Aberdeen Angus
Lakenvelder
Expert paginaInhoud
De lakenvelder is een runderras waarvan men zegt dat deze oorspronkelijk uit Nederland komt. Deze runderen zijn te herkennen aan de karakteristieke witte baan om de borst en de rug van het dier. Dat zijn niet de enige kenmerken, maar hier is het dier wel goed aan te herkennen. De lakenvelder is een dubbeldoelras. Dat wil zeggen dat deze runderen gebruikt worden voor zowel de productie van melk als voor de productie van vlees. Het vlees van de lakenvelder staat bekend om de rijke smaak gecombineerd met de mooie structuur. Omdat de lakenvelder veel buiten loopt en leeft van natuurgras, krijgt het vlees de juiste smaak en structuur om terecht als kwaliteitsvlees gekenmerkt te worden.
De internationale organisatie Slow Food heeft het vlees zelfs als eerste Nederlandse runderras toegelaten tot de categorie "ark van de smaak". Daarmee worden streekproducten in de schijnwerper gezet, met als doel deze voor de toekomst te behouden. Goede verzorging onder goed toezicht dus! Tijdens diverse proeverijen met bekende vleessoorten als bijvoorbeeld Blank Angus, Wagyu en Charolais wordt de lakenvelder entrecote als lekkerste rundvlees benoemd.
Momenteel leven er in Nederland meer dan 3300 lakenvelder runderen. Gelukkig is dit aantal groeiend.
Historie van de lakenvelder
Er zijn bronnen die beweren dat de lakenvelder uit Nederland komt. Omdat dit niet bevestigd kan worden, is het daarom niet duidelijk of het daadwerkelijk zo is dat de oorsprong van het ras daadwerkelijk Nederlands is. Gezien het feit dat er tekeningen en beschrijvingen zijn waaruit blijkt dat het ras al in de 12e eeuw bestond, is het wel aannemelijk dat de oorsprong in Nederland ligt. Helaas was er toen nog geen documentatie, of is deze in ieder geval niet meer beschikbaar, waardoor het niet met zekerheid is vast te stellen.
Mede omdat het een mooie koe is qua uiterlijk, waren er vroeger veel landheren en mensen van adel die de dieren op hun landgoed wilden hebben. Toen de mensen van adel steeds schaarser werden, werd het ras op een gegeven moment met uitsterven bedreigd. Omdat het fokken van specifiek lakenvelders verboden was in de jaren 50 van de vorige eeuw, waren er op een gegeven moment nog maar zo'n 300 lakenvelders in Nederland te vinden.
Uiterlijke kenmerken van de lakenvelder
Een lakenvelder heeft een aantal kenmerken. Eén daarvan is de witte baan over de borst en de rug van het dier. Naast de witte baan mogen er geen andere witte vlekken op het dier aanwezig zijn. De witte baan moet minimaal 20 cm breed zijn. Ze kunnen rood/wit of zwart/wit gekleurd zijn. Het dier mag geen andere witte baan of kleur hebben dan de baan tussen de voor- en achterpoten. Tevens moeten de dieren dunne horens op hun kop hebben. Dat zijn de kenmerken van een echte lakenvelder.
Karakter van de lakenvelder
De lakenvelder heeft van nature een erg vriendelijk karakter. Mede daarom is dit een ras die men vaak terugziet op zorgboerderijen en kinderboerderijen. Ook hobby-boeren houden graag lakenvelders. Ook met andere soorten dieren kan de lakenvelder goed overweg. Daarbij is het een heel erg sterk ras. Ze leven relatief erg lang en hebben geen speciaal krachtvoer nodig. De lakenvelder kan erg zuinig leven, zeker vroeger was dat een groot voordeel voor de boeren. De lakenvelder kan zichzelf goed redden met weinig voedsel.
Verzorging van de lakenvelder
De lakenvelder heeft niet veel verzorging nodig, het dier is goed in zichzelf redden. Speciale voeding is derhalve ook niet echt nodig. Mede omdat het ras nooit is doorgefokt, is het dier dicht bij de natuur blijven staan. Een goed onderhouden grasveld van natuurland is genoeg voor de lakenvelder. Er is dan genoeg voeding te verkrijgen voor de dieren om zichzelf te redden. Ook bij de geboorte van kalveren is geen directe hulp vereist. Het dier is zo intelligent om dit zelf te kunnen volbrengen. Deze dieren kunnen zowel in kleine groepen (daarom worden ze vaak gebruikt bij zorg- en kinderboerderijen) als in grote kuddes leven.
Samenvatting van de lakenvelder
De lakenvelder is een bijzonder ras. Van bijna uitgestorven ras tot populair ras voor boeren en boerderijen. Voorheen een elitesoort voor de rijken en de mensen van adel is het nu een allemansvriend geworden. Met hele duidelijke kenmerken qua uiterlijk is dit dier een prachtig en sterk soort. Absoluut niet doorgefokt en daarom heel dicht bij de natuur gebleven. Daarom ook uitstekend geschikt voor melkproductie en vleesopbrengst. Heel erg intelligent en zelfvoorzienend.
Tevens is het vlees van de koe door de historie en manier van leven gekenmerkt met het stempel "ark van de smaak". Heel bijzonder om daarmee als eerste Nederlandse runderras te worden bestempeld.
Rasvereniging van de lakenvelder
De officiële rasvereniging voor lakenvelders is in 1979 opgericht als fokkersclub. In 1997 is deze fokkersclub omgezet in de Vereniging Lakenvelder Runderen (VLR).