Chinchilla's (Chinchilla lanigera)

Chinchilla's zijn pluizige knaagdieren die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen. De chinchilla is een stuk minder bekend dan andere knaagdieren, zoals het konijn en de cavia. Kenmerkend aan deze grappige diertjes, zijn hun grote, ronde oren en forse snorharen. Ze zijn meestal zo'n 25 tot 35 centimeter lang en hebben een staart die tussen de dertien en achttien centimeter meet. Verder hebben ze een dikke vacht, waarbij er uit ieder haarzakje wel meer dan 50 haren groeien. Vroeger werden chinchilla's dan ook vooral gehouden vanwege hun prachtige pels. Tegenwoordig worden deze beestjes steeds populairder als huisdier.

Geen knuffeldier

Wie denkt dat chinchilla's de ideale knuffeldieren zijn, heeft het mis. Het kost veel tijd en geduld om ze te laten wennen aan nieuwe mensen en een onbekende omgeving. Benader een chinchilla altijd rustig, zodat hij kan zien wat je gaat doen. Chinchilla's zijn prooidieren, waardoor ze wegvluchten wanneer je ze laat schrikken. Hoewel ze niet snel zullen bijten, hebben ze wel een aantal andere afweertechnieken. Zo kunnen zijn bijvoorbeeld plukken vacht loslaten of urine sproeien om weg te komen bij hun aanvaller. Een chinchilla die een 'blaffend' geluid maakt, doet dit omdat hij zich onveilig voelt. Het blaffen is een teken dat je het diertje beter even met rust kunt laten.

Chinchilla's hebben veel ruimte nodig

Wil je graag chinchilla's als huisdieren houden? Zorg er dan voor dat ze veel ruimte tot hun beschikking hebben. Je kunt het beste kiezen voor een hoge kooi met verschillende verdiepingen. Zorg voor voldoende schuilplekken in de kooi, zodat je pluizige vrienden zich gemakkelijk terug kunnen trekken, wanneer ze hier behoefte aan hebben. Omdat ze geen scherpe nagels hebben om zich vast te klauwen, kun je er het beste voor zorgen dat ze geen grote val kunnen maken tijdens het klimmen in hun kooi. Je kunt de kooi het beste éénmaal per week schoonmaken.

Lekker knagen en een zandbad

Chinchilla's zijn knaagdieren. Zorg dus dat er altijd genoeg te knagen valt. In het wild leven ze in droge gebieden. Bied ze daarom voldoende hooi aan en koop speciale voeding voor ze in een erkende dierenwinkel. Deze voeding bevat meestal alle voedingstoffen die ze nodig hebben. Wees verder voorzichtig met het voeren van groente en fruit. Als je ze teveel geeft, krijgen ze last van hun darmen. Ze zijn immers gewend aan droog voedsel. Takken van wilgen of fruitbomen zijn ideale knaagsnacks. Om hun vacht te verzorgen, nemen deze dieren het liefst regelmatig een zandbad. Hiervoor is speciaal zand te koop bij dierenspeciaalzaken.

Kosten chinchilla's

Ben je van plan om chinchilla's als huisdier te nemen? Dan is het handig om te weten dat deze beestjes gemiddeld zo'n 20 tot 100 euro per stuk kosten. Exemplaren met een zeldzame vachtkleur zijn meestal nog wat duurder. Een grote kooi om chinchilla's te huisvesten kun je vanaf ongeveer 120 euro aanschaffen. Verder moet je rekening houden met de kosten voor de speciale chinchilla-voeding, het zand waarin chinchilla's baden en met dierenartskosten. Houd er ook rekening mee dat chinchilla's wel 15 jaar oud kunnen worden. Je moet dus wel bereid zijn om zo lang voor je nieuwe pluizige vriend(en) te zorgen.