Ratten

Alles wat je moet weten over ratten

Wanneer we het hebben over ratten gaat het over de bruine rat. Dit tamme knaagdier is van oorsprong een bewoner van de Oost-Aziatische steppegebieden. Via allerhande handelsroutes heeft de rat zich over zo goed als heel de wereld verspreid. De bruine ratten werden voor het eerst in Europa gesignaleerd in de 18de eeuw en verdreven relatief snel de inheemse zwarte ratten. Als cultuurvolger vind je dit knaagdier terug in zo goed als alle gebieden die menselijke bewoning kennen. Opvallend is ook het aanpassingsvermogen van de bruine rat. Grote rampen en extreme temperaturen die voor heel wat andere diersoorten het einde betekenen zijn dat niet voor de bruine rat.

Typisch gedrag ratten

Tamme ratten zijn ontzettend nieuwsgierige en actieve knaagdieren. Het zijn slimme dieren die heel wat aan kunnen leren, maar ook hun voorzichtigheid durven laten varen als de nieuwsgierigheid gewekt is. Ze hebben een goed ontwikkeld gehoor en een sterke reukzin. Het zicht van de gemiddelde rat is dan weer veel minder goed ontwikkeld. De vrouwtjes zijn kleiner, beweeglijker en een pak actiever dan de mannetjes. Een belangrijke eigenschap van dit knaagdier is de aanhankelijkheid. Ratten zijn ontzettend trouwe beesten die vlot af te richten vallen. Ze communiceren met elkaar via geur en geluid en zijn ook echte groepsdieren. In de regel slapen ze ’s middags, maar ze passen hun levensritme sterk aan de persoon of personen in hun omgeving aan.

Wat eten deze knaagdieren?

Ratten zijn echte alleseters die een ontzettend gevarieerd voedselpakket op kunnen nemen. Dat betekent echter niet dat het een goed idee is om ze zomaar alles te eten te geven. Zo mogen dierlijke producten absoluut niet ontbreken in hun dieet. Net om die reden valt af te raden om de rat gemengd knaagdierenvoer te geven: dit bevat te weinig dierlijk eiwit. Het dieet van typisch rattenvoer kan aangevuld worden met fruit, groente, rijst, kaas, brood en ga zo maar door. Ratten vinden het leuk om met hun voedsel bezig te zijn, maar lopen ook snel gevaar om te dik te worden. Qua drinken is een drinkflesje vers water dat regelmatig aangevuld en ververst wordt een echte must.

De huisvesting

Ratten zijn bijzonder actieve dieren en dat moet dan ook gereflecteerd worden in de huisvesting. Voor twee van deze knaagdieren is een verblijf van minimaal 80x40x70 cm aangewezen. Kies voor een kooi met een diepe bodem zodat de rat zijn/haar graafwerk kan uitvoeren. Gebruik daarbij geen hooi of stro als bodembedekking: dit kan mijten bevatten en is te stoffig. Naast deze typische elementen kies je bij voorkeur voor horizontale tralies zodat de dieren goed kunnen klimmen. Klimmen doen ze immers zeer graag waardoor ook het plaatsen van verschillende verdiepingen interessant wordt. De kooi moet altijd goed geventileerd zijn en hoort in een omgevingstemperatuur van 18 tot 25 graden te staan. Ratten zijn immers niet in staat om te transpireren. Ten slotte staat de huisvesting best ook op een relatief rustige plaats. Overmatig geluid is niet goed voor ratten.

Gezondheid en kosten

Ratten zijn knaagdieren die erg gevoelig zijn voor invloeden uit de omgeving. Typische aandoeningen zijn infecties van de luchtwegen, schimmels, parasieten en tandproblemen. Om gezondheidsproblemen te vermijden valt het aan te raden de kooi goed schoon te houden en de vacht van de rat in de gaten te houden. Een rat in gevangenschap leeft zo’n 2 – 4 jaar en kost tussen de 3 en de 10 euro per exemplaar. Reken daarnaast ook op zo’n 80 euro voor de kooi en toebehoren en op 15 euro per maand voor de voeding en verzorging.