Angorakonijn
Nieuw Zeelander
Expert paginaInhoud
De Nieuw-Zeelander is van oorsprong gefokt in de Verenigde Staten.
Waar komt de Nieuw-Zeelander vandaan?
De verklaring van de naam Nieuw Zeelander en de wetenschappelijke naam Oryctolagus cuniculus is gelegen in het feit dat de Nieuw-Zeelander is ontwikkeld met hulp van landkonijnen uit Nieuw-Zeeland. In 1916 werden de allereerste Witte Nieuw-Zeelanders gefokt door een konijnenfokker, genaamd W.S. Preshaw die de dieren fokte voor de bont- en vleesindustrie. Hiervoor zocht hij dieren die voldeden aan zijn eisen met betrekking tot de structuur en kwaliteit van hun pels en een volle lichaamsbouw. Het Angorakonijn heeft naar alle waarschijnlijkheid ook deel uitgemaakt van zijn selectie konijnen. Het heeft geleid tot een succesvol vlees- en bontras dat volop werd gefokt bij commerciële fokkerijen in de Verenigde Staten. Behalve de witte Nieuw-Zeelander kwamen na verloop van tijd ook de zwarte en blauwe variant van deze konijnensoort in ontwikkeling.
Hoe zwaar is een Nieuw-Zeelander?
Deze konijnensoort behoort tot de middelgrote konijnenrassen en heeft een gewicht dat tussen de 4 en 5 kilo ligt. De Nieuw-Zeelander heeft een normale haarlengte. De dicht ingeplante pels is voorzien van veel onderwol en het dekhaar voelt stugger aan dan de haren van andere rassen. Het lichaam van de Nieuw-Zeelander is gespierd en breed en de lichaamsbouw is licht gestrekt. De konijnen zijn gezegend met een volle achterhand die mooi afgerond is. Zowel de nek als de poten zijn kort en krachtig. De oren meten gemiddeld 11 cm aan lengte. Vooral de zwarte en witte Nieuw-Zeelanders vallen op door hun brede kop en flinke wangen. Dit is bij de rammelaar echt opvallend. De witte Nieuw-Zeelanders hebben rode ogen en een zuiver witte dekkleur. De Blauwe Nieuw-Zeelanders hebben zowel blauwe ogen, als een blauwe vachtkleur en zij komen het minst buiten Engeland voor. Bij de Zwarte Nieuw-Zeelander zijn de ogen donkerbruin en is de dekkleur diepzwart. Ook deze soort is niet veelvoorkomend.
De nesten van de Nieuw-Zeelanders kunnen groot zijn. De voedsters zorgen erg goed voor hun lampreien. Net als andere konijnensoorten die voor de productie van vlees zijn ontwikkeld, is hun ontwikkeling snel te noemen. Bij sportfokkers zijn voornamelijk Witte Nieuw-Zeelanders erg in trek.
Karakter
Nieuw-Zeelanders zijn rustig, betrouwbaar en nieuwsgierig van karakter. De activiteiten van de dag worden afgewisseld met periodes van rust.
Een Nieuw-Zeelander als huisdier
Het formaat van de Nieuw-Zeelander vraagt om voldoende leefruimte om dit vriendelijke konijn als huisdier te kunnen houden. Voor gezinnen met kinderen is deze konijnensoort zeker geschikt, omdat de dieren niet snel schrikken en een rustig karakter hebben. Het is een konijnensoort die gevoelig is voor allerlei ziektes. Vooral bij de Witte Nieuw-Zeelanders wil een verhoogde oogboldruk nogal eens voor problemen zorgen.