag. Het voedsel van cavia’s kan bestaan uit appel, witlof, andijvie of boerenkool. Geef niet teveel koolsoorten aan de cavia en alleen aan volwassen cavia’s vanwege het gevoelige spijsverteringstelsel en het risico op diarree.

Vitamine C in de voeding van de Cavia

Ruwvoer in de gedaante van hooi is voor een cavia de ideale biotoop om te overleven. Hij of zij kan daar de hele dag van genieten. Nochtans is hooi niet voldoende. Speciaal caviavoer kan je vinden in een gespecialiseerde dierenzaak die te vinden is in de vorm van muesli of kleine brokjes. Verse natuurlijke groenten zoals witloof, wortelloof of spinazie is iets waar deze huisdiertjes op verlekkerd zijn. Voor cavia's is de tegenwoordigheid van vitamine C heel belangrijk. In de meeste caviavoer is dit wel voorzien.

Gedrag cavia

Is een cavia een groepsdier?

Wat hebben cavia’s graag?

Een cavia is een gezelschapsdier en veel overdag actief. In de natuur leven cavia’s in kolonies en ook in gevangenschap hebben ze graag aandacht van elkaar of de verzorger. Cavia’s bijten bijna nooit en staan bekend om het sociale karakter. Als een cavia schrikt is de natuurlijke reactie verstijven in plaats van bijten.

Een cavia is een knaagdier waar vooral kinderen dol op zijn. Waar moet je opletten als je een cavia in huis haalt. Hieronder vind je een kleine leidraad over de cavia met een aantal praktische raadgevingen. De roots van de cavia ligt in Zuid-Amerika waar het diertje op uitgestrekte vlaktes leeft. Ze zijn pas later ingeburgerd als huisdier in Europa. Er zijn 16 soorten Cavia's.

Levensverwachting en minimum twee cavia's

Hoe oud kunnen cavia’s worden als je ze goed verzorgt?

Een cavia kan ongeveer 8 jaar oud worden als ze goed verzorgd worden. Een leeftijd van 6 jaar is geen uitzondering.

Huisvesting

Kan een cavia te dik zijn?

Een cavia kan niet goed tegen warmte, kou of regen. Het is dus belangrijk als een cavia gehouden wordt om ze een goed hok te geven. Het is erg belangrijk om cavia’s in de winterperiode te huisvesten in een vocht, tocht en vorstvrije ruimte te plaatsen. Daarnaast ook voorkomen van grote temperatuurschommelingen aangezien een cavia dat niet kan hebben. Een goede en constante temperatuur voor een cavia is 17 tot 24 graden Celsius. Als een cavia in een buitenhok wordt gehouden is ook een binnen verblijf van belang. De cavia moet goed geschut kunnen zitten in een constante en aangename temperatuur.

Een cavia kan te dik worden als het te weinig bewegingsruimte heeft. Daarnaast heeft dit ook tot gevolg dat een cavia minder oud zal worden. Een te dikke cavia en het dier te weinig bewegingsruimte geven is eigenlijk niet acceptabel. Heb je een klein hok voor de cavia dan is dagelijkse aandacht en een mogelijkheid om te bewegen essentieel.

Verzorging

Wat moet je doen voor een cavia?

Wat kost de aanschaf van een cavia?

Een cavia kost in aanschaf tussen de 10 en 20 euro per cavia en daarnaast nog een kooi, zaagsel, hooi en voedsel. Houdt rekening met zeker 100 euro om twee cavia’s te huisvesten. Daarnaast maandelijkse kosten voor voedsel, stro en zaagsel. Ook de dierenarts is een kostenpost om rekening mee te houden.

De cavia is schoon en likt de eigen vacht meerdere keren per dag schoon. Cavia’s hebben weinig verzorging nodig, behalve de langharige cavia. De langharige cavia moet af en toe geborsteld of gekamd worden.

