Aberdeen Angus

De Aberdeen Angus, vaak simpelweg Angus genoemd, heeft een zeer goede reputatie als het aankomt op een betrouwbaar ras dat gemakkelijk te houden is en dat een uitstekende productie levert. Wereldwijd staat het vlees van de Aberdeen Angus hoog op de lijst van de allerlekkerste soorten vlees die er te krijgen is.

Historie van de Aberdeen Angus

In de streken Aberdeenshire en Angus, in noord Schotland, vindt de Aberdeen Angus zijn oorsprong. Het zwarte of rode dier heeft in Europa dezelfde naam, maar in Amerika maken ze tussen de twee kleuren onderscheid. Zo heet het ene ras Black Angus en het andere Red Angus. Het ras bestaat al sinds de zestiende eeuw in de Schotse hooglanden. Rond 1800 had dit ras de naam Angus Doddies. In 1824 is William McCombie of Tillyfour begonnen met het optimaliseren van het ras. Deze vooruitgang bracht het ras tot het niveau dat we vandaag de dag kennen. Echter werd pas halverwege de twintigste eeuw het ras echt erkend en is het begonnen aan zijn race om het beste vleesras ter wereld te worden.

In 1879 is het ras naar Argentinië gebracht, door het exporteren van drie exemplaren. Australië (Tasmanië) importeerde het ras al rond 1820. Canada haalde zijn eerste Aberdeen Angus binnen in 1876 en de Verenigde Staten in 1873. In Duitsland was men begonnen aan het ontwikkelen van zijn eigen ras: de Duitse Angus. Dit ras is een kruising tussen de Angus en verschillende Duitse rassen, zoals de Duitse Zwart Bont Vee en de Fleckvieh.

Uiterlijke kenmerken van de Aberdeen Angus

De Aberdeen Angus is stevig gebouwd en kan zware koude winters overleven, door zijn oorspronkelijke leefomgeving hoog in de Schotse bergen. De koeien wegen rond de 550 kilo, terwijl de stieren rond de 850 zitten. De kalveren worden relatief klein geboren – te klein om geaccepteerd te worden binnen de vleesverkoop markt. Vandaar dat kruisfokken vaak wordt toegepast wanneer men de vleesmarkt op wil gaan met de dieren.

Karakter van de Aberdeen Angus

De Aberdeen Angus is een actief beest. Met name net geboren kalfjes springen al snel rond. De koeien worden al op jonge leeftijd vruchtbaar en leveren zo’n veertien kalveren gedurende hun leven. Ze hebben kleine hoorntjes en voelen zich thuis in alle weersomstandigheden vanwege hun afkomst.

Verzorging van de Aberdeen Angus

Er zijn vier genetische ziektes bekend onder de Aberdeen Angus.

Onderzoek geeft aan dat één op de vier kalveren één van deze defecten zal vertonen, op basis van de huidige verdeling van de genen onder de volwassen dieren. De vier recessieve defecten worden momenteel beheerd met DNA-testen.

- Arthrogryposis Multiplex (AM), ook wel ‘krullend kalf’ genoemd: Verlaagt de beweeglijkheid van de gewrichten

- Neuropathische Hydrocephalus (NH), soms bekend als ‘waterhoofd’: Veroorzaakt een vergrote misvormde schedel veroorzaakt

- Contractural Arachnodactyly (CA), voorheen aangeduid met de naam "fawn-kalfssyndroom": Vermindert de mobiliteit in de heupen

- Dwerggroei: Beïnvloedt de grootte van de kalveren.

Beide ouders moeten de genen van een kalf dragen om deze stoornissen te ontwikkelen. In Amerika is om deze reden een poging ondernomen om het ras te verbannen uit hun land.

Samenvatting van de Aberdeen Angus

Het vlees van de Aberdeen Angus is de onbetwiste nummer één als het aankomt op het lekkerste en meest malse biefstukje ter wereld. Vanuit de hooglanden van Schotland heeft dit ras zich al enkele honderden jaren staande weten te houden. In de negentiende eeuw is men begonnen om het ras te optimaliseren voor vleesproductie Echter pas halverwege de twintigste eeuw werd het pas echt erkend als één van de beste vleessoorten die er te krijgen waren. De Aberdeen Angus kent een aantal ziektes, die genetisch bepaald worden.

Rasvereniging van de Aberdeen Angus

Nederlandse Aberdeen Angus Stamboek