Dwergkonijn

Het dwergkonijn (Brachylagus idahoensis) is een populair en sociaal huisdier dat graag op avontuur gaat in en rondom het huis. Ook voor kinderen is een dwergkonijn een geschikt huisdier. Met de juiste aandacht, liefde en spullen kan een dwergkonijn wel 8 tot 10 jaar oud worden. Bij Dierenhandel Hoogendoorn kunt u ook terecht voor al uw vragen en benodigdheden voor diverse soorten zoogdieren, waaronder het dwergkonijn.

Voeding

Dwergkonijnen zijn echte planteneters, en daarom is het belangrijk de juiste voeding met voldoende vezels in huis te halen voor uw konijn. Zorg ook altijd voor voldoende hooi in de kooi. Bij Dierenhandel Hoogendoorn kunt u een combinatie kopen van conditiekorrels, wat zorgt voor een goede weerstand, en voedingsbriketten, die zorgen voor de ruwe vezels. U kunt natuurlijk ons benaderen voor advies over de voeding.

Verzorging

Net als de meeste zoogdieren, zorgt ook het dwergkonijn grotendeels voor de verzorging van zijn eigen huid. Zodra het diertje de rui in gaat, is het verstandig om het konijn een handje te helpen door goed te borstelen. Met borstelen geeft u niet alleen een fijne massage, maar u haalt ook de afgestorven haren uit de vacht van het diertje weg.

Voor konijnen met een halflange vacht heeft u een borstel met echte haren of een verzorgingshandschoen met rubberen nopjes nodig. Voor de langharige rassen heeft u een metalen borstel nodig, waarmee u dagelijks dient te borstelen. Bij konijnen met een erg dikke vacht kan het zelfs noodzakelijk te zijn om zo nu en dan de vacht te scheren.

Verblijfplaats

Een dwergkonijn heeft voldoende ruimte nodig, zorg daarom ervoor dat u een ruime plek heeft waar het konijn kan verblijven. Deze dieren moeten rond kunnen huppelen, zodat de conditie op peil blijft. Ook moet er een toilethoek aanwezig zijn en moet het konijn op zijn achterpoten kunnen staan.

Zodra u meerdere konijnen heeft, is het al helemaal van belang om veel ruimte ter beschikking te hebben voor de dieren, zodat ieder konijntje zich veilig terug kan trekken van de groep. Wilt u liever konijnen kweken? Zorg dan ook dag er een nestbak aanwezig is, zodat de voedster in alle rust kan bevallen.

Idealiter kunt u konijnen ook los laten lopen in het huis of in de tuin, mits dit veilig is uiteraard! Is het niet mogelijk om de konijnen los te laten lopen, dan is het al helemaal van belang om een ruime verblijfplaats te creëren.

Binnenverblijf

In het verblijf kunt u een slaapplek installeren voor het konijntje. Het nadeel hiervan is wel dat het diertje dan minder snel tam zal worden.

Verder is het noodzakelijk dat er een voederbak en een drinkfles aanwezig is. Zorg ook dat er voldoende speeltjes in het verblijf liggen, zodat het konijn zich niet hoeft te vervelen. Zoals eerder al is aangegeven is het raadzaam om het konijn ook los te laten lopen (mits dit veilig kan).

Buitenverblijf

Voor het buitenverblijf is het verstandig om een goed geïsoleerde en ruime verblijfplaats te maken voor het konijn, met de juiste bodembedekking (zoals stro of hooi). Verder moet er een voederbak en een drinkfles/drinkbak aanwezig zijn. De keuze voor een drinkfles of een drinkbak is persoonlijk. Zo past een open drinkbak beter bij het natuurlijke gedrag, maar er kan ook veel viezigheid in terecht komen, iets wat met een drinkfles voorkomen kan worden.

Verder is het verstandig om voldoende ruimte te geven aan het diertje, zodat het vrij rond kan huppelen. Ook speelgoed kan handig zijn zodat het diertje zich niet hoeft te vervelen. Mocht u het konijn los willen laten lopen in de tuin, is het van uiterst belang om ervoor te zorgen dat het diertje niet in de buurt kan komen van giftige planten. Een ander belangrijk punt is de temperatuurwisseling in de winter: konijnen kunnen hier niet goed tegen, dus neem het konijn tijdens deze koude periode niet mee naar binnen.