Zowel de nageltjes als de tanden moeten in de gaten gehouden worden van Cavia’s. Het kan gebeuren dat de nagels of tanden te lang zijn en dus ingekort moeten worden. De nagels kunnen geknipt worden en de tanden moeten door de dierenarts verkort worden. Het plaatsen van een knaagsteen of harder voedsel kan helpen de groei van de tanden te beperken. Belangrijk is wel dat in de gaten gehouden wordt dat een cavia voldoende eet of drink. Als dit minder wordt kan dit een signaal zijn dat de snijtanden te lang zijn. Te lange tanden van een cavia worden olifantstanden genoemd.

Het waterflesje van de cavia’s moet elke dag gevuld en ververst worden. Een kooi moet zeker één keer per week verschoond worden en bij de kleinere kooien zelfs vaker.

Caviahok

De cavia's leven meestal in een hermetisch afgespannen kooi. Om comfortabel rond te struinen moet rekening worden gehouden met minimale afmetingen van 150 bij 50 cm. Zij gedijen het beste met die afmetingen. De dieren moeten wel de mogelijkheid hebben om te rennen. Een grote afgespannen ren buiten de kooi is méér dan een aanbeveling en eigenlijk noodzakelijk. Voorzie een schuilplaats in de ren omdat cavia's een plaats zoeken waar ze zich kunnen terug trekken.

Voorplanting cavia’s

Hoe noem je een baby cavia?

Hoe lang duurt de zwangerschap van een cavia?

Hoelang zogen cavia’s?

Een zeug staat gemiddeld 1 keer per 16 dagen dekking van een beer toe. De zeug cavia maakt tijdens de vruchtbare periode knorgeluiden. Deze geluidjes zijn herkenbaar en verschillen van het normale gepiep en geknor van de cavia’s. Als er gefokt wordt moet de zeug bij de beer geplaatst worden en niet andersom. De draagtijd (zwangerschap) van de cavia duurt 65 tot 70 dagen. Het vrouwtje en mannetje kunnen bij elkaar blijven tijdens de draagtijd en geboorte. Het mannetje wil wel snel naar d de geboorte weer dekken, waardoor het scheiden van mannetje en vrouwtje een mogelijkheid is.

Bij een worp van cavia’s worden er 2 tot 4 jongen geboren. Een cavia weegt bij de geboorte tot 90 gram en de jongen kunnen direct lopen. Bij de geboorte is ook het gebit ontwikkeld en hebben ze een vacht. Moedermelk hebben cavia’s zeker 4 weken nodig. Het zogen van kleine cavia’s kan dus ook langer duren.

De cavia’s zijn al binnen 2 tot 3 maanden geslachtsrijp maar op dat moment zijn ze nog niet volgroeid.

Soorten cavia’s

Het belangrijkste onderscheid tussen cavia soorten is de vacht. Daarnaast is ook de kleur kenmerkend bij de cavia. De oorspronkelijke kleur van een cavia is agouti en wordt ook wel wildkleur genoemd. Agouti is een lichter en donkere vorm van de haren. Een term van de kleur van een cavia is ‘ticking’.

Ticking

Een verschillende kleur in één haar en een gelijkmatige verdeling over het lichaam. Er zijn verschillende kleurvormen bij cavia’s zoals goud-agouti, zilver-agouti en grijs-agouti.

 • Gladhaar cavia
 • Borstelhaar cavia
 • Langhaar/Peruvian cavia
 • Curly cavia
 • Gekruinde cavia (Engels of Amerikaans)
 • Sheltie cavia
 • Sheltie gekruind / Coronet cavia
 • US Teddy cavia
 • CH Teddy cavia
 • Rex cavia
 • Texel cavia
 • Alpaca cavia
 • Merino cavia
 • Skinny / Baldwin cavia
 • Cavia gladhaar

Een cavia gladhaar is ook de normaalhaarcavia, vanwege het oorspronkelijke behaarde lichaam. Een gladharige cavia is krachtig en gespierd en heeft haren van ongeveer 3 centimeter lang. De schoft is goed ontwikkeld en is hoog en breed. De pootjes zijn recht en stevig. Een gladharige cavia heeft grote ogen bol en rond en deze cavia weegt tot 1200 gram. De gladharige cavia komt in allerlei kleuren voor.

