Hamsters als huisdier

Hamsters zijn knaagdieren en kan je aankopen in verschillende maten en soorten. De goudhamster, genaamd omwille van de goudkleurige vacht, is in Nederland en België de meest populaire soort. Soms ook wel de Syrische hamster genoemd. De roots liggen in Syrië en Turkije. Ook de Russische en Roborovski hamstersoorten zijn vaak erg in trek. Over het algemeen slapen alle hamstersoorten overdag. Voor mensen die overdag niet thuis zijn en moeten gaan werken, is dat een perfecte match. De kinderen in huis hebben minder geluk. Als zij moeten gaan slapen, worden de meeste hamsters energiek en vlijtig.

De algemene kenmerken van hamsters

Hamsters zijn pietluttige knaagdieren die in de nachtelijke uren vrij actief zijn. Je mag ze de bijnaam nachtbrakers geven. Hoewel kinderen over het algemeen dol zijn op hamsters is het huwelijk tussen hamsters en peuters niet altijd positief en geslaagd te noemen. Hamsters willen tijdens hun hazenslaapje niet worden gestoord en kunnen venijnig al eens bijtend uit de hoek komen als die rust ongewenst wordt verstoord. De goudhamsters (Syrische hamster) en vooral de Chinese dwerghamsters kunnen moeilijk met andere soortgenoten leven. Zij houden meer van een eenzaam kluizenaarsleven waar rekening mee moet worden gehouden. Ook andere dwerghamsters kunnen beter alleen leven. Hun levensverwachting schommelt tussen de twee en drie jaar.

Talrijke hamstersoorten

Je hebt heel wat variëteiten van hamstersoorten. Plus minus twintig. In Nederland en België is de Syrische, samen met de Russische en Roborovski dwerghamster het meest populair om als huisdier te houden. De diverse hamstersoorten onderscheiden zich door de structuur van de vacht: ruwe donsvacht, gladharig of gekruld. De Syrische hamstersoort, afkomstig uit Turkije en Syrië, is 12 tot 16 cm lang en weegt 100 tot 120 gram. De dwerghamsters zijn slechts 4 tot 8 cm groot en hebben een vogelpluim gewicht van amper 25 tot 45 gram.

De huisvesting mag ruim zijn

Afhankelijk van de lengte van de hamster die als huisdier wordt aangeschaft, moet rekening worden gehouden dat hamsters voldoende bewegingsruimte nodig hebben. Een afmeting van 70 op 50 centimeter is het absolute minimum om een hamster te huisvesten. Bij grotere soorten zoals de Syrische hamster wordt een behuizing van 100 op 50 centimeter aanbevolen. De diepte van het hamsterverblijf is wel belangrijk omdat je altijd een laag zaagsel of hooi moet voorzien. Hamsters graven zich graag in. De meest ideale diepte varieert van 15 tot 20 centimeter. Per verblijf is minimum één duistere schuilplaats noodzakelijk waarin de hamster ongestoord zou kunnen slapen.

Dierlijke eiwitten als voeding

Om gezond en fit te blijven, hebben hamsters dierlijke eiwitten nodig. In de vrije natuur zorgen insecten voor die dierlijke eiwitten. Gelukkig bestaat er gespecialiseerd hamstervoer die al die nodige eiwitten en voeding ingrediënten omvatten. Het is aan te bevelen om 's avonds te voeren in plaats van overdag. Groenten en fruit zijn eveneens ideale snacks voor deze kleine knaagdieren. Voorzie altijd een grondlaag hooi waar deze knuffeldieren op kunnen knabbelen. Zorg ook dat er steeds vers drinkwater voorhanden is.

Prijs en aanschaf hamsters

De prijshoogte is afhankelijk van de diersoort, vacht en vachtkleur. De aankoop is niet zo duur. Twintig euro is plusminus de richtprijs in een gespecialiseerde dierenzaak. Voor een hamsterkooi met ingebouwde voerbak en drinkvoorziening ligt de vraagprijs tussen 100 en 130 euro. Het maandelijks terug komend budget voor de voeding bedraagt ongeveer 20 tot 25 euro. Onvoorziene kosten bij ziekte zijn in deze prijzen niet meegerekend. Zo kunnen bijvoorbeeld nagels zelf worden bij geknipt zonder daarvoor beroep te moeten doen op een dierenarts.