Het Angorakonijn is waarschijnlijk het konijnenras die al lang bestaat. Vermoedens bestaan dat de eerste Angora in de 15e eeuw in Engeland werd gehouden. Meer zekerheid bestaat er over de Angorakonijnen die door de zeevaarders eind 17e en begin 18e eeuw werden meegenomen vanuit reizen vanuit het oosten naar Engeland. Het Angorakonijn werd in deze tijd gefokt onder twee verschillende rassen, de ‘White Turkish Rabbits’ en de ‘English Silk Rabbits’. Vervolgens zijn deze twee namen veranderd in ‘Angora’. De benaming Angorakonijn wordt over de hele wereld toegepast.

Angorakonijn

Niet alleen het konijn staat bekend als Angora maar ook de Angorakatten en Angorageiten zijn bekende namen. Ook deze katten en geiten hebben een uiterlijk zoals die van het Angorakonijn. Witte lange haren. Daarnaast zijn ook de katten en het geiten eeuwen geleden vanuit het Oosten naar Engeland en de rest van Europa gebracht.

Verspreiding

Het Angorakonijn is oorspronkelijk uit het oosten gekomen en vanuit Engeland aan het begin van de 17e in Frankrijk aangeboden. Vervolgens is de Angora omstreeks 1777 naar Duitsland gebracht en later naar Nederland en andere omliggende landen. In deze tijd had het Angorakonijn iets kortere haren en oren.

In de 18e eeuw is het Angorakonijn ook in Japan en China terecht gekomen en ook daar zijn deze dieren gefokt en ontstond er een handel in de wol van het konijn. Er ontstonden verschillende type Angora’s en deze waren afwijkend van elkaar in omvang, gewicht en vachtlengte. Op deze manier was er een verschil die zich onder andere uitdrukte in de wolopbrengst. Het Angora in Engeland kon 350 gram wol per jaar opleveren, terwijl een Angorakonijn in Frankrijk een wol opbrengst van 1.000 gram per jaar kon opleveren.

Kleur Angora

In de 18e eeuw was het Angora wit (albino). Pas later ontstonden er typen die andere kleuren hadden.

Kenmerken Angorakonijn

Een Angorakonijn kan een gewicht hebben tot 4 kilo. Het konijn is relatief klein en door de lange vacht is de nek van het dier niet zichtbaar. De koop van dit konijn is breed en relatief smal. Als het konijn staat is het ongeveer 12 centimeter lang. Dit konijn kan niet goed tegen vocht of warmere omstandigheden.

Vacht

Belangrijke voor een Angorakonijn bij een tentoonstelling zijn de volgende factoren ten aanzien van de vacht: kwaliteit, lengte, structuur en de dichtheid. Een Angora die in goede gezondheid verkeert heeft een vachtlengte van 6 centimeter. Een Angorakonijn heeft verschillende haren: wol, bijharen en grannenhaar. Ook de oorpluimen mogen niet ontbreken bij een goed exemplaar. Dagelijkse kammen is belangrijk om de klitjes rustig los te kammen.

Een Franse Angora wordt meestal niet geknipt. De haren worden geplukt met de hand. Wassen van de vacht is af te raden, omdat het anders gaat klitten. De andere typen Angora’s worden wel geknipt of geschoren, dit moet ongeveer één keer per drie maanden gebeuren. Scheren of knippen van de vacht is essentieel, omdat het konijn anders stikt of kan overlijden. De vacht groeit ongeveer 8 centimeter per 3 maanden. Een Angora die 6 tot 8 weken oud is kan voor de eerste keer geschoren worden.

De Angorakonijnen die naar tentoonstelling gaan hebben doorgaans een huisvesting zonder zaagsel. Het zaagsel kan in de vacht gaan zitten. Dit konijn op stro kan een goed alternatief zijn.

Kleuren Angorakonijn

De bekendste kleurencombinatie van een Angora is rode ogen en een witte vacht. Er zijn ook exemplaren met blauwe ogen en een witte vacht. Deze kleurcombinatie is erkend. Er zijn ook exemplaren in de kleuren zwart, bruin, blauw en geel.

Een Angorakonijn in een andere kleur heeft op volwassen leeftijd alleen de kleur nog volwaardig op de snuit en aan de binnenzijde van de oren. Op het lichaam is de kleur een stuk lichter geworden.