Cavia met satijnbeharing

De cavia’s met satijnbeharing hebben dezelfde bouw als de gladharig cavia’s. Het haar is zachter dan de cavia gladhaar. De haren zijn ook 3 centimeter lang en komen voor in verschillende kleuren. Kenmerkend bij de cavia met satijnbeharing is de glanzende vacht.

Cavia Engels gekruind

De cavia Engels gekruind zijn populair. Het lastige van dit soort cavia’s is dat de kruin op een bepaalde plek moet zitten om een goed soort cavia Engels gekruind te hebben. De kruin moet op de kop zitten en zo groot mogelijk en rond te zijn. Dit soort komt in verschillende kleuren voor.

Cavia Amerikaans gekruind

Ook de Amerikaanse gekruinde cavia moet een goed gevormde kruin op het midden van het voorhoofd hebben. Het lichaam van de Amerikaans gekruinde cavia is gespierd en bevleesd en lijkt daarmee op de andere soorten cavia’s. Een belangrijk verschil tussen de Amerikaans gekruinde cavia en Engels gekruinde cavia is dat de Amerikaanse een witte kruin heeft. Verder heeft de vacht dezelfde eigenschappen. Er zijn verschillende kleuren Amerikaans gekruinde cavia’s mogelijk maar de meest voorkomende is de rode Amerikaans gekruinde cavia.

Cavia borstelhaar

Afkomstig uit Engeland is de cavia borstelhaar. De borstelhaar is kenmerkend door de borstelachtige vacht maar ook de oortjes die omlaag hangen. De haren zijn met 3,5 centimeter iets langer dan de andere soorten cavia’s en voelen iets stugger aan. Belangrijk is dat deze soort aan beide kanten van het lichaam 4 rozetten heeft in de vacht, zo groot mogelijk en rond. Daarnaast is ook een rozet op de neus een element die een ‘perfect’ soort kenmerkt. De cavia borstelhaar komt voor in verschillende kleuren zoals rood, wit en zwart.

Cavia met rexbeharing

De cavia met rexbeharing is een soort die nog niet zo lang voorkomt. In de verenigde staten staat de cavia met rexbeharing bekend als de ‘teddy’. Een cavia met rexbeharing heeft kroeshaar en zeer ruw haar. Het haar staat van het lichaam af en gladde gedeelte zijn niet aan te bevelen bij tentoonstellingen. Het haar dient kort en veerkrachtig aan te voelen. Er zijn verschillende kleuren mogelijk in zowel effen als verschillende kleuren per cavia.

Cavia Langhaar

De peruvians of langharige cavia’s heeft veel verzorging nodig. De lange beharing moet dagelijks geborsteld of gekamd worden. De haren kunnen gaan klitten en de verzorging is essentieel. Is er minder tijd beschikbaar dan kunnen de haren iets korte geknipt worden. Alleen de voorsnuit is kort bij de langharige cavia. Er zijn verschillende kleuren mogelijk in zowel effen als driekleurig. Op jongere leeftijd is de peruvian op zijn mooist. De vacht is dan extra glanzend. Op oudere leeftijd is de vacht stugger en met een mindere glans.

Sheltie cavia

De sheltie cavia zijn ook langharig maar de rozet op de kop ontbreekt. Het haar groeit bij deze cavia volledig naar achteren. Een extra lange vacht maakt dit soort cavia extra mooi en bijzonder. Als de sheltie cavia 2 jaar oud is dan is hij op zijn mooist. Na de twee jaar oud wordt de vacht minder zacht en minder glanzend.

Tessel cavia

De Tessel cavia heeft zeer lang en golven haar dat zacht aanvoelt. Het haar is behoorlijk lang en wordt wel 12 centimeter lang en lijkt op een sleep. De Tessel cavia komt in verschillende kleuren voor. De witte, rode en roodbonte zijn de meest bekenden. Andere kleuren zijn niet overal erkend.

Meer informatie over knaagdieren.