Een Lori valt onder de halfapenEen lori is een halfaap uit de familie Lorisidae. Halfapen worden zo genoemd omdat ze lijken op apen, maar het eigenlijk niet zijn. Het is een groep primitieve primaten met kleinere hersenen, een gevoeliger reukorgaan en een langere snuit dan echte apen. Wel is er waarschijnlijk een gemeenschappelijke voorouder met de echte apen. Ook de lemuren van Madagaskar zijn halfapen.

Lori’s (Lorisinae of Lorinae) zijn boombewoners en ze leven voornamelijk in de jungles van Zuidoost Azië. De onderfamilie van de lori’s telt twee geslachten:

  • De slanke lori’s (Loris)
  • De plompe lori’s (Nycticebus)

Daaronder vallen weer diverse soorten en ondersoorten.

Worden lori’s bedreigd?

Helaas gaat het niet goed met sommige lori soorten. Ze worden bedreigd doordat door bomenkap leefgebied verdwijnt en doordat de dieren gevangen worden genomen. Om er traditionele medicijnen van te maken, of om de toeristen te vermaken. Sommige dieren worden zelfs verkocht als huisdier, terwijl ze daar helemaal niet geschikt voor zijn. Lori’s kunnen agressief reageren en hebben een uitgekiende voeding nodig.

Kenmerken van de lori

Lori’s zijn kleine, staartloze aapjes van ongeveer 30 centimeter groot. Het postuur en de vacht is afhankelijk van de ondersoort, waarbij de plompe lori’s wat forser gebouwd zijn dan de slanke lori’s. De grootste lori is de grote plompe lori die wel 38 centimeter kan worden.

Lori’s hebben grote ogen die extra benadrukt worden door de zwarte randen. De oren zijn klein en rond. Ze hebben een goed gehoor en scherp zicht. Aan de handen en voeten zitten lange vingers en tenen waarmee de lori zich goed vasthoudt aan de tak. Lori’s hebben een duim en nagels. Een lori is een solitair dier. Het leeft alleen, hooguit leven moeder en jong samen.

Lori’s zijn nachtdieren. Overdag liggen ze op een tak gekruld te slapen of kruipen ze in een holle boom. Zijn ze wakker, dan bewegen ze langzaam. Niet omdat ze sloom zijn, maar om roofdieren en hun prooien te misleiden. Door de langzame bewegingen worden ze niet opgemerkt en kunnen ze geruisloos door de bomen bewegen. Ze kunnen echter wel razendsnel bewegen: dit doen ze vooral als ze op jacht zijn.

Er zijn maar weinig giftige zoogdieren op aarde, maar de plompe lori’s zijn dat wel! Ze hebben een gifklier aan de binnenzijde van hun elleboog wat ze vermengen met speeksel en waarmee ze zichzelf en hun jongen vervolgens insmeren. Dit houdt parasitaire insecten en zelfs roofdieren op afstand. De beet van een lori kan erg gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor een mens.

In gevangenschap kunnen lori’s 20 tot 25 jaar oud worden. Over hun leeftijd in het wild is minder bekend.

Wat eet een lori?

Lori’s eten voornamelijk insecten en in mindere mate vruchten. Soms staan een maaltje vlees in de vorm van jonge vogels of kleine zoogdieren op het menu. Ook eieren worden gegeten. Tijdens het jagen houden ze zich met hun achterpoten vast aan een tak, terwijl ze met hun voorpoten razendsnel hun prooi pakken.

Voorplanting lori

Lori’s zijn zoogdieren. Ze leven normaal gesproken alleen, maar in de paartijd mogen vrouwtjes in het territorium van de mannetjes komen. Ze vinden elkaar dan door te fluiten.

Na een draagtijd van een half jaar wordt over het algemeen één jong geboren. Tweelingen zijn zeldzaam, maar komen voor: in Dierenpark Amersfoort werd in mei 2022 een kleine plompe lori tweeling geboren!

De jongen worden behaard geboren en hebben al snel de ogen open. Ze blijven een aantal maanden bij hun moeder voor ze op zoek gaan naar een eigen territorium.

Nog een weetje: plompe lori’s beschermen hun jong door hem te likken met giftig speeksel. Dat houdt de roofdieren op afstand. Ze doet dit als ze even weg moet en het jong niet mee kan. Met klik- en piepgeluiden houden ze contact.