Cavia's (Cavia) of Guinese biggetjes

Een cavia is een knaagdier waar vooral kinderen dol op zijn. Waar moet je opletten als je een cavia in huis haalt. Hieronder vind je een kleine leidraad over de cavia met een aantal praktische raadgevingen. De roots van de cavia ligt in Zuid-Amerika waar het diertje op uitgestrekte vlaktes leeft. Ze zijn pas later ingeburgerd als huisdier in Europa. Er zijn 16 soorten Cavia's.

Levensverwachting en minimum twee cavia's

Een cavia uit mama's nest halen kan je best doen na vier weken als de knaagdieren ongeveer vierhonderd gram wegen. De levensverwachting schommelt tussen vijf en acht jaar.

De knaagdiertjes met scherpe tanden zijn niet gewoon alleen te leven. Het is een echt groepsdier. Eén cavia is daarom ook sterk af te raden omdat verveling heel snel gaat toeslaan en het diertje zich gaat vereenzaamd voelen. Verlies de samenstelling van de dieren niet uit het oog. De combinatie mannetje (gecastreerd) en vrouwtje zorgt voor geen problemen. Twee mannelijke soortgenoten bij elkaar zorgt meestal voor hommeles. Twee vrouwtjes bij elkaar is normaal ook geen probleem. Plaats nooit twee mannetjes bij één vrouwelijke cavia als je niet wil dat ze op voet van oorlog gaan leven.

Vitamine C in de voeding van de Cavia

Ruwvoer in de gedaante van hooi is voor een cavia de ideale biotoop om te overleven. Hij of zij kan daar de hele dag van genieten. Nochtans is hooi niet voldoende. Speciaal caviavoer kan je vinden in een gespecialiseerde dierenzaak die te vinden is in de vorm van muesli of kleine brokjes. Verse natuurlijke groenten zoals witloof, wortelloof of spinazie is iets waar deze huisdiertjes op verlekkerd zijn. Voor cavia's is de tegenwoordigheid van vitamine C heel belangrijk. In de meeste caviavoer is dit wel voorzien.

Het leven in een kooi en een ren

De cavia's leven meestal in een hermetisch afgespannen kooi. Om comfortabel rond te struinen moet rekening worden gehouden met minimale afmetingen van 150 bij 50 cm. Zij gedijen het beste met die afmetingen. De dieren moeten wel de mogelijkheid hebben om te rennen. Een grote afgespannen ren buiten de kooi is méér dan een aanbeveling en eigenlijk noodzakelijk. Voorzie een schuilplaats in de ren omdat cavia's een plaats zoeken waar ze zich kunnen terug trekken.

Temperatuurgevoelig Cavia's

Om het hok in te richten moet je wel met enkele factoren rekening houden. Cavia's zijn nogal gevoelig voor temperatuur en hebben het moeilijk bij warmte of koude. Zorg dat de locatie van je hok niet naast een verwarming staat, in de tocht of in een donkere ruimte. De kooi moet minimum twintig centimeter van de grond staan of op een tafel.

Kostprijs Cavia's

Een cavia kan je al kopen vanaf vijftien euro tot dertig euro, afhankelijk welk ras je wil aanschaffen. De kooi kost ongeveer veertig euro. Je moet daar wel nog de maandelijkse bodembedekking bij tellen van plus minus vijftien euro. Reken voor caviavoer op een gemiddeld bedrag tussen de twintig en vijfentwintig euro per maand.