Angorakonijn
Blauw van Beveren
Expert paginaInhoud
Het Van Beveren konijn is afkomstig uit België en werd daar voor het jaar 1900 al gefokt. De naam is afkomstig van de stad waar de oorsprong van het Van Beveren konijn ligt. De plaats Beveren is gelegen in het Belgische Waasland. Vermoedelijk is de Van Beveren ontstaan Door de Hollander en de Blauwe van Sint Niklaas. Het Van Beveren konijn werd voor het eerst tentoongesteld in 1902. In 1915, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog kwamen deze konijnen in Engeland terecht, wat voor veel enthousiasme zorgde bij konijnenfokkers. In dezelfde periode werden de Van Beveren ook door Nederlandse en Franse fokkers geïmporteerd.
Geschiedenis van Van Beveren
Pas later werd de Van Beveren in de Verenigde Staten geïntroduceerd. De huidige vachtkleuren en het type Van Beveren zoals die tegenwoordig worden gezien, is te danken aan de Engelsen. Zij hebben blauwe Van Beveren konijnen gekruist met zwarte konijnen zonder ras en daardoor is de zwarte vacht van de Van Beveren ontstaan. De Engelsen noemen de konijnen “Sitka’s” en hebben ze in 1919 officieel aan een grote mensenmassa getoond. Niet veel later kwamen de albino konijnen die witgekleurd zijn en rode ogen hebben. Tegenwoordig komen de albino’s niet meer voor en geen enkel land erkent deze dieren. Ook de blauwogige witte Van Beverens werden rond 1919 geïntroduceerd. Voor het zien van de chocoladebruine Van Beverens moest worden gewacht tot het jaar 1929. In Engeland is deze konijnensoort te vinden in de volgende kleuren: wit, blauw, bruin, zwart en lila. Buiten Engeland komen de dieren eigenlijk niet voor.
Hoe ziet de Van Beveren eruit?
Ronduit opvallend is de bijzondere lichaamsvorm van de Van Beveren. Met een achterhand die aanzienlijk hoger is dan de voorhand, wordt dit ook wel omschreven als een “mandolinetype”. Een andere term die hiervoor wordt gebruikt, is het zogeheten “doorgesneden-peertype”. Vergeleken met de voorhand is de achterhand aanzienlijk gespierder en breder. De kop wordt gesierd door dikke oren met een afgeronde punt. Gemiddeld is de oorlengte 13 cm. Bijzonder aan dit konijnenras is ook de breedte tussen de ogen. Het gemiddelde gewicht van de Van Beveren komt uit op zo’n 4 kilo. De Van Beveren heeft een volle vacht met veel onderwol. De vacht meet zo’n 3 tot 4 cm en is heerlijk zacht. Een blauwe Van Beveren valt direct op door de kleur die nergens anders mee te vergelijken is en daardoor met recht bijzonder mag worden genoemd. Samen met de grijsblauwe ogen vormt de blauwe van Beveren een opvallende verschijning.
Karakter Van Beveren
De Van Beveren konijnen zijn levendig en temperamentvol. Hoewel ze vanuit het verleden vooral werden gefokt voor de pels en het vlees, worden ze vandaag de dag vooral door sportfokkers gehouden.
Is een Van Beveren konijn geschikt als huisdier?
Ondanks het feit dat het lieve, actieve dieren zijn, wordt de Van Beveren vrijwel niet als huisdier aangeschaft. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de konijnen vooral bij sportfokkers erg in trek zijn en minder bekend zijn als geschikt huisdier.