Colombiaanse slingeraap (Ateles fusciceps rufiventris)

Colombiaanse slingerapen (ook wel Bruinkopslingeraap) leven in Zuid-Amerika. In het tropisch regenwoud van West-Colombia en Oost-Panama om precies te zijn. Het zijn sociale dieren die in groepen leven. Slingerapen leven voornamelijk hoog in de bomen en komen bijna niet aan de grond. Omdat ze er vanaf de grond een beetje uitzien als een spin in een web, worden ze ook wel Spider Monkey genoemd.

Kenmerken

Het opmerkelijkst van deze slingeraap is de staart. Deze wordt gebruikt als vijfde hand tijdens het slingeren door de bomen. De punt van dit lichaamsdeel is niet behaard, waardoor de aap meer grip heeft. De staart is zó sterk dat de Colombiaanse slingeraap er met zijn hele gewicht aan kan hangen. Een ander kenmerk zijn de handen van de slingeraap. Hij heeft geen duimen want die zouden alleen maar in de weg zitten bij het zwieren van boom naar boom. Ook staan de ogen van dit goed aangepaste zoogdier recht naar voren, wat helpt bij het inschatten van afstanden. Handig, als je in een hoog tempo tussen de takken slingert!

Voedsel

Slingerapen eten graag voedsel dat ze hoog in de bomen kunnen vinden zoals bladeren, vruchten en zaden. Onverteerde zaden komen dankzij hun ontlasting weer op de grond, waarna er nieuwe bomen en planten uitgroeien. Zo zorgen de apen, net als vogels, er zelf voor dat er altijd voldoende voedsel voor handen is.

Leefwijze

De Colombiaanse slingeraap is een echte knuffelkont. De dieren uit de groep begroeten elkaar met een omhelzing. Dit doen ze iedere keer als een deel van de groep weg is geweest om voedsel te zoeken. Bovendien knuffelen ze elkaar nog vaker dan dat ze elkaar vlooien, die andere sociale gewoonte die apen hebben om de onderlinge verhoudingen goed te houden. De vaste kern van de groep zijn de mannetjes. Zij bewaken het territorium. Meestal leidt één van de vrouwtjes de zoektochten naar voedsel. De vrouwtjes gaan op zoek naar een andere groep zodra ze geslachtsrijp zijn. Dit is ongeveer rond hun vijfde of zesde levensjaar. Zowel onder de vrouwtjes als onder de mannetjes is een duidelijke rangorde.

Leeftijd

In het wild worden Colombiaanse slingerapen niet veel ouder dan 25 tot 30 jaar. Maar in dierentuinen worden ze vaak wel wat ouder. Zo vierde Slingeraap Pepi in 2018 haar vijftigste verjaardag in de Apenheul. Helaas wordt de slingeraap in het wild ernstig bedreigd. Door houtkap verdwijnen hun bossen en er wordt veel op ze gejaagd. Soms voor het vlees, maar ook om ze als huisdier te kunnen houden. Hierdoor zijn er nog maar weinig wilde slingerapen over.

Bruinkopslingeraap en Colombiaanse slingeraap

De colombiaanse slingeraap wordt ook wel bruinkoopslingeraap genoemd.