De Degoe met de wetenschappelijke naam Octodus degus is een van oorsprong Chileens zoogdier en verwant aan de cavia. De degoe valt onder de orde knaagdieren.

Hoe ziet een degoe eruit?

Het lichaam van de degoe als huisdier is een stuk kleiner, dan die van een degoe die in het wild leeft. Dit komt waarschijnlijk door inteelt. De kans dat een degoe als huisdier verwant is aan een andere stam, die als huisdier wordt gehouden, is dus groot. De degoe die in de vrije natuur leeft, wordt inclusief de staart ongeveer 40 centimeter lang. Het gewicht komt bij de diertjes uit op slechts twee tot drie ons. Als huisdier is niet alleen het lichaam van de degoe kleiner, maar is ook het gewicht lager. De vacht is kort en kan zich goed aanpassen aan de omstandigheden. Zo zal een degoe in een koudere omgeving een dikkere vacht krijgen en is de vacht in een verwarmde huiskamer een stuk dunner. Kenmerkend voor de degoe is de bruingrijze grondkleur en de haartoppen die zijn voorzien van een zwarte ticking. De staart is net iets korter dan het lichaam en volledig behaard. De donkerbruine ogen geven de degoe goed zich op zijn omgeving.

Karakter degoe

De degoe is van nature nieuwsgierig en actief aangelegd. Hoewel de dieren snel uit de hand zullen eten, zijn het geen knuffeldieren. Wel ontstaat er snel een vertrouwensband met de persoon die ze voedt. Even oppakken en aaien is geen probleem, maar een uitgebreide knuffelsessie is aan de degoe dus niet besteed.

Wat eet een degoe?

In vrijheid leven de degoes in een rotsachtige omgeving dat is voorzien van struikachtige begroeiing. Deze omgeving voorziet de degoe van eten in de vorm van zaden, granen en grassen. De degoe is niet zeker kieskeurig op het gebied van eten. Wat maar voorhanden is, zal door dit dier worden genuttigd. Vezelrijke voeding heeft de voorkeur voor deze actieve dieren. Wanneer ze als huisdier worden gehouden, is speciaal voer voor degoes de beste keuze. Is dit niet te vinden, dan volstaat knaagdieren- of caviavoer. Als aanvulling kan de degoe kleine beetjes groenten en fruit krijgen. Omdat ze gevoelig zijn voor darmproblemen, is het belangrijk om ze niet teveel extra’s te geven. Hooi is bij uitstek geschikt voor de degoe, mits het stofvrij is. Zorg dat het water in een glazen fles wordt gegeven om te voorkomen dat de fanatieke knager het flesje kapot knaagt.

Hoe verzorg je een degoe?

Een degoe houd je tevreden door hem samen met meerdere soortgenoten in huis te nemen. Een grote bak van glas (bijvoorbeeld een aquariumbak) is prima als huisvesting te gebruiken. Sluit deze aan de bovenkant af met stevig gaas om ontsnapping van je huisdiertjes tegen te gaan. Leg op de bodem van de bak stofvrije houtkrullen. Voorzie het onderkomen van de degoe van verschillende klimmogelijkheden en takken. De kooi mag gerust 45 centimeter hoog zijn. Onderhoud zijn gebit door takjes van fruitbomen en wilgenhout in de kooi te leggen. Het wassen doet het diertje graag in chinchilla-zand dat het beste in een stevige bak van aardewerk kan worden gestrooid. Een nestkastje is bij uitstek geschikt om de degoe heerlijk tot rust te laten komen. Houd het hok goed in de gaten en verschoon pas, wanneer dat nodig is. Zorg je goed voor je degoe, dan kan je huisgenoot zo’n vijf tot acht jaar oud worden.

Hoeveel jongen krijgt een degoe?

De ideale tijd om een degoe te laten voortplanten, is vanaf vijf maanden. Hoewel ze al eerder geslachtsrijp zijn, is hun ontwikkeling op dat moment nog onvoldoende om een nest te dragen en de jongen met succes groot te brengen. Gemiddeld is een dekking eens per twee of drie weken mogelijk. Bij een succesvolle dekking zal de draagtijd overigens negentig dagen duren. De grootte van het nest varieert van drie tot tien jongen, maar een gemiddeld nest bestaat uit vijf jongen. De jongen van de degoe zijn bij de geboorte al in staat om rond te lopen en de ogen te openen. Ze zijn direct voorzien van een kleine pels en voor een optimale start van hun leven is het aan te raden ze de eerste acht weken van hun leven bij de moeder te laten.

Geschiedenis

De degoe een vriendelijk Chileens knaagdier dat van oorsprong in troepen leeft in het Andesgebergte in Chili, Zuid-Amerika. Het dier werd in de 18e eeuw ontdekt door Europeanen en vanwege zijn uiterlijk werd de degoe aangezien voor een eekhoornachtige. Pas later kwam men tot het inzicht dat de degoe nauw verwant is aan de cavia. Niet lang nadat de degoe werd ontdekt, werden ze naar dierentuinen in Europa geëxporteerd. Midden 20e eeuw werden ze veelvuldig in laboratoria gebruikt voor medische doeleinden en het onderzoeken van hun sociale gedrag.

In de vrije natuur gedijen degoes het beste op rotsen. Ze mogen graag klauteren en klimmen. De link met cavia’s is vooral te horen tijdens de communicatie, waarbij grom- en piepgeluidjes worden gemaakt. Overdag zijn ze heerlijk actief om zich in de avonduren terug te trekken in hun verblijf dat voornamelijk bestaat uit holenstelsels. Dit biedt ze bescherming tegen natuurlijke vijanden, waaronder roofvolgels, uilen, leguanen en slangen. Zodra de zon zich laat zien, begint de dagelijkse zoektocht naar eten.

Wat kost een degoe?

De gemiddelde prijs voor de gewone degoe bedraagt 15 euro. Ben je op zoek naar een degoe met een bijzondere kleur, dan loopt de prijs op tot ongeveer 75 euro. De prijs voor een kooi begin vanaf ongeveer 100 euro en loopt op naarmate je kiest voor een luxere uitvoering. Houd rekening met kosten voor voer, zand en andere benodigdheden, als je besluit een degoe als huisdier te nemen. Gemiddeld kun je hier een bedrag van enkele tientjes per maand voor rekenen. Houd altijd een bedrag apart voor onvoorziene kosten, zoals de dierenarts.