Muis

Muizensoorten

Vrijwel iedereen heeft er weleens mee te maken gehad: een muis in huis. Toch zijn muizen de afgelopen jaren een steeds meer voorkomend en geliefd huisdier. Uiteraard hebben we het dan niet over de gewone grijze huismuis die men normaal liever kwijt dan rijk is, maar zijn er diverse soorten die prima geschikt blijken te zijn als huisdier. Wel zijn er best wat punten om rekening mee te houden qua huisvesting, voeding en omgang. Op een paar soorten na zijn de meeste soorten dan ook niet zo knuffelig als dat ze eruit zien en vereisen ze ook enige ervaring om ze op een juiste manier als huisdier te houden. Hieronder staan vijf verschillende muissoorten beschreven die men volledig legaal als huisdier kan houden en wat hun belangrijkste aspecten zijn.

Afrikaanse dwergmuis

Met een lichaamslengte van 3 tot 6 cm en een gewicht van 4 tot 10 gram zijn Afrikaanse dwergmuizen één van de kleinste zoog- en knaagdieren ter wereld. Zoals hun naam doet vermoeden komt dit kleine knaagdier uit Afrika waar ze in groepen leven. Actief zijn deze kleine muizen voornamelijk ’s nachts en in de schemer. Mede hierdoor is dit soort dan ook alleen geschikt om naar te kijken. Om te hanteren zijn ze veel te snel en te kwetsbaar. Bovendien behoort de Afrikaanse muis tot de sociale dieren en dient hij dan ook altijd in groepsverband gehouden te worden. Hou er wel rekening mee dat muizen zich snel voort kunnen planten dus wanneer deze in mannetje-vrouwtje koppels of in groepen worden gehouden is de kans op veel nestjes en jonge muizen dan ook groot.

Stekelmuizen

Stekelmuizen danken hun naam aan hun stekelige, harde vacht op de rug. Ze zijn van nature niet tam te krijgen en dus ook alles behalve knuffeldieren. Dit soort muizen is dan ook voornamelijk geschikt om naar te kijken en te observeren. Doordat ze in het wild in een woestijnachtige omgeving leven is de huisvesting van de stekelmuis anders dan bij andere soorten muizen. Voor een goede gezondheid is dan ook een warmere omgevingstemperatuur en een niet te vet dieet van belang. Daarnaast dient deze muis altijd in groepen te worden gehouden. Onder ideale omstandigheden kunnen deze diertjes in gevangenschap drie tot vijf jaar oud worden, iets wat voor een muis tamelijk oud is.

Woelmuizen

Ondanks dat deze knaagdieren met hun plompe lichaampjes, korte pootjes, kleine ronde oortjes en kort staartje veel weg hebben van hamsters en marmotten en daardoor er aaibaar uitzien, zijn woelmuizen geen knuffeldieren. Wel kunnen ze aan handen wennen waardoor ze niet meteen weg zullen vluchten tijdens het voeren of schoonmaken. Compleet tam zullen deze muizen echter niet worden. Het blijven dus net als vele van hun soortgenoten kijkdieren. in tegenstelling tot veel andere muis soorten zijn woelmuizen geen echte schemer- of nachtdieren en zijn ze ook overdag actief.

Net zoals bij de meeste muizen dient ook de woelmuis niet in zijn eentje gehouden te worden. Echter kunnen deze dieren ook prima met zijn tweeën gehouden worden en zijn groepen niet per se een must.

Grasmuizen

Door hun bijzonder mooie gestreepte vachttekening zijn grasmuizen eenvoudig te onderscheiden van andere muizensoorten. In Nederland en België zijn deze kleine diertjes nog niet zo bekend als huisdier, maar toch zijn het uiterst interessante dieren om te houden. Wel is het zo dat deze diertjes, die het beste in koppels of kleine groepjes gehouden kunnen worden, vrijwel niet tam te krijgen zijn. Leuk om naar te kijken, maar niet geschikt om mee te knuffelen dus en ook niet ideaal voor kleine kinderen. Bovendien is dit soort muis erg territoriaal en zijn ze zowel overdag als ’s nachts actief.

Veldmuizen

De veldmuis behoort tot het woelmuizensoort. Net zoals hun verwanten heeft ook dit muizensoort een zeer hoog aaibaar uiterlijk, echter zijn ook veldmuizen geen echte knuffelmuizen. Ze zijn leuk om naar te kijken en te observeren, maar daarbij houdt het dan ook op. Omdat de veldmuis net zoals de meeste van hun soortgenoten van oorsprong uit de vrije natuur komen zijn ze vrijwel niet tam te krijgen. Vluchtgedrag is dan ook een veel voorkomend gedrag bij de meeste muizensoorten.

Net als bij alle muizen dient de veldmuis ook in groepsverband of op zijn minst in gelijke of ongelijke paartjes gehouden te worden. Onder de juiste omstandigheden zal dit soort 1,5 tot 2,5 jaar oud worden. Niet bijzonder oud dus, maar dit is bij het grootste deel van de muizensoorten niet meer dan normaal.