Cavia-achtigen (Caviidae)

De cavia-achtigen zijn een familie binnen het dierenrijk en zijn onderverdeeld onder de klasse zoogdieren en de orde knaagdieren. Onder de cavia-achtigen vallen de cavia's, de mara en de capibare. De cavia-achtigen leven met name in Zuid-Amerika.

Cavia

De cavia’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werden daar al als huisdieren gehouden, voordat het dier in Europa bekend was. De eerste cavia was rond de 16e eeuw in Europa te vinden. Een cavia maakt een kenmerkend piepend geluid is ongeveer 20 centimeter lang en weegt gemiddeld 1,2 kilo. Een cavia kan ongeveer 8 jaar oud worden en heeft verschillende kleuren. De vacht kan zowel kortharige vormen als langharige vormen hebben en dit is afhankelijk van het soort cavia.

Mara

Een Mara is groter dan een cavia en staat hoger op de poten. De Mara oogt slanker en lijkt op een grote haas en lijkt qua uiterlijk ook op bepaalde soorten honden. Een Mara is ongeveer 75 centimeter lang en wordt gemiddeld 9 kilo zwaar. De Mara leeft in de graslanden en struikgewassen van Argentinië en wordt in tegenstelling tot de cavia niet als huisdier gehouden.

Capibara

De capibara lijkt in omvang het meest op de mara en qua uiterlijk op een cavia. Het dier ongeveer 1,2 meter lang en kan tot 70 kilo zwaar worden. De capibare lijkt op de cavia en staat wat hoger op de poten. Net als de mara is het leefgebied van de capibara in Zuid-Amerika.