Angorakonijn
Belgische Haas
Expert paginaInhoud
Anders dan de naam doet vermoeden, heeft de Belgische haas niets van doen met wilde hazen. Ook zijn deze dieren niet uit België afkomstig. Een kruising tussen hazen en konijnen is namelijk onmogelijk, vanwege de grote verschillen tussen de dieren. De aanduiding Haas komt voort uit zijn elegante voorkomen dat wel sterk doet denken aan een haas. De Belgische Haas is ontstaan in Engeland, hoewel de voorouders van de Belgische Haas wel uit België komen. Met regelmaat werden slachtkonijnen door Belgen naar Engeland geëxporteerd. De dieren vertoonden uiterlijk veel verschillende kleurstellingen, waardoor liefhebbers een aantal dieren meenam om mee te gaan fokken. Hierbij ging het vooral om de Belgische Hazen die waren voorzien van de typerende rode kleur in combinatie met de zwarte uiteinden (zwarte ticking). Deze warme dekkleur staat bekend als de haaskleur. Uit Engelse letteren zijn aanwijzingen gevonden waaruit blijkt dat de Belgische Haas de voorloper is van Vlaamse reuzen.
Waar komt de Belgische Haas vandaan?
Belgische Hazen werden voor het eerst tentoongesteld in het jaar 1874. Ze waren niet alleen in trek als vleesras, maar werden ook erg gewaardeerd door sportfokkers. Hun prachtige voorkomen maakte ze gewild in Duitsland, België en de Verenigde Staten. Behalve de befaamde haaskleur is de Belgische Haas door het kruisen met andere rassen tegenwoordig ook in andere kleurstellingen te zien. In alle landen is de warme haaskleur van de Belgische Haas erkend. Vanuit Nederland en België zijn Belgische Hazen met tanuitmonstering ontstaan. Dit met het doel de dieprode dekkleur nog dieper te maken. Typerend voor de Belgische Hazen met de tanuitmonstering is de zwarte dek en de rode en roestbruine accenten. Buiten België en Nederland komt het konijn in deze kleurstelling vrijwel niet voor. Voor Witte Belgische Hazen geldt dat ze zijn te herkennen aan de kleurloze nagels en de rode ogen. De bouw van de Witte Belgische Hazen is hetzelfde als die van de haaskleurige konijnen.
Hoe ziet de Belgische haas eruit?
De Belgische Haas heeft van oorsprong een mahoniekleurige, warme dekkleur die bij voorkeur erg diep en is. De donkere haarpunten zijn prominent aanwezig op de rug en in mindere mate op de poten en de buik. Hun oren zijn voorzien van zwarte punten en de ogen hebben een donkerbruine kleur. Deze normaalharige konijnensoort heeft een elegant en slank voorkomen. Met een gemiddeld lichaamsgewicht van 4 kilo en een buikbelijning die evenwijdig aan de rugbelijning loopt, is de Belgische Haas een markante verschijning. De poten van de Belgische Haas zijn slank, recht, lang en voorzien van ronde voetjes. Deze voetjes worden weleens katvoeten genoemd. Deze konijnensoort is gezegend met redelijk lange oren van zo’n 13 cm die fier rechtop staan.
Karakter
Belgische Hazen zijn goedaardige dieren. Ze zijn aanhankelijk en levendig. Voor tentoonstellingen laten deze dieren zich moeiteloos in hun mooiste houding zien, maar daar is wel de veel training voor nodig. In vrijwel elk land waar konijnen worden gefokt, worden ook de Belgische Hazen gehouden. Kan het konijn zijn energie goed kwijt, dan zal agressie niet zomaar worden getoond door het dier.
Is een Belgische Haas geschikt als huisdier?
Het zachte karakter en de slanke lichaamsbouw van de dieren maakt ze gewild als huisdier. De goedaardigheid van de Belgische Haas gaat goed samen met de energie van kinderen. Zo energiek als ze zijn, hebben de konijnen wel een groot verblijf nodig. Net als andere konijnensoorten gedijen ze goed als ze met een soortgenoot kunnen samenleven. Zorg voor genoeg beschutting om de konijnen een gevoel van veiligheid te bieden en biedt ze de mogelijkheid om hun energie kwijt te raken.